Сьогодні в Україні під контролем держави діє дві платформи з продажу майна шляхом проведення аукціонів: PROZORRO.ПРОДАЖІ та СЕТАМ. Розберемо кожну за допомогою юристів компанії «Електронні закупівлі».

І так, PROZORRO.ПРОДАЖІ – це державне підприємство, яке адмініструє електронну торгову систему з продажу державного та комунального майна, а також слугує центральною базою даних для електронних торгів. Проект “Прозорро.Продажі” був створений в 2016 році за ініціативи Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національного Банку України. Головна мета реформи держпродажів - прозорий, швидкий та ефективний, процес продажу активів державної та комунальної власності з високим рівнем громадського контролю та запобіганням корупції.

Що ж можна придбати чи продати через дану систему?

На сайті PROZORRO.ПРОДАЖІ визначені наступні напрямки діяльності:

  • Активи банків, що перебувають в стадії ліквідації (Фонд гарантування вкладів фізичних осіб);
  • Майно державних та комунальних підприємств;
  • Мала приватизація;
  • Оренда нерухомості;
  • Оренда земельних ділянок;
  • Банкрутство;
  • Активи Укрзалізниці;
  • Активи Укроборонпром;
  • Продаж необробленої деревини;
  • Продаж майна приватної форми власності.

Всі ці напрямки можна розділити на два основних: Перший великий напрямок це активи банків, що ліквідуються (ФГВФО), що відноситься до так званої процедури ЦБД1. Другий великий напрямок це продаж активів державної та комунальної власності так звана ЦБД2.

Що ж таке банківські активи?

За 3 роки через систему PROZORRO.ПРОДАЖІ проведено близько 215 тис. аукціонів. Реалізовано активів банків більше ніж на 18 млрд. грн. Основну частину активів складають права вимоги за кредитними договорами. Шляхом проведення аукціонів відбувалось відступлення прав вимог за кредитними договорами, що забезпечені нерухомістю (комерційною, житловою, виробничою, складською). Завдяки чому даний вид активу користувався та користується попитом серед покупців, а беручи до уваги, що умовами аукціону передбачено зниження початкової ціни до 80% (голландський аукціон) то інтерес збільшується в рази. Про те основними покупцями прав вимог за кредитними договорами є ж самі позичальники які через своїх довірених осіб вирішували питання щодо закриття свого кредиту шляхом відступлення боргу. Більш детально щодо відступлення боргу читайте в нашій статті присвяченій цій темі. Що ж стосується іншої частини активів банків то вона на нашу думку ще цікавіша – банківська нерухомість. Свого часу кожен банк змагався за свого клієнта, а тому намагався максимально бути зручним та ближчим до нього, саме тому відділення банку з’являлись в найбільш привабливих місцях міста (з точки зору ведення комерційної діяльності). Саме тому колишні відділення банку розлітались на аукціонах як «гарячі пиріжки». І це не дивно, в той час як бізнес в сфері надання послуг розвивається, а приміщення перших поверхів на центральних вулицях міста вже розкуплені то це чи не єдиний шанс прикупити «ексклюзивну» нерухомість ще й за вигідною ціною. Окрім колишніх відділень банку на аукціонах реалізується ще багато іншої нерухомості: майнові комплекси, промислова, виробнича та складська нерухомість, торгово розважальні комплекси, готелі, бази відпочинку, земельні ділянки, автомобілі від броньованих інкасаторів до моделей представницького класу, картини, монети та ще багато іншого. Взагалі портфель банківських активів дуже цікавий своєю різноманітністю та масштабністю оскільки майно банків знаходиться на території всієї України навіть в невеликих містах, а тому дає можливість будь кому та будь де придбати нерухомість своєї мрії за привабливою ціною.

Другий не менш цікавий та перспективний напрямок аукціонів: це продаж/оренда державного та комунального майна та банкрутство.

У липні 2018 року стартувала Мала приватизація за новими правилами. Мала приватизація - це продаж підприємств, земельних ділянок, комерційної, виробничої, промислової, складської нерухомості, пакетів акцій компаній, які належать державі чи місцевій владі. Тепер продаж державного та комунального майна, що перебуває у розпорядженні Фонду державного майна України та органів місцевого самоврядування продається виключно на аукціонах PROZORRO.ПРОДАЖІ. Мала приватизація відкрила нові можливості для бізнесу - кожен може прийти і вільно купити щось для себе у держави. Для цього йому не потрібні зв'язки, знайомства, хабарі і тому подібне.

Ще один довгоочікуваний напрямок роботи системи PROZORRO.ПРОДАЖІ - банкрутство. З 21 жовтня 2019 року продаж майна у справах про банкрутство фізичних та юридичних осіб проводиться виключно на електронних аукціонах PROZORRO.ПРОДАЖІ. Абсолютно все майно боржника, а це може бути будь яке рухоме чи нерухоме майно (житловий будинок, квартира, комерційна та виробнича нерухомість), земельні ділянки, транспортні засоби, цілі майнові комплекси, акції та навіть цінні папери будуть продаватись на онлайн аукціонах.

