• Головна
  • Як перевірити бухгалтера чи бухгалтерію?
Новини компаній
17:00, 11 січня

Як перевірити бухгалтера чи бухгалтерію?

Новини компаній
Як перевірити бухгалтера чи бухгалтерію?, фото-1

Закінчився рік і настав час підбивати підсумки і в тому числі підсумки фінансові. Якщо у вас є свій бізнес або Ви директор, то вам буде цікаво розуміти, який ваш прибуток реальний і прибуток, який є у вас у звіті для податкової, що у вас з активами та пасивами, якщо вам знадобиться кредит у банку - дадуть вам або ні й багато інших питань. На ці питання, найчастіше може дати відповідь ваш бухгалтер, якщо ви у всьому довіряєте бухгалтеру- вам пощастило! Але все ж таки як перевірити роботу бухгалтера? Отже, для елементарної перевірки беремо оборотно-сальдову відомість- річну. 

Сальдо початку періоду – це залишки з рахунку початку формування відомості (наприклад, 01.01.2023); обороти за період-рух ресурсів за обраний період (наприклад-01.01.23-31.12.2023); сальдо на кінець періоду - залишки на кінець формування звіту (наприклад - 31.12.2023). Дебет-ресурси (гроші, основні засоби, борги ваших покупців, переплата по податках та інше), які у вас є. Кредит - ваші борги (постачальникам, невідвантажений товар/послуга, борги перед бюджетом та інше).

Як перевірити бухгалтера чи бухгалтерію?, фото-2

Як перевіряти бухгалтерські рахунки? Для перевірки залишків за бухгалтерськими рахунками, необхідно розшифровувати дані рахунки, де ви побачите з чого складаємо підсумкова сума.

За всіма активами та пасивами на підприємстві до 30 листопада проводиться інвентаризація, після чого визначається фактична наявність ресурсів та боргів підприємства.

Рахунки 10,11 - основні засоби (машини, обладнання, столи, ноутбуки і т.д.)

Рахунок-12 - нематеріальні активи (сайт, торгова марка, патенти тощо)

Рахунок 13 - знос основних засобів та нематеріальних активів

Факт зносу перевіряється рахунок 10,11,12 мінус «-« 13

Звіти: Відомість амортизації ОЗ, НМА

Як перевірити бухгалтера чи бухгалтерію?, фото-3

Рахунок 15 -не введені в експлуатацію основні засоби чи нематеріальні активи, отже кошти, витрачені на закупівлю основних засобів, не потрапили у витрати, отже податок з прибутку буде більше.

Рахунки 20 та інші – це ваші матеріали (канцтовари, будматеріали, бензин тощо), які у вас на складі і не списані. Перевіряються фактичною інвентаризацією. Не списані матеріали, це збільшення податку прибуток.

Рахунок 22 - невидані малоцінні предмети, що швидко зношуються, тобто вони у вас на складі і не потрапили у видаткову частину підприємства, це збільшення податку прибуток.

Рахунок 23 – якщо у вас є виробництво готової продукції або виробництво послуг. Цей рахунок відкривається та закривається помісячно. Залишки за цим рахунком можливі, якщо у вас є на складі незавершене виробництво, якщо ні, то залишків не повинно бути на кінець місяця.

Рахунок -26 – готова продукція. Це продукція, яка виробила ваше підприємство. Інвентаризуємо та перевіряємо.

Рахунок 28-товари. Це куплені товари для перепродажу, які не підлягають переробці доробки – простіше купив-продав. Інвентаризуємо та перевіряємо.

Рахунок – 30 каса. Це каса готівки. Повинен бути ліміт каси (залишок коштів на кінець дня). Якщо немає даного ліміту (якщо у вас не роздрібне підприємство, то вам не потрібен цей ліміт), то на кінець дня, місяця на рахунку має бути «0».

Рахунок 31 (гривня та валюта) – перевіряємо по залишках коштів у банку (банківська виписка).

Рахунок 315- якщо ви платник ПДВ, залишок несписаних грошей податкової з вашого ПДВ рахунку.

Перевірка у кабінеті платника податків вашого підприємства.

Рахунок -36 – тут ваші боржники за товарами та послугами, які ви надали покупцям (дебіторська заборгованість).

Рахунок 3711- ваші передоплати постачальникам, за якими ви не отримали товари/послуги чи немає первинних документів за даними сплатами.

Рахунок -3721 -інформація з авансових звітів ваших співробітників (КТ залишок- ви повинні співробітнику ДТ залишок - ваш співробітник не відзвітував за отримані гроші під звіт).

Рахунок – 401 – ваш статутний капітал, згідно зі статутними документами.

Рахунок- 44 інформація щодо прибутку та збитків, дана інформація повинна відповідати у вашому балансі.

Рахунок-63 – інформація про ваших кредиторів (кому ви винні), отримали товари/послуги та не сплатили.

Рахунок- 6411 ПДФО – у кабінеті платника податків перевірити не можна, помилки може виявити при перевірці податкова і якщо знайде -штрафи з недоїмки від 5 до 50% від суми недоїмки.

Рахунок-6412 інформація на даному рахунку має відповідати декларації з ПДВ.

Рахунок 6413 - податок на прибуток, перевірка в кабінеті платника податків.

Рахунок 642 – найчастіше тут дані щодо військового збору, у кабінеті платника податків перевірити не можна, помилки може виявити при перевірці податкова і якщо знайде штрафи з недоїмки від 5 до 50% від суми недоїмки.

Рахунок 6441 - податковий кредит ПДВ - є право на податковий кредит.

Рахунок 6442 - податковий кредит ПДВ – є право на податковий кредит, але немає в обліку або контрагент не виписав та не зареєстрував податкову накладну.

Рахунок 651- інформація щодо ЄСВ. Перевірка в кабінеті платника податків вашого підприємства.

Рахунок 66 – інформація про наявність чи відсутність заборгованості із зарплати працівників.

Рахунок 6811 – ваше підприємство отримало передоплату, але не надало товари/послуги або в обліку не відображено реалізацію товарів/послуг.

Рахунок 685 - це ваші інші кредитори (позики, кредити).

Далі йдуть рахунки не балансові (7 клас (доходи) та 9 клас (витрати), і вони відображаються у формі №2 Звіт про фінансові результати.

Сподіваюся, Ви переконалися, що не знаючи бухгалтерії, можна зрозуміти, що там робиться і як перевірити. Я б як власник перевірила рахунки дебіторської та кредиторської заборгованості, відповідність в обліку та кабінеті платника податків суми податків, декларація ПДВ та її правильне відображення в обліку.

Якщо Вам потрібна консультація чи допомога – завжди раді допомогти!

https://radzivill.net

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...