• Головна
  • Як відновити документи на нерухомість у разі їхньої втрати?
Новини компаній
13:55, 14 вересня 2022 р.

Як відновити документи на нерухомість у разі їхньої втрати?

Новини компаній

Оскільки з угодами на нерухоме майно більшість громадян країни стикаються один-два рази протягом усього свого життя, багато хто навіть не має уявлення про те, що це за документи, які правила їх отримання та що робити у разі псування чи втрати. Будь-який нотаріус підкаже, як бути з документами саме у вашому випадку.

Kg27KnNgszhEug0LXEMQ0yrXxlr5jXYjaaQFIjXwniwMIUclSYv0m6N2QKDUdkYY8vqXWc1UKz6yCdX7nD3KUCBQ-pHKY3cZXCNqmdDVXamRRDTSOen8t9HcPuQVLS3h0AIbTb_EwUyLCdYuYwFu5o7BT85MWYYWHncbe7etB9EsdisxmByPZrZLyw

Порядок дій щодо відновлення документів залежить від того, які саме документи втрачені: правовстановлюючі (тобто ті, на підставі яких виникло право, наприклад, договір купівлі-продажу, дарування, спадщини тощо) або правопідтверджуючі. Розглянемо більш детально їх:

  • документи, що встановлюють право. Це документи, на підставі яких ви маєте право власності на квартиру чи будинок. У відповідному договорі обов'язково має бути зазначено, який об'єкт, з якими характеристиками та за якою адресою розташований передається у вашу власність. Обов'язково у договорі має бути зазначений суб'єкт, який передає вам право власності внаслідок купівлі, дарування, міни, приватизації тощо.

  • правопідтверджуючі документи. Вищезазначені договори підлягають обов'язковій реєстрації в уповноваженому органі. Без реєстрації вчиненого правочину договір не вважається таким, що набрав законної сили. Документ, який видають після завершення реєстрації договору, є правопідтверджуючим.

Куди звертатись, щоб відновити документи на квартиру?

Втрачене, викрадене, пошкоджене свідоцтво про право власності, яке є правовстановлюючим документом на будинок, квартиру, нежитлову будову та ін., можна відновити шляхом отримання його дубліката в органі, який видавав зазначений документ.

Вам знадобляться:

  • копія свідоцтва про право власності, а у разі пошкодження - пошкоджений оригінал свідоцтва;

  • газета з оголошенням про втрату свідоцтва та прохання вважати його недійсним;

  • копія технічної документації на нерухоме майно;

  • копія паспортів власників та довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів, а у разі смерті одного з них – копію свідоцтва про смерть;

  • довідку з поліції у разі, коли документи викрали;

  • документ, що підтверджує оплату мита за видачу дубліката.

Відновлення договору купівлі-продажу майна, як і інших документів, відбувається у стислий термін.

Інструкція по відновленню документів на нерухомість

Свідоцтво про право власності, яке є правовстановлюючим документом на будинок, квартиру, нежитлову будову та ін., можна поновити шляхом подання заяви на отримання до органу, який видавав зазначений документ. Такими органами може бути:

  1. Приватне БТІ, якщо право власності виникло внаслідок приватизації об'єкта, виплати кооперативу вартості квартири чи будівництва (реконструкції). 

  2. Нотаріус, який видавав свідоцтво про право на спадщину (нотаріальний архів, де зберігається нотаріальна справа).

У ситуації, коли отримати дублікат свідоцтва не є можливим, є другий (запасний) варіант – звернення до суду з позовом про визнання права власності на нерухоме майно та отримання відповідного рішення, яке, набравши законної сили, буде документом, що встановлює право.

Якщо у вас втрачено технічний чи кадастровий паспорт, чи інша технічна інформація, не панікуйте. Ці види документів мають обмежений термін придатності. Тому якщо ви втратили техпаспорт на квартиру через рік і пізніше після проведення операції, то втрачений документ і так буде недійсним.

Звертаючись до юридичної компанії Prime Consult, ви отримаєте необхідні нотаріальні послугиза доступними цінами. Тут ви можете замовити, оформлення земельних ділянок, збирання документів, виготовлення технічних паспортів, провести операції з нерухомістю та ін. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...