
Головні особливості білого вина із Нової Зеландії: що варто про нього знати
Нова Зеландія заслужила чудову репутацію у світовій виноробній індустрії завдяки виробництву білих вин. Унікальний клімат країни, різноманітний терруар та інноваційні методи виноробства забезпечують алкогольним напоям із білих сортів винограду унікальний та відомий смакоароматичний профіль. У статті докладно розповідаємо про основні особливості новозеландських білих вин.

Які сорти використовуються для виробництва алкогольних напоїв
До основних сортів входять такі:
1. Совіньйон Блан. З ягід цього сорту виходять вина з яскравою кислотністю, насиченим фруктовим смаком та складним ароматом, у якому відчуваються нотки маракуї, гуави, лайма, грейпфрута. Нерідко в готових винах цієї групи є характерний трав'янистий відтінок з нотками свіжоскошеної трави і зеленого болгарського перцю.
Найвідоміший регіон виробництва - Мальборо, розташований на північному краю Південного острова, де унікальний терруар і клімат дозволяють виробляти вина виняткової прозорості. Один із найбільш характерних зразків такого алкоголю — вино Мальборо Совіньйон Блан.
2. Шардон. З цього винограду в Новій Зеландії виробляють вина в різних стилях: молоді напої мають освіжаючий смак, тоді як витримані виходять більш насиченими. Оскільки виноград вирощується в регіонах з прохолодним кліматом - Хокс-Бей, Гісборн, Мальборо - це сприяє тому, що готові вина мають яскраву кислотність і мінеральність, а в їхньому ароматі є відтінки цитрусових, білого персика, дині. Після витримки в бочках з новозеландського дуба Шардоне набуває більш складного профілю з відтінками ванілі та вершків.
3. Піно Грі. Цей сорт використовується для створення білого вина з насиченим ароматом та смаком, у яких можна розрізнити нотки стиглої груші, яблука, абрикоса, персика. Часто в алкогольному напої є також тонкі пряні та квіткові ноти. Найвідоміші регіони виробництва Піно Грі – Центральний Отаго та Мальборо.
4. Рислінг. Якщо хочеться скуштувати свіже вино з чистим смаком, у якому є відтінки білих квітів, зеленого яблука та лайма, а також пікантна кислинка, варто обирати саме новозеландський рислінг. Виноград для виробництва таких алкогольних напоїв вирощують у Центральному Отаго та Нельсоні. У процесі витримки вина з сорту Рислінг, які можна знайти в маркеті алкогольних штук MAUDAU, набувають особливо складного та цікавого профілю, тому високо цінуються гурманами.
Тонкощі новозеландського виноробства
Новозеландські винороби відомі новаторськими підходами і часто поєднують традиційні методи із сучасними технологіями. Наприклад, для збереження відтінку свіжих фруктів у смаку та інтенсивності аромату білих вин фахівці часто використовують метод холодного бродіння. Також ряд виробників експериментує із бродінням диких дріжджів та тривалим контактом алкоголю з осадом, що дозволяє їм створювати вина зі складним, унікальним профілем.