• Головна
  • Пролапс матки: які чинники сприяють розвитку хвороби та як їй запобігти
Новини компаній
20:09, 14 квітня 2023 р.

Пролапс матки: які чинники сприяють розвитку хвороби та як їй запобігти

Новини компаній

ANJnkckQGBL5pNudOvDloIINP05h8RRmjUnch2CoYXPICY38jQzDRsyyd-QHAF4vgQVr5JOmDb8TcK2u30Tacw1g8HR5OZ5EsKUiXwQMjOHV1suSkP7qNlfI6UIyHrJRDM0tHpZdnXWOp2fFM_EuKU8

Пролапс матки - ситуація, коли матка опускається нижче за своє нормальне положення в тазу й може вийти за межі піхви. Від такої недуги страждають понад 30% жінок різного віку. Пролапс спричиняє сильний фізичний дискомфорт, зокрема проблеми із сечовипусканням та в інтимному житті. 

Чому виникає пролапс матки та як запобігти випаданню органу назовні? На ці запитання відповіли експерти клініки німецької медицини “Добрий Прогноз”, де функціонує сучасне відділення гінекології.

Чому матка “виходить із себе”

Насправді причин такої патології багато. Усі вони пов'язані з ослабленням інтимних м'язів жінки. Найчастіші причини - пологи, багаторазові та складні, а також переношування дитини. 

Спровокувати опущення та випадіння органу може важка фізична праця та підняття важких предметів. М'язи тазового дна слабшають з віком та після менопаузи, коли знижується вироблення естрогенів та є порушення обміну речовин.  

Додатковими факторами, що призводять до пролапсу, можуть стати зайва вага, пухлина на репродуктивних органах, гіподинамія, закрепи і навіть астма в анамнезі. Усі причини докладно описані за посиланням: https://dobro-clinic.com/ua/ginekologija/vipadenie-matki

Симптоми пролапсу

Перша та друга стадії пролапсу, коли матка все ще знаходиться в піхві, але вже опустилася нижче, не мають яскраво виражених симптомів. А ось на третій стадії випадання орана видно візуально, адже матка виходить за межі піхви. Остання стадія хвороби - четверта, коли назовні випадають і вагінальні стінки.

З розвитком хвороби та переходом її від початкових стадій до більш серйозних, пацієнтка відчуває неприємні симптоми, такі як нетримання сечі, метеоризм, важкість у піхві, нетипові виділення. Усе це унеможливлює статеве життя. А постійна відкритість піхви сприяє проникненню інфекцій та запаленню внутрішніх органів.

Починаючи з другої стадії жінці вже потрібна операція з підтяжки матки.

Чи можна вберегтися від пролапсу матки: заходи профілактики

Ніхто не гарантує жінці, що вона не зіткнеться з проблемою пролапсу. Але є заходи профілактики, які знижують ризик випадання внутрішніх органів. 

Експерти Dobro Clinic рекомендують зміцнювати м'язи тазового дна. Підійде тренування Кегеля. Так можна зміцнити м'язи та зв'язки, щоб ті не слабшали й продовжували підтримувати матку в природному положенні. Робити це потрібно до того, як матка опустилася. Після діагностики пролапсу такі вправи малоефективні. 

Також гінекологи не рекомендують жінкам піднімати тяжкості, щоб не зірвати живіт. Підвищують ризик розвитку пролапсу будь-які стани, пов'язані з тонусом тазових м'язів, наприклад, хронічний кашель або проблеми із сечовипусканням. Тому важливо дбати про здоров'я та за перших ознак проблем із м'язами тазового дна звертатися до гінеколога.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Добрий Прогноз
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...