• Головна
  • Kyiv.ua набирає популярності — реєстратори підбивають підсумки акції на підтримку столичного домена
Новини компаній
10:00, 28 вересня 2023 р.

Kyiv.ua набирає популярності — реєстратори підбивають підсумки акції на підтримку столичного домена

Новини компаній

1 серпня українські доменні реєстратори розпочали акцію, завдяки якій столичний домен kyiv.ua зріс майже на 50% та отримав понад 1500 нових реєстрацій за менше ніж 2 місяці. Важливість інформаційної кампанії на підтримку столичного домена полягає в тому, що він змушений конкурувати зі своїм русифікованим «двійником» — доменом kiev.ua. Акція триватиме до 30 вересня, але ми вже можемо підбити деякі підсумки. Про перебіг руху з дерусифікації доменів нам розказав його ініціатор, CEO хостинг-провайдера Cityhost.ua — Олег Рівтін.

Kyiv.ua набирає популярності — реєстратори підбивають підсумки акції на підтримку столичного домена, фото-1

В українській доменній системі досі існують 8 міських зон, де назви обласних центрів транслітеровані з російської мови — для Києва, Харкова, Чернігова, Чернівців, Черкас, Рівного, Миколаєва та Одеси. У той же час для них існує й україномовний аналог, тому користувачі поставлені перед вибором — яке зареєструвати доменне ім’я для сайту, з російським або українським написанням назви міста? На жаль, статистика свідчить про те, що шальки терезів частіше схиляються до російськомовної версії.

Найбільш показова історія з київським доменом. У зоні kiev.ua, транслітерованій з російської мови, і досі працює майже 40 тисяч сайтів. Причому частина з них — це державні заклади та комунальні підприємства. Порівняйте — на початок акції, тобто в кінці липня, кількість імен у правильній зоні kyiv.ua складала всього 2781.

Щоб виправити цю ситуацію, українські доменні реєстратори об’єдналися задля спільного просування домену kyiv.ua зі слоганом «Додай української». В акції, яка проходить за підтримки адміністратора національної доменної зони UA ТОВ «Хостмайстер», взяли участь 28 реєстраторів та реалізували за ці 2 місяці багато активностей. Серед них були написання статей та інструкцій за перенесення сайту на правильний домен, публікація постів у соцмережах, створення відеороликів та цікавого візуалу. Команда Cityhost.ua підійшла до питання ще креативніше — розмістили в київському метро на Контрактовій площі банер із закликом реєструвати правильні домени і запустили флешмоб, під час якого учасники фотографувалися з банером і викладали фото у соцмережі. Крім того, всі реєстратори фінансово мотивували користувачів великими  знижками на домен kyiv.ua.

— Ми не перші, хто говорить про правильне написання назви Києва латинкою, — розповідає ініціатор акції Олег Рівтін. — У жовтні 2018 року МЗС України спільно з Центром стратегічних комунікацій «Stratcom Ukraine» започаткували акцію з дерусифікації назви Києва в англомовному світі. Завдяки їй в аеропортах, міжнародних ЗМІ, Вікіпедії, Facebook та на багатьох інших майданчиках назву нашої столиці почали писати правильно — Kyiv, а не Kiev, як було до того. Такі процеси тривають роками, тож двохмісячна акція — це лише перший зсув у боротьбі за домен kyiv.ua. Ми плануємо займатися приверненням уваги громадськості до цього питання і не зупинятися доти, доки зросійщені домени зовсім не втратять свою актуальність.

Незадовго до завершення акції я описав її перебіг, результати та передісторію у великій статті в AIN.UA. Матеріал має назву Не kiev.ua, а kyiv.ua: як українські реєстратори просувають дерусифікацію доменів в уанеті, і в ньому ви знайдете ще більше цифр та фактів.

Акція показала приємні результати та підвищила зацікавленість аудиторій до столичного домену kyiv.ua, тому реєстратори розглядають можливість її продовження або повторення через деякий час.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#український домен #CEO хостинг-провайдер #українські реєстрації доменів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...