• Головна
  • Мистецтво реставрації та ремонту ювелірних виробів: як зберегти старовинні прикраси в їхній первозданній красі
Новини компаній
18:00, 8 грудня 2023 р.

Мистецтво реставрації та ремонту ювелірних виробів: як зберегти старовинні прикраси в їхній первозданній красі

Новини компаній

Багато хто досі сперечається: ювелірна справа - це ремесло чи мистецтво? З одного боку, історія прямо вказує на наявність у середньовічних містах цехів, які об'єднували майстрів з обробки дорогоцінного каміння і благородних металів. Тобто по суті такі "групи за інтересами" нічим не відрізнялися від спільнот ткачів, зброярів або шевців.

Але, з іншого боку, вигляд красивих і якісних тканин, взуття або двуручного меча ніколи не викликав стільки позитивних емоцій, захоплення і навіть здивування, як майстерно зроблений ювелірний виріб. Недарма кажуть, що в кожній прикрасі застигла частинка душі майстра, який поділився нею з оточуючими. Тому каблучка для заручин, ланцюжок, брошку, браслет або підвіску справедливо вважають безмовними свідоцтвами минулого, хранителями чиїхось таємниць і матеріальним втіленням бачення автором естетичної картини світу.

На жаль, первозданна краса старовинних прикрас з часом блякне, а самі вироби часто потребують ремонту і навіть реставрації. І тут вже за справу беруться справжні майстри "в квадраті" - повернути прикрасам первісний блиск і привабливість насправді часом набагато складніше, ніж створити новий шедевр "з нуля". Ось чому реставрація та ремонт ювелірних виробів - це теж мистецтво, яким займаються професіонали найвищого рівня.

Мистецтво реставрації та ремонту ювелірних виробів: як зберегти старовинні прикраси в їхній первозданній красі, фото-1

Реставрація та ремонт ювелірних виробів: не боги горщики обпалювали

Часом, коли дивишся на шедеври ювелірного мистецтва від найкращих майстрів, навіть не віриться, що це творіння людських рук. І, тим не менш, це так: кожен виріб є плодом не тільки чийогось нестримного творчого пориву, а й результатом практичного застосування отриманих знань і вмінь. У цьому сенсі створення кожної прикраси - це важка і часом невдячна праця. На жаль, не всі творіння стають однаково затребуваними, так само як не кожен майстер домагається визнання й успіху.

Що ж тоді говорити про фахівців з реставрації та ремонту ювелірних прикрас? Адже вони "всього лише" відтворюють первісний вигляд старих виробів, причому часто така робота набагато складніша через свою специфіку. Адже тут потрібно в точності (або, принаймні, невідмітно візуально) повторити всі відсутні елементи. Фактично реставратори стають другими "батьками" для відтворених прикрас, вдихаючи в них нове життя.

Мистецтво реставрації та ремонту ювелірних виробів: як зберегти старовинні прикраси в їхній первозданній красі, фото-2

Що роблять майстри з ремонту та реставрації ювелірних виробів?

Досвідчені майстри виконують такі види робіт:

  • Відновлюють ювелірні прикраси, часто вирішуючи найскладніші завдання, які під силу тільки справжнім професіоналам.
  • Переробляють вироби - наприклад, якщо загублена одна сережка, ту, що залишилася, можна перетворити на унікальний кулон, який ще довгі роки буде радувати свою власницю. Це точно краще, ніж просто зберігати виріб у скриньці і не "виводити у світ".
  • Проводять відновлювальні роботи з оновлення поверхні - відтворене покриття матиме такий самий вигляд, як під час купівлі виробу.
  • Підбирають вставки з дорогоцінних каменів замість загублених або закріплюють ті, що випали.
  • Змінюють розміри прикраси - якщо, наприклад, бабусина каблучка, що дісталася у спадок, виявилася завеликою, майстри майстерно підженуть її за розміром.
  • Полірують і чистять ультразвуковими хвилями - виріб матиме вигляд як новий!
  • Усувають деформації, що виникли під час експлуатації, та інші вади - час, на жаль, не шкодує не тільки людей, але також і ювелірні прикраси навіть найвищої якості.
  • Запаюють тріщини і розриви. 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...