• Головна
  • “300 років боротьби”: науковець Максим Остапенко розповів, як рф окупувала “Києво-Печерську лавру”
14:32, 18 вересня 2023 р.

“300 років боротьби”: науковець Максим Остапенко розповів, як рф окупувала “Києво-Печерську лавру”

“300 років боротьби”: науковець Максим Остапенко розповів, як рф окупувала “Києво-Печерську лавру”

Виконувач обов’язків генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко в інтерв'ю Світлані Леонтьєвій розповів про найцікавіші знахідки після очищення Лаври від "руського міра", про несанкціоновані добудови, незаконні бізнеси, прилади для рахування готівки та російськомовні церковні календарі, які були видані під час війни.

Максим Остапенко — науковець, археолог, культурний діяч, кандидат історичних наук, автор понад 30 наукових праць з історії острова Хортиця та Нижнього Подніпров'я. 

Він повідомив, що за його спостереженнями Києво-Печерська лавра стала “осередком руського міра” ще з тих часів, як Іван Мазепа зазнав поразки у своїй боротьбі з Росією.

“Після того, як Мазепа був вигнаний Росією з України, Росія зрозуміла, що цей український дух і бажання бути самостійними може вплинути на всю історію. І починаючи з часів Мазепи, постійний тиск на українців став частиною російської політики. Лавра стала одним із епіцентрів цього руху, тому що вона асоціювалася з Мазепою, адже він свого часу зробив чи не найбільше за всіх інших. 1709 року все почалося і 300 років в цих стінах лунала найбільша анафема людині, які більше за всіх зробила для лаври і надзвичайно багато для української культури, духовності та державності”, – розповів Максим Остапенко у програмі “Точка опори”.

І лише цього року у Церкві Всіх Святих, збудованій гетьманом, був перший за 300 років молебен за Іваном Мазепою. 

“Це перший крок до повернення справжньої української сутності лаврі. Тому що ми маємо безліч маркерів російської присутності в стінах і на території Києво-Печерської лаври. Ця системна робота почалася ще з петровських часів і продовжувалася до останнього”, – каже науковець.

Максим Остапенко

Максим Остапенко пояснює – Росія 300 років просуває свої наративи через лавру, проте останні 30 років правління Путіна це стало офіційною доктриною. Це відбувається і зараз, наприклад, останній церковний календар 2023 року, виданий російською мовою, а назва Україна згадується всього кілька разів у контексті звання Онуфрія, як митрополита всієї України. Зараз перед науковцем стоїть задача об’єднати Верхню та Нижню лаври і повернути їх у державне управління. 

“Через 28 років, в 2051 році, лаврі виповниться 1000 років. Тож всього-на-всього за 28 років тут мають з’явитися всі найвидатніші українці, представники світових спільнот релігійних і духовних, тому що лавра – це дійсно місце, яке має для України надзвичайне значення, але його практично повністю притягнула під себе Росія. Це було частиною їхнього релігійного і культурного фронту, це окупація. Зараз же має відбутися деокупація цього простору і виведення його, як однієї з українських перлин”, – розповідає Максим Остапенко. 

Нещодавно в.о. директора Національного заповідника заявив, що в Нижній лаврі було виявлено 36 несанкціонованих споруд, деякі будували за державні кошти, деякі – взагалі капітальні.

“Як на мене, одні із найбільших наруг, з того що робила російська церква над лаврою, це, власне, сучасне виробництво. Я, як історик та археолог, дивлячись на нього, розумію, що вони намагалися деякі з споруди робити в стилі лаври або у стилі псевдо-українського бароко. Але цим самим затьмарюють ті автентичні пам’ятки, які існували сотні років. В Нижній лаврі виникло 15 новобудів – житлові споруди, маєтки або офіси.Насправді ще за часів Януковича нам несли ідею того, що треба із лаври прибрати всі музейні об’єкти, всі структури, які зайняті охороною культурної спадщини, прибрати державу і перетворити її на резиденцію патріарха Кирила. Це була офіційна тенденція, про яку свідчать численні документи. На жаль, багато таких речей робилося у тому числі за державні кошти”, - додав Остапенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #Києво-Печерська лавра
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...