Імплантація зубів — досить складна процедура, і тому догляд за порожниною рота як після самої установки імплантату, так і після встановлення конструкцій на імпланти вкрай важливий. Стоматологи рекомендують суворо виконувати індивідуальні рекомендації, що складаються персонально для кожного пацієнта лікарем, і приділяти максимум уваги гігієні ротової порожнини не тільки після операції, а й після повного встановлення всіх елементів конструкції.

Етапи процедури

Зубні імпланти встановлюються в декілька кроків, і догляд на кожному з них вкрай важливий. На діагностичному та підготовчому основні процедури виконуються лікарем, але за наявності запалювальних процесів, наприклад, може бути призначено додаткове лікування в домашніх умовах. Безпосередньо процес догляду стосується хірургічного та ортопедичного етапів.

Післяхірургічний догляд

Встановлення імплантів завершено, і кожний з пацієнтів отримує персональний план реабілітації. Загальними для всіх є поради:

  • утримуватися від теплих і гарячих напоїв протягом 1-2 днів після оперативного втручання;
  • намагатися не навантажувати ділянки ясен, які зазнали хірургічної процедури як мінімум 10 днів;
  • не застосовувати зубну щітку будь-якої жорсткості, лікарі рекомендують обмежитися ополіскуванням ротової порожнини вранці та ввечері антисептичними препаратами;
  • намагатися в перші дні спати на високих подушках, щоб голова була розташована якомога вище;
  • утриматися від паління;
  • в разі виникнення тріщин в куточках рота або підвищеній сухості шкіри використовувати слід спеціальні зволожуючі мазі та креми;
  • на індивідуальній основі можуть призначатися антибіотики, аналгетики чи інші лікарські препарати, отож не варто нехтувати їх прийомом;
  • необхідно обмежити солодкі газовані напої, фастфуд, жорсткі та цукровмісні продукти.

Зазвичай, встановлення імплантів вимагає тимчасової відмови від алкоголю. Також краще відкласти відвідування бані, сауни та тренажерної зали. Термін призначить лікар після завершення процедури.

Догляд після встановлення протеза

Після того, як імпланти прижилися, здійснюється монтаж коронок чи протезів. Доглядові процедури на цьому етапі мало відрізняються від загальних, але точні поради дасть лише стоматолог. Базові рекомендації для всіх:

  • Обов'язково чистити зуби двічі на день.
  • Зоною підвищеної уваги є супраструктура імплантату (тобто, його виступаючі частини). Бажано щоденно ретельно чистити зону та поверхні протезів, прилеглі до ясен.
  • Також використовувати для чищення необхідно іригатор.
  • Вестибулярна, лінгвальна, а також жувальна частини встановленого протеза на імплантатах не потребують спеціального догляду і чистяться зазвичай зубною щіткою з гігієнічною пастою. Рекомендується використовувати якомога м'якші щітки для чищення зубів. Не варто забувати про ополіскувачі, які допоможуть видалити не тільки залишки зубної пасти, а й бактерії та дрібні залишки їжі.

Плановий післяопераційний огляд призначає лікар. Як правило, візити назначаються через 1,3, а потім 6 місяців. Але при виникненні кровоточивості ясен, неприємних відчуттів або незручності при кусанні варто відвідати спеціаліста якнайшвидше.

Мабуть, не варто нагадувати, але все-таки — відвідувати лікаря-стоматолога необхідно не рідше 1 разу на пів року. Вартість зубного імпланта доволі висока, отож попередити втрату зубів значно дешевше. Досвідчений фахівець може зарадити будь-якій проблемі, якщо звернутися вчасно.