• Головна
  • Через дії КМДА Київ може втратити ще одну пам'ятку історії: про що йдеться, - ФОТО
12:45, 25 травня

Через дії КМДА Київ може втратити ще одну пам'ятку історії: про що йдеться, - ФОТО

Через дії КМДА Київ може втратити ще одну пам'ятку історії: про що йдеться, - ФОТО

У Київській міській державній адміністрації відхилили історичну довідку на статус памʼятки для фундаментів палацу останнього українського гетьмана Кирила Розумовського, датованого 1790 роком.

Про це заявив археолог Тимур Бобровський. Він є автором довідки.

За словами учасниці консультативної ради департаменту охорони культурної спадщини КМДА Ірини Черненко, довідка не відповідає новому порядку обліку памʼяток та має "суттєві недоліки".

У консультативній раді сказали, що треба, зокрема, звернутись до Українського інституту національної пам’яті щодо "ролі і значення Кирила Розумовського в історії України".

На думку Бобровського, посилання на порядок є маніпуляцією з метою ненадання статусу унікальному обʼєкту. Він зазначив, що подав довідку ще минулого місяця - і тжодних нарікань щодо її форми чи змісту у головного памяткоохоронного органу міста тоді не було.

Два місяці тому Бобровський обстежив залишки мурувань XVIII ст. в садибі №3В/3Г по вул. Івана Мазепи. З’ясувалося, що тут під руїнами будівлі кінця ХІХ ст. збереглися фундаменти та підвали палацу Розумовського. Цю пам’ятку ще в 30-х роках минулого століття вважали беззворотньо втраченою.

"Я терміново і виключно на громадських засадах виготовив історичну довідку (11 сторінок тексту + 20 ілюстрацій), за якою департамент охорони культурної спадщини КМДА (ДОКС) мав би внести фундаменти палацу Кирила Розумовського до переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини за видом "археологія" та "історія". 9 квітня 2024 р. довідка із моїм супровідним листом надійшла до ДОКСу. Сьогодні ми з Розумовським отримали відлуп від консультативної ради при ДОКСі", - розповів археолог.

Він наголосив, що чиновники навіть не зацікавились станом об'єкту та можливими загрозами.

Нагадаємо, судді скасували статус памʼятки для будівлі Київського повітового земства.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте долучатись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #історія #будівництво #архітектура #КМДА #Кирило Розумовський #Тимур Бобровський #Ірина Черненко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...