• Головна
  • Військовий облік жінок з 1 жовтня: юристка відповіла на головні питання українок
ЕКСКЛЮЗИВ
14:05, 23 вересня 2023 р.

Військовий облік жінок з 1 жовтня: юристка відповіла на головні питання українок

ЕКСКЛЮЗИВ
Військовий облік жінок з 1 жовтня: юристка відповіла на головні питання українок

На фоні війни, що триває в Україні протягом останніх двох років, уряд країни прийняв важливе рішення. З 1 жовтня 2023 року вступає в силу закон про обов'язковий облік жінок.

Засновниця юридичної компанії Royal Lawyers та юрист Анастасія Мокренко екслюзивно для 44.ua розповіла про важливі аспекти цього нового правового регулювання, вказуючи на категорії жінок, які підлягають обов'язковому обліку, права та обмеження, пов'язані з їхньою мобілізацією, а також про можливість виїзду за кордон для цієї категорії громадян.

Засновниця юридичної компанії Royal Lawyers та юрист Анастасія Мокренко

Засновниця юридичної компанії Royal Lawyers та юрист Анастасія Мокренко

Чи всім жінкам треба з 1 жовтня ставати на військовий облік і що для цього потрібно?

З 1 жовтня 2023 року вступає в дію важливий законодавчий акт, який передбачає обов'язковий військовий облік для певної категорії жінок в Україні. Згідно з цими змінами, на військовий облік зобов'язані встати всі жінки-медики, включаючи лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок і фармацевтів, віком від 18 до 60 років. Спеціальність, яку вони представляють, враховується як за дипломом, так і за фактичним місцем роботи. Це рішення визнано необхідним для забезпечення медичного обслуговування в умовах триваючого конфлікту і війни, а також гарантує наявність кваліфікованих фахівців у сфері охорони здоров'я для виконання важливих завдань.

За новим затвердженим порядком військового обліку жінки з іншими спеціальностями, які споріднені з військовою галуззю, також мають можливість стати на облік за власним бажанням. 

Військовий облік жінок

Жінка, яка бажає стати на військовий облік, повинна представити заяву про взяття на облік, паспорт або ID-картку, ідентифікаційний номер, документ, що підтверджує її спеціальність або професію, довідку з роботи зі вказівкою на спеціальність, за якою вона працює, а також свідоцтво про народження дітей або документ про опіку, свідоцтво про шлюб, і фотокартки розміром 3х4. Після подання документів, жінці необхідно пройти медичну комісію для визначення її фізичного стану та придатності до військової служби.

Які обов'язки будуть у жінок, що стануть на військовий облік?

Жінки, які перебувають на військовому обліку, мають важливу роль у забезпеченні оборони держави та підтриманні національної безпеки в умовах воєнних конфліктів. Згідно з чинним законодавством, ці жінки можуть бути призвані на військову службу або залучені для виконання робіт із забезпечення оборони країни у воєнний період. Важливо відзначити, що законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок і чоловіків в плані виконання військових обов'язків – вони мають однакові права і обов'язки перед державою та суспільством.

Чи потрібно ставати на військовий облік вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей?

Як зазначають у Сухопутних військах ЗСУ: "Законом встановлено, що винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності".

Засновниця юридичної компанії Royal Lawyers та юрист Анастасія Мокренко

“Окрім того, жінки, які вже виконують військовий обов'язок під час мобілізації мають певні права, які допомагають їм поєднувати службу та материнство. Наприклад, якщо жінка вагітна, вона має право на звільнення зі служби, незалежно від того, як протікає вагітність і який її термін. Також, якщо жінка перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, або якщо дитина потребує особливого догляду на підставі медичного висновку, то жінка також може бути тимчасово звільнена від служби. Але не довше ніж до досягнення дитиною шести років”, - розповідає юрист.

Кого з жінок можуть відправити на фронт та які є винятки?

Щодо визначення, кого з жінок можуть відправити на передову та які існують винятки - згідно загальних правил, жінку, яка перебуває на військовому обліку, мобілізують у разі потреби, коли це вимагає мобілізаційний план. Однак жінки, які раніше не мали досвіду військової служби, не направляються безпосередньо на передову лінію.

Представник Генерального штабу зазначив, що жодний військовозобов'язаний не буде залучений до бойових дій без належної підготовки. Тобто громадяни України, які не мають попереднього досвіду військової служби, можуть бути мобілізовані до навчальних центрів Збройних Сил України для проходження необхідної підготовки. Ця підготовка у навчальних центрах буде проводитися за скороченими термінами, від 7 до 20 днів, залежно від складності спеціальності. 

Можна чи не можна  виїжджати за кордон військовозобов’язаним жінкам? 

Жінці не може завадити виїзжати за кордон її статус військовозобовʼязаної.  Згідно з чинним законодавством України, жінки, які перебувають на військовому обліку або мають статус військовозобов'язаної, можуть вільно подорожувати за межі країни, незалежно від їхньої професії чи спеціальності. Винятком є те, що це правило поширюється на більшість жінок, за винятком тих, які обіймають державні посади під час воєнного стану.

Як підкреслив речник держприкордонслужби Андрій Демченко - жінки, які стануть на облік як військовозобов'язані, не втратять право на виїзд з України. 

Військовий облік жінок

Важливо також зазначити, що існує відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік. Такі порушення під час воєнного стану можуть призвести до накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 850 до 1700 гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Військовий облік жінок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...