Найбільш поширена хірургічна операція в стоматології – це видалення зубів. І водночас це процедура, яку пацієнті бояться найбільше. Зазвичай через брак інформації. Представники клініки Healthy Dent відповіли на часті запитання щодо екстракції зубів.

66059bc71680b.webp

Джерело:healthydent.ua

Парадоксальна ситуація: деякі люди настільки бояться лікувати зуби через ймовірні больові відчуття, що відкладають візит до стоматолога до останнього, допоки біль не стане нестерпним. Нажаль, нерідко в таких випадках залишається тільки один варіант – видалення зуба. Проінформований, отже озброєний: сьогодні ми за допомогою стоматологів-хірургів розповімо, чи боляче взагалі видаляти зуби, в яких випадках можна зберегти зуби і ще багато чого цікавого щодо дентальної екстракції.

Коли треба видаляти зуб?

Видалення зубів – хірургічна операція, коли стоматолог за допомогою спеціальних інструментів витягає зуб з лунки. Це крайній крок, адже стоматологи намагаються перш за все вилікувати зуб. Екстракція проводиться виключно за наявністю вагомих показань:

  • значна руйнація зубу (коронкової частини, коренів), коли неможливо відновити його цілісність за допомогою пломби, вкладки чи коронки. Зазвичай до цього призводить невилікуваний вчасно карієс та його ускладнення;
  • травма, що спричинила перелам кореня;
  • неправильне розташування зубу (вбік, під нахилом). Це найбільш поширене показання для видалення зуба мудрості;
  • важкі форми пародонтиту, при яких зуби розхитуються;
  • відсутність можливості провести лікування через утруднений доступ до зубу чи кореневих каналів;
  • проведення ортодонтичного лікування, наприклад, встановлення брекетів.

Чому зуби мудрості видаляють частіше за інші?

За стоматологічною статистикою видалення 8 зуба дійсно проводиться частіше, ніш інших зубів. І для цього є обґрунтовані причини. Зуб мудрості прорізується найпізніше, у віці 18-25 років і його поява доволі часто супроводжується ускладненнями у вигляді:

  • дистопії, коли моляр росте не вертикально, а під нахилом, в бік інших зубів чи щоки, може бути повернутим навколо осі;
  • ретенції, коли зуб залишається під яснами, або прорізується частково;
  • перикороніту – запалення слизової через потрапляння інфекції при прорізуванні «вісімки», коли над зубом утворюється своєрідний «капюшон».

Показаннями до видалення зубів мудрості також є наявність кісти на корені, ураження карієсом, відсутність можливості полікувати і запломбувати канали через їх атипову форму.

Чи можна залишити «вісімку»?

Із зубами мудрості не «церемоняться» і видаляють без вагань, адже крайні моляри не впливають на функціональність і естетику зубного ряду. Але якщо «вісімка» росте прямо, не заважає іншим зубам, не спричиняє проблем, необов’язково проводити видалення зуба, до того ж, ціна екстракції третіх молярів в 2-3 рази вища, ніж інших зубів.

66059bec5c231.webp

Джерело:healthydent.ua

Чи боляче виривати зуб?

Стоматологи розвіюють основне побоювання пацієнтів і впевнено стверджують: виривати зуби не боляче. Адже в арсеналі лікаря є різні види безпечних та дієвих знеболюючих препаратів. Також застосовуються різні способи введення анестезії:

  • аплікаційний: на слизову в зоні видалення зубу наноситься спеціальний гель;
  • інфільтраційний: ін’єкція анестетика в ясна;
  • провідникова анестезія: введення знеболюючого препарату в нерв;
  • загальна анестезія: в особливих випадках видалення зубу мудрості проводиться під наркозом.

Скільки коштує видалити зуб?

Лише після огляду стоматолог зможе сказати, скільки коштуватиме вирвати зуб: ціна залежить від складності операції. Вартість простого видалення, коли зуб (фронтальний чи жувальний) розташований рівно, не має додаткових коренів, зазвичай складає 400-600 грн, включно з місцевою анестезією.

На видалення зуба мудрості ціна вища: 1500-3000 грн., в залежності від складності операції. Складною вважається екстракція, коли моляр доводиться розрізати і видаляти по частинах.

Як відбувається процедура видалення?

Переважна більшість екстракцій зубів – це просте видалення, коли стоматолог вводить анестезію, потім затискає щипцями зуб, акуратно розхитує його і витягає. Власне екстракція триває секунди, а вся процедура, включаючи знеболення, 15-20 хвилин. Складне видалення проводиться протягом 1,5-2 годин.

Що можна і неможна після операції з видалення зубу

Щоб уникнути кровотечі та ускладнень після видалення неможна вживати їжу протягом 2-3 годин. Не лізти до лунки язиком чи руками. Чистити зубу можна наступного дня, але не полоскати рота. Протягом тижня треба утриматись від важких фізичних навантажень, відвідування сауни.