Ці «диво-шпаргалки» з’явилися у вільному доступі досить давно – понад 10 років тому. Тоді якраз запровадили єдині освітні програми для різних регіонів країни. У народі такі збірки прозвали розв'язниками. Спочатку цей бум захопив уроки:

  • математики;
  • алгебри;
  • геометрії.

А потім перекинувся на фізику, хімію та навіть гуманітарні дисципліни. Вчителі спочатку боролися, а потім змирилися. Дехто навіть почав рекомендувати їх – задля оптимізації процесу навчання. Спробуємо розібратися, чи насправді ці посібники такі корисні.

школярка

Не для ледачих, а для свідомих

Раніше збірки готових задач позиціонувалися як джерела, з яких можна безперешкодно списати домашнє завдання. Дуже зручна штука, особливо коли ти катастрофічно не встигаєш його виконати. Свідомим школярам такі поблажки не потрібні – вважали педагоги. Із часом ті ж учителі з’ясували, що усе якраз навпаки. Готове правильне рішення дає учневі можливість перевірити правильність ходу своїх думок. Тепер збірки ГДЗ продаються вже не «з-під поли», а у книгарнях. А ще їх можна знайти на спеціалізованих ресурсах для школярів, зокрема на сайті shkolyar.info.

Економія за всіма параметрами

По-перше, ви заощаджуєте час на виконанні домашніх завдань. Періодично звіряючись із прикладами, ви позбавите батьків необхідності робити з вами уроки. Ну справді, що за ганьба – і для вас, та й інколи для батьків. Якщо класу до п’ятого вони точно допоможуть, то починаючи з 6-7 є ризик, що старше покоління «плаватиме». Врешті-решт, гуманітаріям у школі добре давалася фізика й математика. А технарям було зась розібратися в історії.

Ще один момент врахують більше батьки, ніж учні. Мова йде про гроші на репетитора. Додаткових завдань школяр потребує за наявності труднощів. А вони виникають, коли немає можливості розібратися у темі. Збірки домашніх завдань якраз надають такий шанс.

ноутбук

Мінуси ГДЗ

Передусім, це зловживання. Ми вже казали про те, що розв'язники нібито розраховані на свідомих учнів. Але ж хто гарантує, що посібниками користуватимуться виключно для перевірки? З одного боку, розібравши на прикладі зі збірки ГДЗ типову задачу, ви запам’ятаєте її як взірець. З іншого – можете й не запам’ятати. І в результаті у вас будуть відмінні оцінки за домашні завдання, а за контрольні – поганенькі. Якщо, звісно, списати не встигнете.

І навіть обдарованим дітям посібники можуть нашкодити. Тут мова передусім про збірки математичних та фізичних задач. Варіантів може бути кілька, і деякі з них – більш раціональні. Чи не чудово, коли до найкращої версії можна дійти своїм розумом, не підглядаючи до ключів?