• Головна
  • А це на 1 квітня? Скільки грошей кияни отримають у 2024 році
10:05, 19 січня

А це на 1 квітня? Скільки грошей кияни отримають у 2024 році

А це на 1 квітня? Скільки грошей кияни отримають у 2024 році

2024 рік Україна зустрічає в умовах війни, тож економіка залишається у вкрай напруженому стані.

Журналісти 44.ua вже порахували, скільки грошей кияни можуть отримати з державного бюджету (як і решта громадян, тож кидайте текст всім друзям підряд).

Ми розібрали закон України від 09.11.2023 № 3460-ІХ "Про Державний бюджет України на 2024 рік" та додали до нього ілюстративний пункт щодо пенсій.

Мінімальна зарплата. Щоб все було по-чесному, цей показник слід ділити на дві категорії. У період від 1 січня до 1 квітня мінімалка складатиме 7100 грн, а з 1 квітня - 8000 грн. Погодинна оплата вийде на рівні 42,6 грн (до 1 квітня) та 48 грн (після 1 квітня).

Плавно переходимо до прожиткового мінімуму. В розрахунку на одну особу за загальним показником він складатиме 2960 грн. Зокрема, працездатній особі виходить 3028 грн, дітям до 6 років 2563 грн, а дітям від 6 до 18 років - 3196 грн. Якщо ж говорити про осіб, що втратили працездатність, то для них показник складає 2361 грн.

А це на 1 квітня? Скільки грошей кияни отримають у 2024 році, фото-1, Pixabay

Pixabay

Важливо: прожитковий мінімум протягом 2024 року мінятись не буде. Тож ці цифри актуальні аж до наступного проекту бюджета.

Пенсія. Цей пункт не має відношення до згаданого закону, додаємо його чисто з ілюстративною метою (показати навантаження на сектор). Середня пенсія по Україні на даний момент складає близько 5385 грн. Більше половини пенсіонерів (51%) отримує менше 4000 грн на місяць.

ЄВ, тобто Єдиний внесок на загальнообов'язкове соціальне страхування. Мінімальний рівень складає 22% від мінімальної зарплати (наприклад, до 1 квітня це 1562 грн/місяць, а після 1 квітня 1760 грн/місяць), максимальний досягне 22% від 15 мінімальних зарплат.

Що ж, пора перейти до головного - як всі ці виплати вплинуть на бізнес. Адже надто велика соціалка обовʼязково потребує великих поступок із боку підприємців. Або хоча б зусиль.

ФОП отримують обмеження рівня доходів за спрощеною системою оподаткування. Якщо перевищити виділений ліміт, підприємець може бути переведений на загальну систему оподаткування (а вона прив'язана до підвищеної мінімалки).

1 група ФОП отримає ліміт у розмірі 167 мінімальних зарплат. Якщо перерахувати, це 1 185 700 грн. На додачу: для даної категорії єдиний податок складатиме 10% прожиткового мінімуму. Відповідно, це 302,8 грн (не прогуляйте все одразу).

2 група - вже 834 мінімальних зарплат, тобто 5 921 400 грн. Єдиний податок на рівні 20% мінімалки, зараз сума складе 1420 грн.

А це на 1 квітня? Скільки грошей кияни отримають у 2024 році, фото-2, Pixabay

Pixabay

3 група - найкрутіший рівень ФОПів. Тут вам доведеться вкластись у 1167 мінімальних зарплат, тобто ліміт складає аж 8 285 700 грн. Відповідно, єдиний податок для даної категорії не змінюється з 2023 року (3% для платників ПДВ, 5% для неплатників ПДВ). Звісно, для цієї групи надто критично важливо зберегти свою ставку, бо не дуже часто так щастить підприємцям: другий рік можна проїхати за одними й тими ж правилами. Бізнес таку стабільність зазвичай цінує.

Замість розлогих висновків буде короткий блок пояснень. Як ви зрозуміли, інфляція все ж бере своє. З одного боку, люди дійсно отримають трохи більше грошей. З іншого - така тенденція неминуче вдарить по ціноутворенню та все одно повернеться не дуже приємними відголосками.

Простий приклад, якщо хтось не в курсі. Умовна пачка сиру в магазині коштує 70 грн. Якщо гривня дешевшає, ціна зростає для амортизації. Сир одразу дорожчає, бо зростають витрати на мінімалку робітникам, водіям, складським співробітникам. А чому валюта падає саме тоді? Бо найчастіше через високі видатки її доводиться розбавляти новими й новими купюрами (вмикати друкарський станок). Комусь це до вподоби, комусь ні. Раптом що, у цьому рівнянні сиру для вас більше не стає в будь-якому випадку.

А це на 1 квітня? Скільки грошей кияни отримають у 2024 році, фото-3, Pixabay

Pixabay

На жаль, ми не можемо вмовити всіх підприємців чесно платити податки. Та в наших силах нагадати: відповідальний бізнес щодня йде на великі витрати, аби підтримати державу та її витрати на бюджетників. Проте тотальне небажання інших ділків знижує сумарний показник до середнього. І потім хтось бідкається, що ніхто податки платити не хоче.

Ми за чесну справу. Тому все ще хочеться сподіватись, що під час війни якомога менше українців ставитиме підніжки своїм співгромадянам та власній державі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про десять популярних вакансій у столиці.

Не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua". Там ми публікуємо ще більше новин, щоб ви завжди були в курсі та нічого не пропустили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#економіка #бізнес #податки #пенсія #ФОП #зарплата
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...