• Головна
  • Розстріл Небесної сотні у Києві: ДБР завершило розслідування, – ВІДЕО
11:33, 4 жовтня 2023 р.

Розстріл Небесної сотні у Києві: ДБР завершило розслідування, – ВІДЕО

Розстріл Небесної сотні у Києві: ДБР завершило розслідування, – ВІДЕО

Співробітники Державного бюро розслідувань завершили розслідування справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів учасників акції протесту на Майдані у Києві 18–20 лютого 2014 року. Обвинувальні акти стосовно колишнього Президента України та 9 ексвисокопосадовців направлені до суду.

Про це повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

Хочете дізнаватися ще більше новин Києва, столичного регіону та України? Тоді долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua».

У вчиненні низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо протестувальників обвинувачуються члени злочинної групи – колишні високопосадовці:

  • Президент України;
  • Міністр внутрішніх справ України;
  • заступник Міністра внутрішніх справ України;
  • Голова СБУ;
  • Перший заступник Голови СБУ – керівник Антитерористичного центру;
  • Міністр оборони України;
  • начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України;
  • в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві;
  • заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;
  • командир ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в м. Києві.

Розслідуванням встановлено, що колишній Президент України, з метою незаконного перешкоджання організації та проведенню мітингів на підтримку підписання Угоди про асоціацію з ЄС, за підбурювання представників держави-агресора, створив організовану злочинну групу.

До її складу залучив колишніх Міністра внутрішніх справ і його заступника, командувача внутрішніх військ МВС України, Голову Служби безпеки і його заступника, начальника ГУ МВС в м. Києві і його заступника, командира столичного полку міліції особливого призначення "Беркут" та Міністра оборони України.

Встановлено, що вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту. Також посадовці організували штурм Майдану під виглядомантитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

Максимальне покарання за названі злочини передбачає довічне ув'язнення.

За даними Офісу Генпрокурора, дії обвинувачених призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту. Загинули 67 цивільних, постраждали 887 людей і 132 правоохоронці. Завдано майнові збитків на суму понад 16 млн грн.

Для уникнення відповідальності колишні посадовці втекли з України. Досудове розслідування здійснювалось за спеціальною процедурою, а слідчим суддею стосовно підозрюваних обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Розслідування з'ясувало, що колишні Голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду СРСР проходили військову службу у Збройних силах Російської Федерації, та, як наслідок, набули громадянство РФ.

Віддаючи накази на застосування насильства щодо мітингувальників на Майдані, вони діяли в інтересах Російської Федерації, якій давали присягу.

Частина обвинувачених переховується на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Їх заарештують і передадуть до суду одразу після звільнення цих територій Збройними Силами України.

Раніше ми повідомляли про те, що 20 лютого, в День вшанування Героїв Небесної Сотні, до Києва вперше з початку повномасштабної війни із візитом прибув Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #Небесна Сотня #розстріл #Майдан #розслідування #злочин #ДБР
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...