Отже, виходячи з викладене в системі PROZORRO.ПРОДАЖІ можна придбати практично все, вільно, дистанційно, а що саме головне за приємними цінами.

То ж розберемо як прийняти участь в аукціоні.

Участь в аукціонах можуть приймати як фізичні особи так і юридичні.

Шаг 1. Необхідно пройти реєстрацію на акредитованому майданчику системи PROZORRO.ПРОДАЖІ. Всього в системі більше 50 акредитованих електронних майданчиків. Умови участі в аукціонах та винагорода майданчиків єдині, а тому кожний користувач обирає майданчик на свій «смак». В свою чергу кожний майданчик намагається залучити нових користувачів за рахунок простого інтерфейсу, кваліфікаційної допомоги чи інших «плюшок». Як приклад пропонуємо оглянути електронний майданчик ДЕРЖАВНІТОРГИ.ОНЛАЙН (www.dto.biz.ua). На нашу думку це досить зручний та простий майданчик у користуванні. Крім того, за даними PROZORRO.ПРОДАЖІ входить до трійки майданчиків з найкращими показниками роботи.

Шаг 2. Для підтвердження участі в аукціоні необхідно здійснити оплату гарантійного внеску та реєстраційного (у випадку участі в аукціонах з купівлі державного чи комунального майна). Якщо учасник не став переможцем в аукціоні гарантійний внесок повертається йому протягом 3 робочих днів в повному обсязі.

Шаг 3. Участь в аукціоні. Є два вида аукціонів: Класичний (англійська модель) та Голландський аукціон. Класична модель передбачає аукціон в 3 раунди. В кожному раунді учасникам надається по 3 хвилини для подання своє пропозиції. Пропозиція повинна бути не менша ніж мінімальний крок, що зазвичай встановлюється в розмірі 1 % від початкової ціни. Тобто така модель аукціону передбачає збільшення початкової ціни. Інша модель – голландський аукціон. Дана модель аукціону складається з 3 етапів. 1 етап – пониження ціни, передбачає пониження стартової ціни до визначеного розміру (максимально до 99%). Триває в період з 9.30 год. до 16.40 год. В даному етапі учасник, що раніше всіх зупинив зниження ціни стає переможцем цього етапу. Етап 2 – подання закритої пропозиції. Даний етап дає можливість іншим учасникам протягом 10 хвилин зробити свою закриту ставку. Після чого інформація щодо кількості учасників та їх пропозицій відкривається та є доступної всім учасникам. Останній етап 3 – триває 5 хвилин та дає право переможцю етапу 1 зробити остаточну пропозицію. Для цього до максимальної пропозиції йому необхідно додати 1% від початкової ціни. На цьому аукціон завершується визначенням переможця.

Шаг 4. Підписання протоколу торгів. Переможець аукціону протягом 3 робочих днів зобов’язаний підписати протокол та надіслати його на майданчик.

Шаг 5. Проведення оплати та підписання договору купівлі – продажу чи відступлення боргу. В залежності від продавця майна змінюється строк в межах якого повинна бути проведена оплата та бути підписаний договір.

Ось і вся процедура участі в аукціонах. Так можливо на перший погляд здається все складно та не зовсім зрозуміло. Про те саме завдяки наявності більше ніж 50 електронних майданчиків які задають конкуренцію між собою кожен учасник отримую кваліфікаційну допомогу в участі в аукціонах PROZORRO.ПРОДАЖІ.

Що ж розберемо тепер іншу систему аукціонів: СЕТАМ

СЕТАМ – система електронних торгів арештованого майна. Система почала працювати в усіх регіонах України з серпня 2014 року. Основним напрямком роботи СЕТАМ є продаж арештованого майна, що виставляється на продаж державною виконавчою службою чи приватним виконавцем. Окрім арештованого майна в системі реалізовуються активи збанкрутілих банків та підприємств, а також фізичних та юридичних осіб у рамках проекту добровільної реалізації майна.

В системі СЕТАМ продається наступне майно:

  • Нерухомість (комерційна, промислова, виробнича, складська, житлові будинки та квартири, готелі та бази відпочинку, недобудови, гаражі);
  • Земельні ділянки з різним призначенням;
  • Транспортні засоби (легкові автомобілі, вантажні автомобілі, автобуси, спецтехніка, сільгосптехніка, водний транспорт, причепи);
  • Електро та побутові товари;
  • Металобрухт та вугілля;
  • Канцелярські товари та одяг і взуття.

Що ж розглянемо плюси та мінуси даної системи.

