• Головна
  • Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером"
ІНТЕРВ'Ю
15:13, 20 листопада 2018 р.

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером"

ІНТЕРВ'Ю
Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером"

У столиці постійно з'являються нові зірки та згасають старі. На щастя, іноді історія нагадує про нещодавніх улюбленців публіки, які знаходять у собі сили почати сольну кар'єру. Одним із таких людей є екс-учасник дуету "На Відміну Від" Freel - автор чи не найбільш влучного треку "Шпиль", який непогано засвітився у Facebook на фоні скандалу з отруєнням у Солсбері. Редакція 44.ua вирішила поцікавитись, як ідуть справи у старого-нового улюбленця - він саме випустив сольний альбом "Спалах".

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером", фото-1

- Коли ти вирішив накопичувати матеріал для платівки?

- Альбом почав писати досить давно. Ідея зробити велику платівку, а не ЕР (міні-альбом, реліз з 4-5 пісень - ред.), як зараз модно, прийшла до мене ще у 2014-му році. У перші місяці війни.

Тоді невдачі буквально переслідували мене — мій гурт («На Відміну Від») розпався, не було грошей, я розійшовся з дівчиною після тривалих стосунків, в країні починалась війна. Спершу я хотів поїхати на фронт, щоб там якось красиво загинути, думав їхати в Африку волонтером, а потім опанував себе і задумав цей альбом. 

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером", фото-2

- Як не секрет, на якій студії у Києві велась основна робота?

- Я майже все своє життя пишуся у одного саундпродюсера — Стаса Чорного з об'єднання SEKTA.  Це мій дуже близький друг — мені, певно, пощастило товаришувати з одним з кращих саундпродюсерів України. 

SEKTA — це дует музикантів, Стаса Чорного та Ванька Клименко, щоб зрозуміти, наскільки вони круті, раджу послухати, наприклад, «Крила» Джамали — це їх робота. 

- Читачам може бути цікаво, скільки коштує запис альбома у нинішніх реаліях.

- Щодо ціни на запис — сам розумієш, тут вартість може коливатися від 0 до асторономічних цифр. + гроші ж платяться не тільки за запис. Спершу мені, наприклад, треба було придбати біти, інструментали для пісень, потім записатися, потім все це звести, потім відмастерити. 

- Баян-питаннячко, без якого інтерв'ю буде недоцільним. Київ якось вплинув на твою творчість?

- Київ, звісно, дуже впливає на мене. Мені здається, що справжній поет, справжній МС, всотує те, що відбувається навколо нього, пропускає кріщь себе і видає все це назовні. Я живу в Києві уже 12 років, і це місто для мене рідне.

Багато хто каже мені, що коли слухаєш альбом, відчувається, що він писався саме в Києві. Я згадую якісь столичні заклади. Приміром, уже закриту Фазенду, що була на Львівській Площі.

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером", фото-3

- Розкажи, як ти колись переїхав до Києва. Пригадую, ти колись розповідав про похід на перші концерти "Бумбокса".

- Я переїхав в столицю у 2006-му році. Власне, їздити на концерти другого гурту Хливнюка, Acoustic Swing Band, я почав ще раніше — вони виступали у легендарному "Бабуїні", грали джаз. Якось ми з моїм кращим другом, тоді ще поетом, а не письменником Артемом Чехом, прийшли на концерт. Після виступу підійшли до Хливнюка на правах земляків, а він запросив нас на перший концерт "Бумбокса", який мав відбутись рівно через тиждень.

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером", фото-4

Фішка в тому, що грошей у нас було рівно на два квитки. Виклик було прийнято — ми тиждень протримались без грошей в Києві (житло було). Стріляли цигарки, роздавали флаєра і намагались продати хворого голуба на ЛТ. Не купили. 

- Порівняй атмосферу столиці з тими часами.

- Мені здається, місто тоді було душевнішим (зеленішим — точно). Так, було менше кав'ярень, але дихалося краще. Думаю, не в останню чергу тут у мені говорить підліток з Черкас, який обожнюючим поглядом дивився на столицю.  

- Яке місце для виступів у Києві сподобалось найбільше? І на якому ще тільки мрієш з'явитись?

- На будь-якому виступі вся справа завжди у звуці — тобто між концертом на Майдані з поганим звуком і концертом в пабі «для своїх», але з хорошим я оберу друге. Не те щоб мрію — але хочу спробувати усі нові київські майданчики, на яких ще не бував. Взагалі мрія будь-якого українського музиканта — "Стереоплаза", Палац Спорту, ну, і чого ж, "Олімпійський".  

- Останніми треками ти гарно зачепив росіян та вдарив по їх пропаганді. Продовжиш цю гарну естафету?

- Не знаю, не факт — я думаю, що якщо я ще заговорю на політичні теми, то вони будуть про українські реалії. Є думки щодо пісні про вибори, але треба спершу випустити альбом, а потім вже думати про це. 

- Колись ти працював у виданні "Футбол". Маєш якісь цікаві історії з тих часів?

