• Головна
  • У Києві змінять умови оплати комуналки: що відомо
09:31, 14 жовтня 2023 р.

У Києві змінять умови оплати комуналки: що відомо

У Києві змінять умови оплати комуналки: що відомо

У Києві змінять умови оплати комунальних послуг, а саме Київська міська адміністрація планує відмовитись від паперових рахунків-фактур по оплаті за комунальні послуги. Платіжки за комуналку в Києві можна отримати в електронному варіанті, відмовившись від паперових рахунків. При цьому, якщо раніше на їхнє формування був потрібен певний час, то зараз це відбувається онлайн.

Про це повідомили в "Центрі комунального сервісу".

Долучайтесь до нашого Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua". Там ми публікуємо ще більше новин, щоб ви завжди були в курсі та нічого не пропустили.

Наразі оптимізовано процес в частині отримання електронних копій паперових рахунків-повідомлень в особистому кабінеті споживача, - йдеться в повідомленні.

Як пояснюють фахівці, якщо раніше для формування електронного рахунку в особистому кабінеті споживача під час відмови від паперового рахунку-повідомлення потребувався додатковий час, то наразі сервіс працює в режимі онлайн.

Як тільки споживач в особистому кабінеті обирає опцію відмови від паперового рахунку-повідомлення, в особистому кабінеті миттєво з’являється можливість завантажити його електронну версію, - кажуть в "Центрі".

Для цього достатньо:

  • натиснути кнопку "завантажити рахунок" на сторінці онлайн рахунку;
  • підтвердити завантаження, вказавши місце для зберігання на вашому пристрої.

З однієї сторони це може здаватися дуже зручним нововведенням, в дусі економії та інновації. Але відмова від паперових квитанцій в дійсному форматі містить небезпечні приховані нюанси для самих споживачів.

Про це пише голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

За його словами, при виникненні непорозумінь чи непрозорих нарахувань, саме паперові рахунки-фактури є основними доказами порушення прав споживача при судових спорах по захисту прав споживачів комунальних послуг.

Виходячи з мого особистого судового досвіду, саме наявність паперових квитанцій та детальної інформації в них, дозволяла аргументовано довести, що монополіст махлює з рахунками. Наприклад у послузі центрального опалення у паперовому рахунку міститься детальна інформація про отриману послугу, заборгованості, перерахунки, нарахування, терміни і періоди по будинку цієї послуги та ще деякі показники, за допомогою яких можна зрозуміти - за що саме, та як нараховані гроші, - наголошує фахівець.

Попенко додає, що без паперових рахунків, де відображені всі цифри, буде значно важче довести свою правоту (що несправедливо нарахували платіжки) як в досудових спорах, скаргах, листуваннях, так і в судах.

Якщо порівняти електронний рахунок-фактуру (на які пропонує перейти КМДА) та паперовий, то можна зрозуміти, що електронний рахунок взагалі не містить ніякої детальної інформації та у випадку надання цього рахунку до суду, суддя не зможе об'єктивно побачити, звідки взялася сума нарахувань. В електронній квитанції не зазначено навіть спожитий обсяг послуги, а є лише сума до сплати за окремий період, - пояснює Попенко.

Він переконаний, що відмова від паперових рахунків може призвести до сплеску шахрайських схем зі сторони монополістів комунальних послуг. Тоді як при спробі подати на них в суд, ви будете позбавлені детальної схеми формування ваших рахунків і нарахування сум. В такому разі, навіть по судовому запиту, монополіст зможе надати суду будь-яку роздруківку на свій розсуд, з якої не буде зрозуміло сутність вашої претензій.

Тож раджу не поспішати відмовлятись від діючих паперових рахунків за комунальні послуги, особливо, за водопостачання, опалення тощо. Принаймні до тих пір, доки КМДА не визнає цю проблему та не розробить принципово іншу електронну систему оплати за комунальні послуги, де будуть детально зазначені всі показники, всі об'єми і всі дані по нарахуванням сум за комунальні послуги, — заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг України.

Звичайно, тільки вам вирішувати, який варіант отримання платіжок для вас буде зручним.

Раніше ми писал про те, що мешканці Києва тепер можуть сплатити за комунальні послуги в міському застосунку «Київ Цифровий». Оновлений застосунок уже доступний до завантаження в App Store і Google Play.

Крім того, давали корисні поради для містян про те, як заощаджувати у Києві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #платіжки #комунальні послуги #оплата #сервіс #КМДА
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...