По-перше, СЕТАМ є державною установою, що в свою чергу в якійсь мірі дає гарантію чесних аукціонів. Крім того, є відповідний порядок проведення торгів затверджений Міністерством юстиції України якого зобов’язанні дотримуватись державні виконавці при передачі майна на аукціон. По – друге, вартість майна. Майно передається на реалізацію за ринковою ціною, що визначається незалежним оцінювачем. У випадку нереалізації с перших та других торгів майно уцінюється до 30% для нерухомості та до 50% для рухомого майна. Єдиним але не приємним мінусом для потенційних покупців є те, що майно реалізується в примусовому порядку без згоди власника. Тому покупці повинні усвідомлювати про можливі ризики купівлі майна «в мішку» зі сторони колишніх власників.

Як же прийняти участь в аукціоні СЕТАМ.

Шаг 1. Необхідно пройти реєстрацію на сайті СЕТАМ за посиланням www.setam.net.ua або на сайті електронних майданчиків ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ, що приєдналися до системи СЕТАМ.

Шаг 2. Сплатити гарантійний внесок в розмірі 5 % від початкової ціни.

Шаг 3. Участь в аукціоні. Аукціон в даній системі кардинально відрізняться від попередньої системи. Триває аукціон з 9.00 год. до 18.00 год. Суть аукціону полягає в підвищенні початкової ціни на мінімальний крок (1% від початкової ціни). Кількість кроків підвищення ціни для учасників необмежений окрім особливої ставки. Особлива ставка - пропозиція учасника електронних торгів придбати майно, зроблена незалежно від перебігу електронних торгів та мінімального кроку. Критерієм визначення переможця є найвища запропонована ціна.

Шаг 4. Підписати протоколу (якщо це предмет іпотеки) та проведення оплати. Оплата повинна бути проведена протягом 10 банківських днів.

Шаг 5. Отримати акт про проведенні торги. Після надходження коштів на відповідні рахунки продавця, державний виконавець чи приватний виконавець готують акт про проведенні торги та передають його переможцю. Не пізніше наступного дня скасовують всі наявні арешти та заборони окрім обтяжень накладених судом в якості забезпечення позову.

Шаг 6. Отримати Свідоцтва на право власності та реєстрація права власності. Після отримання Акта про проведенні торги переможець аукціону звертається до компетентного органу для реєстрації права власності.

Фактично це вся процедура участі в аукціоні. Так звичайно в процесі участі в аукціоні можуть виникати найрізноманітніші ситуації та складності від несвоєчасного зарахування гарантійного внеску і до скасування результатів електронних торгів.

Деякі корисні поради від юристів компанії «Електронні закупівлі» щодо участі в аукціонах СЕТАМ. Перш за все необхідно максимально зібрати всю інформацію відносно об’єкту, що плануєте купувати та його власника. Отримайте від продавця (державного чи приватного виконавця) правовстановлюючі документи та технічні характеристики, вимагайте надати можливість фактично переглянути об’єкт купівлі. Перевірте інформацію відносно боржника – власника майна, що реалізується. Дані хто є власником майна можна отримати з Автоматизованої системи виконавчого провадження. За даними ПІБ боржника перевірити інформацію, що міститься в інтернет ресурсах. По – друге, обов’язково перевірте інформацію на сайті Судової влади України відносно судових справ за участю власника майна. По – третє, перевірте в реєстрі речових прав наявність всіх арештів та обтяжень відносно майна якщо це нерухомість. Лише після зібраної інформації та проведеного юридичного аналізу можна приймати рішення щодо участі в аукціоні.

Отже, ми порівняли дві системи з продажу майна шляхом проведення публічних онлайн аукціонів. Основною відмінністю на нашу думку є те, що на ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ реалізується власне майно банків чи державних та комунальних установ, а через СЕТАМ реалізується майно, що примусово вилучено державними та приватними виконавцями та реалізовується без згоди власника. Не зважаючи на цю відмінність ці дві системи об’єднує єдина мета – прозора, відкрита та чесна конкуренція під час купівлі – продажу майна на онлайн аукціонах. Переглянути весь перелік майна, що реалізується на PROZORRO.ПРОДАЖІ та СЕТАМ можливо за посиланням – www.ezakupivli.com.ua/auctions.

Враховуючи шалену трансформацію бізнеса в онлайн плоскість, аукціони системи PROZORRO.ПРОДАЖІ та СЕТАМ, що проводяться в режимі онлайн дають колосальні можливості підприємцям для маштабування свого бізнесу, а отже покращення фінансової стабільності країни та її населення.

 Якщо Вас зацікавила можливість придбання нерухомості з аукціону або Ви би хотіли продати власне майно через аукціон, рекомендуємо Вам скористатися БЕЗКОШТОВНИМИ консультаціями фахівців юридичної компанії EZakupivli за телефонами: 067 827 99 91 або 063 410 17 05 або поставити своє питання на email: [email protected]