• Головна
  • Відпочинок у Карпатах: які готелі варто відвідати та скільки це коштує
13:30, 21 грудня 2023 р.

Відпочинок у Карпатах: які готелі варто відвідати та скільки це коштує

Відпочинок у Карпатах: які готелі варто відвідати та скільки це коштує

Повноцінний відпочинок поза межами дому цієї зими планують 32% українців

Про те, де краще відпочивати зимою, яким буде новий туристичний сезон в Україні та зокрема у Карпатах, які готелі варто відвідати та до який цін готуватися – про все це розповів засновник Ribas Hotels Group Артур Лупашко.

Не секрет, що готельний бізнес в нашій країні є одним з найприбутковіших. Особливо він "злетів" за ковідних часів, коли більшість туристів, що любили відпочивати за кордоном змушені були обирати відпочинок вдома. Який сезон був найприбутковішим на ваш погляд?

Найвдаліші для туризму за нової історії України були 2020 та 2021 роки. А також зимовий сезон до 24 лютого 2022 року. Дійсно, пандемія дала поштовх до розвитку внутрішнього туризму. Окрім того, наприклад у Карпати у Буковель влітку 20202021 років приїздило дуже багато туристів із Саудівської Аравії та інших східних країн. Загалом 2020-2021 роки були дуже активними для Буковеля.

Натомість, минулий зимовий сезон 2022-2023 років був дуже поганим через безліч причин. Серед них, звісно, і війна, і блекаути, і не дуже добрий та оптимістичний настрій людей. А ще минулого року було банально мало снігу – це теж впливає на успішність сезону у гірськолижному курорті.

Поділіться комерційними секретами – які готелі мають найбільший попит?

Сегмент дорогих преміальних готелів та послуг загалом значно постраждав. У першу чергу через те, що велика кількість заможних родин та жінок зокрема нині перебуває за кордоном, тоді як чоловіки частіше вибирають спосіб (за можливості і не порушуючи закон) відвідати їх і провести свята разом. Ця ситуація призводить до того, що готелі вищого класу, особливо в умовах війни, відчувають великі труднощі – це ми бачимо по всіх показниках.

Засновник Ribas Hotels Group Артур Лупашко

Засновник Ribas Hotels Group Артур Лупашко

У той час як середній сегмент виявляється виграшним у цій ситуації. Зазвичай він не лише має ширший діапазон послуг та лояльніші ціни, але й є більш стійким та стабільним, забезпечуючи сталу потребу громадян в подорожах. Тому і у новому зимовому сезоні – готельєри роблять ставки ставлять в основному на середній сегмент бізнесу.

Яким для Карпат та Буковелю буде новий зимовий туристичний сезон – загальні очікування, прогнози?

За даними опитування, яке в листопаді 2023 провели Gradus для Ribas Hotels Group, серед 471 людини віком 18-55 років, що проживають в Україні в містах 50К+, мають дохід середній та вище – 88% респондентів не відмовляться від розгляду мати відпустку, якби була така можливість. Нагадаю, що приміром у Києві середня зарплата у 2023 році відповідно до вакансій становить 13 500 гривень, минулого року це було – 10 500 гривень.

Цієї зими планують відпочинок поза межами дому – 32% українців. І більшість цих сімей виберуть саме Карпати. Тож я сподіваюсь, що цьогоріч сезон буде на рівні найкращих довоєнних сезонів.

Вибірка показала, що 49% опитуваних відпочивали тільки на території нашої Батьківщини, 46% – і в Україні, і за її межами. Ще одне важливе питання, яке багатьох турбує: чи доречно відправлятися у подорож, коли йдуть бойові дії. 78% впевнені, що мандрувати Україною не просто треба, а необхідно 56% підтримують поїздки за кордон.

Як довго планують відпочивати українці?

Відповідно з даними того ж опитування – що стосується тих, хто тільки планує тур, вони майже однієї думки з попередніми. 35% за те, щоб канікули тривали якнайдовше, 34% – вистачить семи днів. Серед тих, хто мав відпустку: 64% зазначають, що, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, стали відпочивати рідше.

Яка на сьогодні ступінь бронювання готелів в Буковелі на цей зимовий високий сезон?

Вікно бронювання в Буковелі взимку залишається невеликим, гості бронюють номери заздалегідь здебільшого на новорічні свята. Зазвичай, під час новорічних свят ціни на тури сильно зростають. Далі поступово знижуються і приходять до норми. Так було й до війни, так є і зараз. Наприклад, вартість стандартного номера на двох на популярних курортах може коливатися у районі 120$, а у вищому ціновому сегменті – досягати позначки 250$. Раннє бронювання може зекономити вам кошти.