- Маю купу історій з тих часів, але "Футбол" — він як Вегас, все, що відбулося у редакції "Футболу", лишається у редакції "Футболу".

Від редактора 44.ua: та бачить бог, я намагався.

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером", фото-5

- Назви свої "правила життя" у плані побуту. Київ сильно змінив ці устої?

- Змінив час. Наприклад, цього року ми з дружиною почали сортувати сміття. Була смішна ситуація — в день, коли ми подавали заяву для одруження, я здавав пластикові пляшки. Вийшло на 4 гривні, а реєстрація заяви коштує 3,85 грн. Так що на 15 копійок я ще й у виграші лишився!

- Ти великий прихильник airbnb та інших сервісів по оренді житла за кордоном. Як оцінив новини про дорогі квартири в київських хрущовках перед фіналом ЛЧ?

- Я дуже сміявся, коли побачив, як тітонька у Чернігові намагалася здати квартиру для вболівальників, які їхали, як вона думала, на Чемпіонат Світу з футболу, а не фінал ЛЧ. Так, я фанат airbnb — знімаєш квартиру і тусиш, як місцевий. У готелі все одно почуваюсь туристом. 

Так-так-так, пригадуємо. Було таке, і не тільки в Чернігові.

- Так, давай трохи про міфи. Віриш у появу метро на Троєщині?

- Буквально вчора говорили про це з таксистом. Ну, вже років 15 точно про це йде мова — але зрушень поки немає. То провели тендер, то завели тендер. Мені давно здається, що влада просто обирає той варіант, на якому вона зможе більше бюджету розпиляти. Та сама ситуація з метро на Виноградарь. 

- Звісно, київське метро найкраще у світі, навіть крутіше за львівське. А який вид громадського транспорту тобі в столиці імпонує найбільше, який найменше?

- Найбільше люблю київські тролейбуси. Наскільки я знаю, "траліки" — транспорт, який не так часто зустрінеш, наприклад, в Європі. А у нас це фішка. До того ж, це ще й екологічно.

Не люблю міську електричку. Іноді заходиш туди, як у машину часу, ніби в 90-ті потрапляєш.

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером", фото-8

- Наразі Київ більш прихильний до автомобілістів. Не думав про свою машину? Якщо ні, то що зупиняє?

- На жаль, так. Автомобілісти у фаворі. Культури водіння у нас немає — і часто на 4-смугових вулицях пара зайнята тими, кому "на 5 мінуточєк" і тими, кому принципово треба доїхати прямо під двері. Про свою машину не думав ніколи. Люблю громадський транспорт, коли втомився чи погана погода — їду на таксі. Чекаю, коли нарешті з'явиться той додаток, де по фоткам можна буде штрафувати авто, припарковані, наприклад, на переходах.

- В які райони, на твою думку, без авто чи телепорта не дістатись?

- Ти знаєш, мені нещодавно здавалось, що на Лівому березі взагалі незручно жити. І от, я вже півтора роки тут, і все ОК. А коли до Києва приєднається котрась з Борщагівок — тоді так, туди точно варто на авто. 

- Питання про райони було задане не просто так. Уяви, що при записі платівки тобі заборонили виїжджати за межі одного райчика. Який обереш?

- Тут просто. Оберу Шевченківський, бо центр, і тут просто більша ймовірність знайти і круті студії, і бар для відпочинку після неї, і щось для натхнення. 

- Ти (з недавніх пір) сімейна людина. Зі зміною статуса помінялись вимоги до міста?

- Весілля майже ніяк не відобразилось на мені. Думаю, що вимоги до міста зміняться, коли з'явиться дитина — так-то ми не звертаємо уваги на, приміром, наявність пандусів, поки нам самим не треба буде ними користуватись.  

Репер Freel про новий альбом "Спалах": "Спочатку думав їхати в Африку волонтером", фото-9

- Скоро вибори. Що порадив би наступному меру Києва?

- А хто ним буде, Маруніч з Nravitsa Planet? Він теж трохи боксер, так що пораджу бити корупціонерів в бороду. 

- А що не порадив би?

- Не радив би мутитись і віддавати тендери своїм друзям та партнерам. 

- А тепер питання, заради якого мутилось це інтерв'ю. "На Відміну Від" колись зберуться? І не "колись", а давай конкретно.

- Чувак, я не знаю. Я не проти — але не думаю, що у найближчі пару років як мінімум ми зберемось знову. Може, якийсь концерт ювілейний ще дамо, як раніше.

Читайте також: Розробник бота для київського метро: "Лише б нові станції з'явились"

Слухати альбом "Спалах" від Freel: Google Play, iTunes, SoundCloud, Deezer

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Freel #альбом #запис #Бумбокс #Київ #авто #Троєщина #Sekta
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
В любом большом городе всегда есть о чем поговорить. Столица - не исключение, здесь горячих тем всегда хватает. Всем молчать, когда говорит Киев! Читатели, мы внимательно вас слушаем :)
Оголошення
live comments feed...