• Головна
  • Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві
09:00, 27 березня

Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві

Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві

Скоріш за все, суттєвих похолодань більше не буде. Ґрунт із кожним днем стає м'якшим, весняне сонечко його прогріває все краще. Отже, час зайнятись зеленими зонами біля вашого будинку.

Не хвилюйтесь, дисертація з ботаніки не знадобиться. Журналісти 44.ua підібрали для вас непримхливі і стійкі до несприятливих умов рослинки.

Дикий (дівочий) виноград

Прикрашання (чи створення) палісаднику можна почати із закриття прилеглих до нього стін та інших вертикальних поверхонь плетистими рослинами. Якщо, звісно, сусіди не проти. Ні, виноград стіни не знищить, викиньте це з голови.

З усіх плетистих саме дикий виноград - найстійкіший. Йому байдуже, який ґрунт, скільки сонця, чи часто поливають тощо. Вже десь у середині травня він перетворює звичну стіну будинку на зелену. А восени ця стіна стає рубіново-червоною і залишається такою чи не до настання зими.

Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві, фото-1, Pixabay

Pixabay

Зверніть увагу, що дорослі пагони деревнішають, тож вам треба бути обережними, якщо ви захочете якось змінити положення винограду. Але навіть якщо ви зламаєте пагони - ви просто зламаєте пагони, рослина від того не загине.

Ціни: від 77 грн за саджанець у контейнері об'ємом 0,5 л у садових магазинах та центрах. Звісно, і виноград, і інші рослини зі списку можна значно дешевше знайти на сайті OLX (але саджанці, ймовірно, будуть менші).

Вероніка ниткоподібна

Про стіни подбали, перейдемо до ґрунту.

Переборіть своє бажання "щоб як у людей" і затямте - ґрунт у палісаднику міста не може бути голим. Це не томатна плантація - це зайвий пил влітку і зайвий бруд в усі інші пори року (навіть взимку, враховуючи, які тепер маємо зими).

Ґрунт у місті має бути закритий, захищений від сонця та вітру, особливо якщо у вашому палісаднику не встановлена автоматична система поливу. Також ґрунтопокривні рослини своїм корінням розпушують землю, а це потрібно і квітам, і кущам. Нарешті, це гарно, бо ґрунтопокривні рослини часто ще й квітнуть.

От є вероніка ниткоподібна: дуже низенька рослина, тримається буквально біля землі, не "стирчить". Швидко займає територію, якщо їй не заважати. Більше того, витісняє бур'яни, які вам не подобаються: вероніка агресивна.

А так і не скажеш: у неї милі маленькі кругленькі листочки і такі ж милі маленькі блакитно-фіолетові (або білі) квіти з кругленькими пелюстками.

Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві, фото-2, Pixabay

Pixabay

Вероніка зимостійка, невибаглива до ґрунту, кількості освітлення, не надто вибаглива до поливу. Продається вона саджанцями. Зверніть увагу: їх одразу треба висаджувати туди, де вероніка буде рости. Виростити у горщику, а потім пересадити в палісадник - не варіант, у неї слабка коренева система. З тієї ж причини перед посадкою землю треба перекопати.

Ціни: від 40 грн за один маленький контейнер.

Барвінок

А ось добре відома в Україні ґрунтопокривна вічнозелена рослина - барвінок. За досить короткий час утворює щільний та пишний килим із блакитно-фіолетовими квітами (білі також зустрічаються).

У барвінка зовсім не слабка коренева система і такі ж неслабкі пагони. Його можна виростити вдома у вазоні до великого куща, а тоді пересадити у відритий ґрунт, і він вже буде стелитись.

Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві, фото-3, Pixabay

Pixabay

На відміну від багатьох інших рослин, барвінок віддає перевагу тіні. Але й на сонці почуватиметься добре. Любить полив, але й засуху перенесе. Як і вероніка, є агресивним і здатний витіснити бур'яни.

Барвінки в цілому невибагливі, та садоводам-початківцям краще обирати неварієгатні різновиди (тобто з гладким зеленим листям, без білих або жовтих смужок).

Ще одна перевага барвінку: він завжди у наявності в магазинах, бодай один різновид.

Ціни: від 40 грн за маленький контейнер.

Ірис

Тепер давайте до квітів у класичному розумінні. Ірис (півник) - одна з найгарніших садових рослин, що має більше 500 сортів. Що ще краще - більшість є кореневищними (а не цибулинними), а отже, менш вибагливими. Серед ірисів є карликові, а є й звичної висоти.

Іриси добре почуваються навіть на бідних ґрунтах і можуть рости як на сонці, так і в тіні. Сухостійкі. Їхнє листя досить щільне, товсте, здатне утримувати вологу, корінню не страшний навіть геть засохлий та потрісканий ґрунт, взагалі це міцна рослина. Популярні у нас хости таких переваг не мають.

Обирають іриси, звісно, за кольором квітів, тому, відповідно, треба дивитись рекомендації для обраного сорту. Але є й загальні рекомендації. По-перше, навесні не слід затягувати із висадкою. Щойно ґрунт прогрівся - вперед! По-друге, при посадці не можна надто заглиблювати коріння у землю, інакше квітів не дочекаєтесь. По-третє, коріння ірисів майже завжди оголюється над поверхнею, цього не слід лякатись. Але це також означає, що на зиму його треба чимось прикрити.

Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві, фото-4, Pixabay

Pixabay

Ціни: від 33 грн за комплект з п'яти цибулин, від 82 грн за один садженець кореневищного іриса.

Шипшина

Без кущів зелена зона виглядає якось неповно, погодьтесь.

Так, з того ж барвінка, якщо винести його у палісадник у вазоні, можна створити кущ, особливо якщо дати вертикальну опору. Але це трохи не те.

Крім того, саме кущі можуть захистити ваш газон від безсовісних власників автівок. Припаркуватись на барвінку, розтрощивши іриси, вони наважаться, а от в'їхати у колючий кущ - ні, бо кущ може подряпати дорогоцінну "ластівку".

З урахуванням цього можна висадити аґрус, він теж невибагливий. Але спробуємо менш войовничий варіант - шипшину. Від дикого винограду шипшина "взяла" байдужість до оточення і до ґрунту, а від вероніки та барвінку - агресивність. Так, попри те, що це кущ, шипшина здатна буквально придушувати бур'яни.

Шипшина - взагалі-то троянда. Тож вона не тільки гарно квітне, а й чудово пахне. На відміну від класичних троянд, її можна виростити з насіння (і деякі садоводи вважають це найлегшим способом). Та є й типово "трояндове": любов до сонця і уразливість до павутинних кліщів і деяких інших комах.

Садиба у місті: ТОП-5 невибагливих рослин для палісаднику у Києві, фото-5, Pixabay

Pixabay

Втім, на відкритому повітрі і за умови достатнього зволоження павутинні кліщі не такі страшні. Сама по собі рослина нормально переносить засуху.

Ціни: пакунок з 50 насінин звичної шипастої шипшини обійдеться десь у 46 грн. Є безшипні різновиди, які продаються саджанцями; один коштуватиме від 59 грн.

Нагадаємо, раніше ми писали про найкращі парки столиці.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва – 44.ua". Також не забувайте долучатись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#топ #озеленення #Київ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...