• Головна
  • Непрошені гості: із потеплінням в столиці активізувались кліщі
11:40, 8 квітня

Непрошені гості: із потеплінням в столиці активізувались кліщі

Непрошені гості: із потеплінням в столиці активізувались кліщі

У Києві з приходом тепла активізувалися кліщі.

Офіційний портал Києва нагадав, що укус цього паразита безболісний, проте може завдати серйозної шкоди здоров’ю, причому як людей, так і тварин.

Кліщі переносять важкі захворювання. Найчастіше - хворобу Лайма серед людей, піроплазмоз серед собак. У деяких регіонах України вони також переносять кліщовий енцефаліт, туляремію тощо.

"Якщо вкусив кліщ, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем. Видаляти кліща краще також з допомогою фахівця. Це можна зробити в будь-якому травмпункті. Якщо можливості звернутись до лікаря немає, слід провести видалення самостійно, обережно розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Важливо вилучити кліща разом із хоботком, а потім змастити рану 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився - скористуйтеся стерильною голкою. Після всіх маніпуляцій не забудьте ретельно вимити руки з мильним засобом", - розповіли медики.

Вони зазначили, що після вилучення кліща слід спостерігати за самопочуттям. Такі симптоми, як головний біль, температура, слабкість, а також почервоніння, біль, свербіж, розростання набряку на місці укусу, можуть свідчити про те, що зараження таки відбулося.

Та й навіть за відсутності симптомів краще обстежитись на антитіла до бореліозу. Кров здається через три тижні після укусу.

Медики радять бути особливо уважними на пікніках та прогулянках. Домашніх улюбленців слід обробляти спеціальними ветеринарними засобами всю теплу пору року. Що стосується людей, для них є репеленти.

Обираючи місце для пікніку, шукайте відкриті ділянки та очищуйте їх від сухостою.

Після прогулянок ретельно оглядайте одне одного, особливо ділянки тіла, покриті волоссям.

Нагадаємо, раніше ми писали про ТОП-6 служб у Києві, які приберуть паразитів.

Актуальні, важливі та перевірені новини Києва, Київщини та України читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Не забувайте долучатись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#паразити #Київ #Київрада #КМДА
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...