• Головна
  • Коли переводять годинники на зимовий час 2023 та як допомогти організму адаптуватися: поради сомнологині
ЕКСКЛЮЗИВ
12:26, 25 жовтня 2023 р.

Коли переводять годинники на зимовий час 2023 та як допомогти організму адаптуватися: поради сомнологині

ЕКСКЛЮЗИВ
Коли переводять годинники на зимовий час 2023 та як допомогти організму адаптуватися: поради сомнологині

На цьому тижні ми перейдемо на новий час. Згідно затверджених стандартів, в ніч на неділю, 29 жовтня, українці повинні будуть перевести годинники на одну годину назад на зимовий час, який буде діяти до останньої неділі березня.

Незважаючи на те, що перехід на новий час двічі на рік є для українців звичним, дискомфорт у перші дні після такого переведення стабільно з’являється у певного відсотка людей. І на це є причини, пов’язані з циклом сну, і механізмами, які його забезпечують. 

Як впливає переведення стрілок годинника на організм, і як швидше адаптуватися до нового зимового часу ексклюзивно для 44.ua розповіла сомнологиня та експертка з ефективного сну Дар’я Пилипенко.

Сомнологиня та експертка з ефективного сну Дар’я Пилипенко.

Чому виникає дискомфорт після переведення часу?

Реальні репрезентативні опитування, проведені на Заході, доводять, що приблизно 30% людей відчувають незначний дискомфорт після переведення годинника, а 13% назвали переведення часу серйозним стресом. 

Це відбувається через те, що на якість сну людини впливає не тільки його тривалість, а й ритмічність, каже Дар’я. Після переведення годинника організму доводиться вчитися лягати спати і прокидатися в інший час – і через це виникає дискомфорт. Звісно, людина має великі можливості до пристосування – і це відбувається. Але у перші два-три дня після переведення часу ви можете почуватися трохи гірше. 

Важливо також, чи є супутні захворювання. Опитування довели, що сильніше переведення часу впливає на сон людей, що мають розлади настрою. Сомнологиня зазначає, що це може бути наслідком суттєвого і різкого скорочення світлового дня.

Як допомогти організму адаптуватися?

Перехід на зимовий час є для організму менш травматичним, адже дозволяє компенсувати недосип, який є практично у всіх. Тож найкращим варіантом буде саме у день переведення часу – неділю – просто поспати на годинку довше. Експерт не радить намагатися якось підлаштовуватися під новий графік сну заздалегідь, адже це лише погіршить становище.

«Деякі люди вважають, що свій графік сну можна почати «рухати» за декілька днів до переведення годинника, наприклад, – під час переходу на зимовий час – тренуватися лягати і вставати на 15 хвилин пізніше. Але цей спосіб у кращому разі просто не спрацює, а у гіршому, якщо ми говоримо про дитину, порушить розпорядок сну дитини. Саме на розпорядок і покладаються діти, коли справа йде про сон, а такі «гойдалки» зроблять перехід для дитини ще більш стресовим», – зазначає сомнологиня. 

Як допомогти організму адаптуватися?

Допоможе також дотримання наступних порад експертки: 

1. Уникайте речовин, які є загальновідомими шкідниками сну. Це алкоголь і кофеїн. 

2. Якщо ви не спите, то не проводьте час у ліжку.

3. Обмежуйте сон вдень, щоб нормалізувати нічний.

4. Не треба вживати важку їжу перед сном.

5. Не треба намагатися «відіспатися» на вихідних після переведення годинника. 

6. Оскільки після переведення годинника денного світла стане значно менше, боротися з вечірньою сонливістю треба за допомогою штучного освітлення.

На жаль, перехід на зимовий час може бути викликом для багатьох з нас. Проте, дані поради відомої сомнологині Дарʼї Пилипенко можуть полегшити цю адаптацію. 

Завдяки цим порадам та розумінню впливу переходу на зимовий час на наше життя, ми можемо зробити цей період менш стресовим і більш продуктивним для нашого фізичного та психологічного благополуччя.

Ще більше важливих, актуальних та перевірених новин читайте в нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua». Також не забувайте підписуватись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #перехід на зимовий час #сомнологиня #поради для сну
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...