• Головна
  • А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам
15:35, 24 травня

А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам

А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам

Кияни винайшли не лише надто дорогу оренду хрущовки на Дарниці, а й безліч приємних всьому світу технологій. Тут і радянське вам трапиться, і наше сучасне поряд.

Як завжди, редакція 44.ua не прийшла з пустими руками: ми вже ретельно подивились на цей список. Ну що, ви готові? Знайдете тут те, без чого нині не обходиться жоден смартфон?

Спарений тролейбус

Тролейбус із другим тролейбусом - типова картинка для великих міст Східної Європи. Та чи ви знали, що саме в Києві їх і винайшли? Ще за радянських часів (1966 рік) винахідник Володимир Веклич вирішив поборотись за оптимізацію пасажирського трафіку. Вийшло саме так.

А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам, фото-1, Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

У наш час тролейбуси трафік уже не рятують, більш актуальний метрополітен. Але хіба це якось зменшує заслугу пана Веклича, який у тоталітарних умовах пішов на крок, який не снився сучасним урбаністам?

Підводне та космічне зварювання

Борис Патон увійшов до світової історії як дуже талановита та просто геніальна людина. Оскільки він дуже полюбляв технологію зварювання: у Києві від його руки народилось відразу два світових винаходи, повʼязані з цим напрямком - підводне та космічне зварювання. Щодо останнього - місія "Союз-6" у 1969 році не дасть збрехати.

А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам, фото-2, Фото: Welding Academy

Фото: Welding Academy

МЕОМ (МЭСМ)

США та Японія у ХХ столітті буквально розривали ринок технологій. Але у Європі перший компʼютер зʼявився саме у Києві! На вулиці 1950 рік, The Beatles ще не прогриміли, а киянин Сергій Лєбєдєв уже представив свій виріб МЕОМ (російською МЭСМ). Пізніше цей компʼютер проявить себе у ракетобудуванні.

Мала електронна обчислювальна машина з'явилась під егідою АН УРСР. Штат впорався, почавши роботу в 1948-му, що навіть зараз здається фантастикою - хто створить з нуля (не маючи комплектуючих на ринку) робочий спеціалізований гаджет всього за два роки?

А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам, фото-3, Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Транзистори (так-то, Тайвань!)

Якщо компʼютер по-київськи завітав до нас у 1950-му, то транзистори були винайдені ще 1941-го. Фізик Вадим Лашкарьов винайшов те, про що всерйоз заговорять лише після Другої світової війни: основу для діодів та транзисторів. Бачите, також слід у історії.

А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам, фото-4, Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Face ID

Пора повернутись у ХХІ століття. Що з лицем, шановні? Та нічого - у наш час на власне обличчя можна навіть банківську авторизацію завʼязати! Технологію Face ID розробила компанія Viewdle киянина Єгора Анчишкіна у 2006 році. Немає нічого дивного: невдовзі прийшов Google та викупив компанію за 45 млн доларів.

А що це світиться? ТОП-5 світових винаходів, яким завдячуємо киянам, фото-5, Фото: AppleInsider

Фото: AppleInsider

Тож, шановні читачі, коли у вас наступного разу не спрацює Face ID - постарайтесь не лаятись сильно. Все-таки до "своїх" треба ставитись із розумінням.

Нагадаємо, раніше ми писали про видатних киян та їхні досягнення.

Досі не підписані на наш Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua"? Скоріше долучайтесь, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#топ #Київ #наука #транспорт #технології
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...