Ви нещодавно взяли на управління абсолютно новий готель у Буковелі DIDUKH. Кажуть, що він для вашої мережі унікальний – в чому вона?

Це не просто готель, а комплекс чарівних деталей, які загалом створюють атмосферу, в якій гостям цікаво знаходитись та вивчати готель. Це простір, в який важко дістатись, він розташований на дуже високій точці, але заради якого гості готові долати цей шлях. Краєвиди, деталі інтер’єру, естетика дизайну. Це місце, де зупиняється час. У цьому бутік-готелі всього 18 номерів, там є велике повноцінне SPA, ресторан з окремою сніданковою зоною, конференц-залом, дитячою кімнатою, закритим паркінгом, лижною кімнатою.

Готель у Буковелі DIDUKH

Готель у Буковелі DIDUKH

З огляду на невеликий номерний фонд, кожен гість в цьому готелі буде відчувати себе майже усамітнено. Обслуговування в DIDUKH на рівні п'ятизіркового готелю, хоча це 4-зірковий готель. Крім того, для кожного гостя в готелі працює величезна команда. DIDUKH камерний, а ще там розташований ресторан вишуканої кухні SAZHA з зірковим шеф-кухарем Юрієм Діденко, тож навіть заради смачної їжі вже можна туди їхати.

Готель у Буковелі DIDUKH

Готель у Буковелі DIDUKH

Кажуть, що в цьому місці варто побувати лише заради того, щоб відвідати страви від Юрія Діденко – зіркового шеф-кухар ресторану SAZHA переможеця проекту "Пекельна кухня"?

Так, це дійсно так! Практично кожна страва від зіркового шеф-кухаря – кулінарний шедевр, заради якого варто приїхати до Буковелю. Важливо, що всі страви готуються з найсвіжіших, натуральних інгредієнтів, вирощених на місцевих фермах та зібраних у карпатських лісах. Інші фірмові страви ресторану вартують уваги – голубці з булгуром та в’яленими томатами, галушки по-полтавськи, верещака (томлене м'ясо у буряковому квасі), гострий боб-гуляш, борщ з чорними пампушками, карпатська грибна юшка, яйохи з білими грибами. Про найкращий тартар Карпат з оленини вже ходять легенди не тільки в нашій країні, а й за кордоном. Заради того, щоб його скушувати люди долають сотні кілометрів.

Зірковий шеф-кухар Юрій Діденко

Зірковий шеф-кухар Юрій Діденко

Чого вартує фірмовий вінегрет по-буковинськи до складу якого входять як традиційні інгредієнти – квашена капуста, мариновані огірочки та овочі, мариновані у запашній домашній соняшниковій олії, так і не дуже – білі гриби та вимочені у власному соці свіжі яблука. Заправлена страва пахучою соняшниковою олією, гелем з айви та емульсією із зеленої цибулі. Завдяки їм вінегрет має красивий колір та яскравий смак.

Шеф-кухар має великий досвід роботи у мішленівських ресторанах Копенгагена Relæ 1 та Cadeau 2, добре знає українську та європейську кухню. Премудрості виготовлення соусів та роботи зі спеціями досконало вивчив у східних кухарів переважно з Індії, з котрими декілька років працював на круїзних лайнерах. Нині Юрій Діденко використовує закордонний досвід в приготуванні українських страв у готелі DIDUKH. Його спеціалізація – інф’юзи, ефірні масла, дегідрація й емульсії. Куштувати страви ви зможете в ресторані SAZHA, милуючись панорамним видом українських Карпат.

Які поради щодо відпочинку для клієнтів, котрі звикли відпочивати за кордоном? Чим в Україні їх можна приємно вразити?

Ми у всіх готелях Ribas Hotels Group стараємось здивувати класними ідейними дизайн-рішеннями, коли проектуємо готелі. До речі DIDUKH проєктували не ми – власники самостійно створювали проект, але вийшов дуже цікавий дизайн: він гарний і вишуканий.

Нині недостатньо якісних готелів із захоплюючим дизайном та інфраструктурою. Такі комплекси покривають лише 20% попиту. Через брак пропозиції ціни на відпочинок у готелях збільшуються. Щоб уникнути такого дисбалансу в майбутньому, необхідно розширити пропозицію в регіоні, що дозволить більшій кількості людей скористатися можливістю відпочинку в Буковелі. Так, ринку потрібні готелі з ресторанами, SPA і схожими сервісами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Буковель #відпочинок #DIDUKH #Артур Лупашко #Ribas Hotels Group
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...