• Головна
  • Артроз колінного суглоба: відомий київський ортопед розповів, як не прогавити хворобу
ЕКСКЛЮЗИВ
12:36, 22 грудня 2023 р.

Артроз колінного суглоба: відомий київський ортопед розповів, як не прогавити хворобу

ЕКСКЛЮЗИВ
Артроз колінного суглоба: відомий київський ортопед розповів, як не прогавити хворобу

Колись артроз колінного суглоба вважався хворобою літніх людей, оскільки його виявляли переважно у пацієнтів за 60. Сьогодні перші стадії артрозу діагностують у пацієнтів 30-40 років. Найактуальнішою інформацією стосовно хвороби та її лікування ексклюзивно для 44.ua поділився відомий український ортопед-хірург Олександр Галузинський.

Помітні процеси

Артроз - це захворювання колінного суглоба, при якому він поступово втрачає свої рухливі функції. За статистикою, з цією проблемою стикається кожен десятий українець. Ще один неприємний факт: у жінок артроз зустрічається частіше, ніж у чоловіків.

“Природа виникнення хвороби - механічна, - розповідає Олександр Галузинський. - Різноманітні травми, які людина отримала під час занять спортом чи важкої фізичної праці, порушують структуру хрящової поверхні. Після цього запускається процес передчасного зношування хряща з подальшим руйнуванням колінного суглоба. На щастя, ці процеси протікають досить помітно: проґавити їх практично неможливо. Серед перших симптомів можуть бути так звані “стартові болі”, які виникають після сну чи тривалого сидіння, і зникають після того, як людина трішки походить. Також біль може виникати при навантаженні на суглоб”.

Підступна хвороба

У артроза є три стадії. Перша супроводжується легким болем та дискомфортом, які виникають в коліні під час руху. Коли людина сидить або спить - її взагалі нічого не турбує. Час від часу в колінному суглобі накопичується рідина та виникають запалення. На другій стадії біль посилюється та з’являється після тривалого стояння на ногах. Людина менше рухається, намагаючись зайвий раз не тривожити коліно. На третій стадії в суглобі зменшується хрящова тканина, а кістки починають тертися одна об одну. Колінні суглоби опухають та деформуються. Людина постійно відчуває біль.

“Чому так важливо проконсультуватись з лікарем якомога раніше? Тому що артроз - доволі підступна хвороба. Іноді людина відчуває сильні болі вже на першій стадії. А трапляється, що до нас приходять пацієнти, які жаліються лише на легкий дискомфорт у коліні. І що ми бачимо на рентгенівському знімку? Практично зруйнований хрящ та третю стадію хвороби, - каже Олександр Галузинський”.

Відомий український ортопед-хірург Олександр Галузинський

Відомий український ортопед-хірург Олександр Галузинський

Прекрасний метод лікування

Своєчасне звернення до лікаря - це можливість розв’язати проблему з мінімальним втручанням в суглоб. Якщо обійтись фізіотерапією та ліками неможливо - лікар може призначити артроскопію. Це малоінвазивне хірургічне втручання, яке проводиться з метою діагностики та лікування. Операція триває буквально 10-15 хвилин. Спочатку хірург робить прокол в області суглоба та вводить артроскоп - телескопічний інструмент з камерою, який дає зображення на екран. Оцінивши стан суглоба, хірург вводить в отвір інші інструменти, які виправляють дефект.

“Артроскопія - прекрасний метод діагностики та лікування перших стадій артрозу, оскільки дозволяє оцінити реальний стан речей. В процесі звичайного обстеження та на рентгенівському знімку не завжди можна побачити якісь нюанси, - каже Олександр Галузинський. - До того ж артроскопія практично не травмує пацієнта. По-перше, він знаходиться під наркозом. По-друге, отвори дуже маленькі - їх довжина 5 міліметрів - і за кілька місяців від них не залишається навіть сліду”.

Сучасні імплантати

Коли час втрачено і хвороба вже на третій стадії - допоможе лише операція ендопротезування. Іншими словами - заміна колінного суглоба на імплантат. Часом це чи не єдиний спосіб відновити функціональність колінного суглоба та повернути людині можливість ходити. Суть операції полягає в тому, щоб замінити уражені компоненти суглоба на штучний суглоб, який виготовлений з матеріалів подібних до натуральних тканин людини. Операція проходить під загальним наркозом і триває до 2 годин. Компоненти ендопротеза фіксуються за допомогою кісткового цементу. Ускладнення після операції виникають лише у 1% пацієнтів.

“Сучасні імплантати виготовлені з кераміки, металу чи пластмаси і можуть служити до 15-20 років. У деяких випадках пацієнту можуть виготовити індивідуальний протез. Щодо строку служби ендопротеза, скажу так. Якщо людина його не навантажує та зайвий раз не травмує - ймовірність безпроблемної експлуатації протягом 10 років становить 95%, - стверджує Олександр Галузинський. - В середньому ж сучасні імплантати служать 15-20 років. А коли зношуються - їх замінюють на нові”.

Допоможе тільки ортопед

Лікування больового синдрому в колінному суглобі - це завдання, яке під силу вирішити лише спеціалістам. Звісно, розрекламовані мазі та настоянки з каштана можуть дати тимчасовий ефект полегшення, але не розв’яжуть проблему в цілому. Тому при перших симптомах хвороби варто звернутись до лікаря.

“Є пацієнти, які до останнього відтягують візит до ортопеда, оскільки вважають, що біль в колінах з часом мине, - каже Олександр Галузинський. - А коли біль стає нестерпним, картають себе за те, що не звернулись за допомогою раніше. Дійсно, причини болю не можна встановити просто погугливши їх в інтернеті. Лише ортопед може поставити точний діагноз та призначити ефективне лікування. Тому не зволікайте з візитом, якщо з’явився дискомфорт та біль в колінах. Сучасна медицина ефективно лікує артроз”.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #новини #Олександр Галузинський #артроз колінного суглоба #ортопед
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...