Традиції вживання вина сягають античних часів: у культурах минулого цьому напою приділялася величезна увага. Тому поступово сформувався цілий ритуал, що визначає, коли, з ким і як пити той чи інший вид вина. Сьогодні також існують певні традиції та умовності, що визначають вибір алкогольного напою.

Щоб розібратися в деяких тонкощах, варто розглянути найпоширеніші приводи для вживання вин. Які заходи вимагають винного етикету:

  • Діловий обід/вечеря;
  • Романтичні зустрічі;
  • Сімейний обід/вечеря;
  • Святкові заходи.

Яке вино вибрати для ділової зустрічі

У поняття «ділового вина» входять такі напої, як Божоле, старе добре бургундське, корсиканське біле чи вина, що мають подібні якості.

  • Біле вино слід подавати в келиху-тюльпані на високій ніжці, що має характерне звуження у верхній частині, при подачі келих наповнюють лише наполовину.
  • Червоне вино до столу подають у келихах-тюльпанах, що мають розширення в «плічках» і звуження вгорі, невисоку ніжку, наповнюючи лише на третину.

Такі тонкощі потрібні, щоб вино того чи іншого виду віддавало свій аромат найінтенсивніше і якомога довше.

Ділові вечері, на яких відбуваються важливі події, що мають позитивний вплив на розвиток бізнесу, можуть закінчуватись подачею шампанських вин. Також шампанське доречно подати після завершення ділових переговорів.

Якщо планується «закріпити» результат переговорів у більш неформальній обстановці, до шампанського обов'язково подають легку закуску з горіхового міксу та сиру. Подають шампанське у спеціально призначених для нього високих келихах.

Яке вино вибрати для створення романтичної обстановки

У цьому випадку багато залежить від смаків та обраного меню. Проте вино, у будь-якому випадку, має бути легким. М'ясні страви найкраще підкреслити насиченими червоними винами, риба ж традиційно подається в ансамблі з білим вином, що має меншу солодкість. Легка вечеря з фруктового асорті та шоколаду ідеально поєднується з білим вином делікатного смаку.

Яке вино вибрати для сімейної вечері

Некваплива сімейна вечеря набуде особливої ​​атмосферності, якщо доповнити меню гарним вином. До білого м'яса зазвичай вибирають білі вина, до червоного традиційно подають червоне вино терпке, до овочів із зеленню найкраще вибрати сухе вино, а для морепродуктів, сирів і фруктів – солодкі білі вина.

Ігристі вина в основному подають у тому випадку, якщо вечеря особлива і будуть гості, до того ж, до ігристих краще включити в меню ковбасну та сирну нарізку, ікру, червону рибу. Червоним і рожевим винам, звичайно, варто віддати перевагу, якщо на столі страви зі свинини, курки або лосося. При цьому найуніверсальнішим для сімейної вечері вважається рожеве вино, яке підійде практично до кожної страви.

Які вина обирають до святкових заходів

Як правило, вина підбирають, виходячи із призначення святкового заходу. На весілля та ювілеї прийнято ставити нас столи різні вина, тому що смаки та уподобання гостей дуже різні. Однак ігристі вина та шампанське мають бути обов'язково, така традиція.

Дотримуючись цих нескладних правил, можна зробити свої особисті, сімейні або ділові застілля більш аристократичними та вишуканими.

Але є ще одне важливе питання – де краще купити вино для будь якого приводу. Якщо ви хочете гарантовано купити смачній оригінальний напій за вигідною ціною, завітайте в алкомаркет Vintage. Тут виз можете обрати вино з будь-якого регіону світу з доставкою по всій Україні.