• Головна
  • В 15 разів дорожчий за "люксову" квартиру скандального Пшонки: під Києвом збудують "золотий" дитсадок
18:02, 28 травня

В 15 разів дорожчий за "люксову" квартиру скандального Пшонки: під Києвом збудують "золотий" дитсадок

В 15 разів дорожчий за "люксову" квартиру скандального Пшонки: під Києвом збудують "золотий" дитсадок

У селі Софіївська Борщагівка у Київські області хочуть збудувати дитячий садок більш ніж за 283 мільйони гривень.

Про це повідомили "Наші гроші" з посиланням на Prozorro.

Сторінка проєкту на сайті Prozorro, фото: скриншот

Сторінка проєкту на сайті Prozorro, фото: скриншот

До кінця 2026 р. на вул. Зоряній планують звести двоповерховий дитсадок на 150 місць з можливістю укриття для 200 місць. У закладі передбачено вісім груп, музичну і спортивну зали, пральню, медичний блок, харчоблок і службово-побутові приміщення. Також йдеться про встановлення газової котельні та інших необхідних утриманнях.

Проєкт розробила рокитнянська компанія "Укрбудпроектдизайн" Павла Кірноса та Віктора Кирноса. Минулого року проєкт переглянули і додали укриття. Потім "Перша будівельна експертиза" надала позитивний експертний висновок.

Розмір дитсадка не вказаний, однак, згідно з експертним звітом, загальна площа будівлі не перевищує максимально допустиму площу протипожежного відсіку, яка становить 4 тис. кв. м.

За такими умовами, вартість будівництва оцінюється приблизно в 71 тис. грн, або 1,8 тис. доларів за кв. м. У квітні Мінінфраструктури встановило опосередковану вартість будівництва житла у Києві на рівні близько 25 тис. грн, або 628 доларів за кв. м (з урахуванням ПДВ). У доларах це втричі дешевше від вартості будівництва дитсадка. Однак міністерський показник не включає вартість укриття.

Водночас вартість дитсадка перевищує ціну житла у популярному житловому комплексі "Софія" в ті же Софіївській Борщагівці. Дворівневу трикімнатну квартиру площею 130 кв. м з дизайнерським ремонтом, меблями та технікою зараз продають за 1,61. тис. доларів за "квадратний метр".

Дворівнева квартира у Софіївській Борщагівці, скриншот: "Наші гроші"

Дворівнева квартира у Софіївській Борщагівці, скриншот: "Наші гроші"

Що ж до дитсадка, то найбільша сума - 10,58 млн грн - буде спрямована на закупівлю дрібнозернистого щільного асфальтобетону типу Б за ціною 4,16 тис. грн за тону. "Наші гроші" заявили, що це відповідає ринковим цінам, однак на сайті "Будіндустрії" такий асфальтобетон коштує менше 2,5 тис. грн за тону.

9,37 млн грн виділено на транспортабельну модульну газову котельню з тепловою потужністю 1,397 кВт, обладнану двома котлами "Колві-600". Детальна комплектація цієї котельні невідома.

Ще 7,33 млн грн планується витратити на вертикальні стійко-ригельні вітражні конструкції з алюмінієвого профілю зі склопакетами для похилих конструкцій за ціною 18,14 тис. грн/кв. м. Тут неможливо сказати, чи відповідає ціна ринковій.

У кошторисі враховано бетон В15 М200 за ціною 2,48 тис. грн за кубометр. Група "Ковальська" продає аналогічні види бетону за цінами від 2,76 тис. до 3,13 тис. грн за кубометр. Ціни на штукатурку, цеглу, сталь, пісок та інші матеріали також відповідають ринковим, за даними "Наших грошей".

Вісім дерев'яних дитячих павільйонів з підлогою та покрівлею розраховано на суму 530 тис. грн. Два ігрові майданчики Vinci Play Crooc 0303 коштують по 767 тис. грн, а два майданчики Vinci Play Crooc 0306 - по 717 тис. грн.

Синтетична трава Jutagrass Play Comfort 24 мм, обсягом 1,62 тис. кв. м, розрахована за ціною 983 грн за кв. м. На ринку її можна придбати за цінами від 950 грн до 30 євро за кв. м.

На цей рік передбачено фінансування будівництва дитсадка у розмірі 144 млн грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що під Києвом продають особняк ексгенпрокурора-втікача Віктора Пшонки.

Не забувайте підписуватись та читайте новини в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київщина #діти #Софіївська Борщагівка #освіта
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...