• Головна
  • Під Києвом розводять легендарних первісних биків, - ВІДЕО
15:15, 30 грудня 2023 р.

Під Києвом розводять легендарних первісних биків, - ВІДЕО

Під Києвом розводять легендарних первісних биків, - ВІДЕО

Під Києвом, на території Козелецького району, вже четвертий рік поспіль розводять турів, або первісних биків.

Видання "Агрономія сьогодні" нагадує, що тури вимерли багато сотень років тому, але на початку минулого століття тварина була відновлена німецькими науковцями.

Тур - один із найбільших в історії наземних ссавців, який спочатку був витіснений із середовища свого проживання, а потім і винищений. Його вага досягала тисячі кг, довжина - 3 м, а висота в холці – 180 см. Ознакою тура були великі вигнуті чашоподібні роги завдовжки 70 см. Крім того, він мав гривку.

На турів київські князі любили полювати в чернігівських лісах. Утім, зникнення цих биків, вважають фахівці, стало наслідком не стільки полювання, скільки знищення ареалу їх проживання через масове вирубування лісів.

Першими виведенням туроподібної худоби на початку XX ст. зайнялися брати Луц і Гайнц Гек. Витривалу й схожу на турів породу биків, яка тепер носить ім’я братів, вони вивели шляхом зворотного схрещування.

Тварини жили в зоопарках на території Німеччини, тому після Другої світової війни залишилось в живих тільки 18 турів. Їх продали у фермерські господарства, а у 1980 р. інший німець, Вальтер Фріш, зібрав 150 їхніх нащадків докупи і зайнявся селекцією.

Його ідею підхопили селекціонери в інших країнах. В 2000 роках були виведені "тури 2.0", здатні виконувати екологічну роль своїх вимерлих предків.

Після закінчення селекційних дослідів у 2025 р. фонд Taurus. планує розселити вирощене поголів’я "турів 2.0" по всіх європейських анклавах.

А от у нас вони вже є, в ревалдинговому парку "Беремицьке":

Нагадаємо, у Київській області з'явився ще один заказник, в якому є червонокнижні рослини.

Ще більше новини Києва, Київщини та України читайте в нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua». Також не забувайте підписуватись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#тварини #Київщина
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...