Плануєте скоро придбати новий кухонний гарнітур замість вже давно набридлого старого? Тоді радимо вам спочатку задуматися над типом його планування.

Кухні сучасні можуть мати абсолютно різні планування залежно від особливостей приміщення та потреб їх власників. Наприклад, кутові кухні стануть ідеальним варіантом для кімнат середнього та маленького розміру. Господарям, для яких велика кількість різноманітних шафок для зберігання і додаткова робоча поверхня є дуже важливими, така кухня точно сподобається.

Процес її вибору є дуже важливим. Радимо слідувати під час нього таким критеріям.

За підвидом кутового кухонного гарнітура

Кутові кухні бувають кількох підвидів. Кожен з них має свої особливості і тому підходить для різних випадків. Давайте трохи про них поговоримо:

  • Г-подібні кухонні комплекти. Є дуже зручними, компактними та універсальними. Підходять для будь-якого приміщення та можуть бути будь-якого кольору;
  • П-подібні кухні. У цьому випадку меблі займуть цілих 3 стіни, що не підійде для дуже маленьких кухонь;
  • Кухні у формі кола (кухонні острівці). У цих гарнітурах робоча зона розташована посередині. Меблі розставляють уздовж 2 або 3 стін, а мийка та плита знаходяться у центрі кухонного комплекту. Цей варіант добре підійде для кімнат-студій.

Обирайте тип планування, орієнтуючись виключно на свої потреби та особливості своєї кухні.

За матеріалом виготовлення кухонних меблів

При виборі кухні неабияку роль грає й матеріал, з якого вона виготовлена. Це впливає на її дизайн, вартість та експлуатаційні властивості. Кухня кутова може бути виготовлена з таких матеріалів:

  • Натуральне дерево. Перевірена часом класика, яку й досі часто обирають для виготовлення кухонь. Серед його головних переваг - екологічний чистий склад, приємна фактура, легкість в обробці та довговічність. Проте кутова кухня з нього коштуватиме недешево;
  • МДФ. Ці плити з дрібної стружки виділяються своєю високою міцністю, стійкістю до вологи та перепадів температур, легкістю обробки. Кухонні меблі з них можна з легкістю пофарбувати, покрити шпоном або ж заламінувати. Їхня вартість буде нижчою за вартість кухні з дерева;
  • ДСП. Стружкові плити, що призначені для виготовлення недорогих, проте дуже практичних гарнітурів. На жаль, вони підходять лише для виготовлення кухонь з прямолінійними поверхнями та формами. Для їхнього облицювання зазвичай використовують ламінування плівкою та покриття шпоном, лаком або пластиком.

Не менш важливими є й критерії вибору стилю вашого майбутньої кухні (класика, лофт, прованс або якийсь інший стиль) та її вартості. Ці питання також варто ретельно обдумати перед здійсненням покупки.

Врахуйте усі ці поради і тоді вам обов'язково вдасться обрати найбільш підходящий варіант кутової кухні для себе.