Лямблії — мікроорганізми, які, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт людини, викликають захворювання лямбліоз. Це одноклітинні паразити, здатні існувати в тілі носія в одній або одночасно обох формах: активній і неактивній (споровій). У першому випадку спостерігаються виражені симптоми захворювання, проте незахищені цистною оболонкою лямблії є чутливими до медичних препаратів. При цьому мікроорганізми знаходяться в тонкому кишечнику.

Спорова форма надає паразитам стійкість до багатьох ліків. Хоча в такому сплячому вигляді лямблії не викликають симптомів захворювання, вони активно виділяються у навколишнє середовище через випорожнення, адже спори знаходяться в товстому кишківнику. Носій захворювання піддає небезпеці здоров’я оточуючих, і може не здогадуватися про це.

Головні прояви лямбліозу

Оскільки лямблії локалізуються в кишківнику, основні прояви хвороби пов’язані саме із ШКТ.

  • Періодичний різкий біль у животі.
  • Випорожнення з піною, проноси або закрепи.
  • Погіршення стану нігтів, шкірних покривів, випадіння волосся (говорить про порушення засвоєння їжі й загальну інтоксикацію).
  • Алергічні реакції, у тому числі висипи (реакція організму на пошкодження слизової оболонки кишечника і супутнє запалення).

Окрім того, людина може не мати  симптомів, проте розповсюджувати інфекцію. Особливістю хвороби є неспецифічність її ознак: подібні порушення самопочуття однаково часто зустрічаються при інших захворюваннях ШКТ, включно з функціональними розладами травлення. Це утруднює своєчасне виявлення інфекції і призначення відповідної терапії. Підтвердити діагноз може тільки лікар на основі лабораторного аналізу калу та/або імуноферментного чи ПЛР дослідження крові.

Джерела зараження

Зазвичай хвороботворні мікроби потрапляють до організму в споровій формі. Це відбувається через брудні іграшки, немиту їжу й руки, заражену воду. Також джерелом інфекції можуть бути домашні тварини, особливо якщо вони бувають на вулиці.

Як проходить лікування

Для усунення інфекції в першу чергу призначають протипаразитарні ліки. Також важливою частиною лікування є спеціальна дієта в поєднанні з прийомом пробіотиків і сорбентів.

Для відновлення кишкової мікрофлори чудово підходить Ентерол®. Це пробіотичний препарат, ефективність якого доведена численними дослідженнями й медичною практикою. Ентерол® сприяє не тільки відновленню здорового мікробіому, але й загоєнню слизової оболонки кишки. Важлива перевага препарату — можливість застосування в будь-якому віці, починаючи з народження.