Як вже більшості відомо, авторське право – це форма інтелектуальної власності, яка захищає оригінальні авторські твори. Згідно з Бернською конвенцією з охорони літературних і художніх творів авторське право виникає автоматично при створенні твору, і для того, щоб володіти авторськими правами на свою роботу реєстрація ,по суті, не потрібна. Однак реєстрація авторського права юридично захистить і допоможе уникнути подальших нервів і витрат.

Пройти державну реєстрацію авторського права можна самостійно, або ж для зручності скористатись послугами адвоката.

Основні переваги реєстрації авторського права

1. Наявність Свідоцтва про реєстрацію авторського права встановлює авторство та підтверджує наявність у вас авторських прав

Авторське право – це право автора творчого твору заборонити іншим особам копіювати чи розповсюджувати цей твір, а в сучасній дійсності без ґрунтовних доказів це зробити ой як не легко. Вашу працю можуть несанкціоновано оприлюднювати та розповсюджувати або ж і взагалі, авторське право можуть присвоїти. Тому свідоцтво є Вашою гарантією, у разі виникнення спору про авторство або його порушення прав.

2. Наявність Свідоцтва допоможе захистити Ваше авторське право, в тому числі і в інтернет мережі

За допомогою інтернету стало легше ділитись та просувати власні твори, однак в той самий час це спростило і можливість поширювати їх без Вашого дозволу. За наявності Свідоцтва, у разі незаконного розповсюдження, Ви маєте право звернутись із заявою про припинення порушення авторського права.

3. За наявності Свідоцтва простіше успадкувати майнові авторські права на твір

Через відсутність державної реєстрації авторського права ускладнюється, а в деяких ситуаціях унеможливлюється процес отримання свідоцтва про право на спадщину на майнові права на твір

Що належить до майнових прав автора

До майнових прав автора або іншої особи, яка має авторське право, належать:

  • виключне право на використання твору;

  • виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами;

  • право на отримання винагороди за використання його твору іншими особами

Свідоцтво про реєстрацію авторського права виступає Вашою гарантією як власника прав і забезпечує право на захист та отримання винагороди за використання Вашого творчого продукту.

Процес реєстрації авторського права на твір

Для реєстрації необхідно звернутись з Заявою до Українського агентства з авторських та суміжних прав, що є структурним підрозділом Державного департаменту інтелектуальної власності. Окрім цього, обов’язково необхідно надати примірник твору у матеріальній формі. Якщо твір було оприлюднено, - то надати інформацію про дату і місце публікації.

Також потрібно буде сплатити ряд державних зборів.

Сам процес подання заявки не складний, проте потребує певної підготовки і часу. В нашому швидкоплинному житті, ми концентруємо увагу на речах, які є тут і зараз, і не завжди можемо виокремити його на перспективу. Кожен робить свою роботу, тому для гарантії швидкого та правильного розгляду заявки рекомендуємо скористатись послугами адвоката з інтелектуальної власності.