• Головна
  • Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині
блог
12:54, 3 квітня 2023 р.

Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині

блог
Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині

У 2014 році у захопленій Луганській області росія імітувала створення самопроголошеної «республіки». Втім ілюзії самостійності й окремості квазіреспубліки, принаймні в культурному питанні, від країни-окупанта розбиваються об «руський мир», який активно поширюється на Луганщині через освітню систему.

Здебільшого пропаганда реалізується через «патріотичні» конкурси і виховні програми в навчальних закладах, пише Kiborg.news.

«На захисті рубежів Батьківщини»

У лютому 2023 року самопроголошене «міністерство освіти й науки» видало наказ про проведення акції  «На защите рубежей Родины» («На захисті рубежів Батьківщини»). Ідея акції полягає у висвітленні постатей військових «Великої Вітчизняної війни» та вчителів, що беруть участь у «спеціальній військовій операції». У такий спосіб захід, організований «керівництвом» окупованої Луганської області, вбачає «виховання патріотизму» в молоді. Як саме історії вчителів, що замість навчання дітей у школах доєдналися до збройної агресії проти України, мають сприяти розвитку учнів, у положенні акції не вказано.

Журі російської пропаганди

Наприкінці січня 2023 року «МОН» повідомило про проведення на території окупованої Луганщини Всеросійського конкурсу дослідницьких проєктів «Без срока давности» («Без терміну давності»).

Наказ було видано із посиланням, зокрема, на міністерство освіти російської федерації. До складу організаційного комітету увійшли прихильники російського ладу:

·   «заступник міністра освіти й науки» Мирошниченко Євген Вікторович, уродженець Краснодарського краю РФ. У рідному селищі окупант був головою Ради прибічників місцевого відділення партії «Єдина Росія». Обійнявши свою «посаду» на окупованих територіях, Мирошниченко заявив, що пріоритетами розвитку освіти у квазіреспубліці є «патріотичне і кадетське виховання», створення «системи козацької освіти»;

  -  «заступник голови і депутат народної ради» Коваль Олег Валерійович, який розшукується за чотирма статтями Кримінального кодексу України, пов’язаними з захопленням державної влади й участю в терористичних утвореннях. У 2021-2022 роках колаборант потрапив у санкційні списки держав ЄС та інших країн. У березні 2014 року, за місяць до того, як російська армія увійшла на територію Луганської області, Коваль, як депутат міської ради, виклав пост у Facebook, у якому активно наполягав на зменшенні обсягу коштів, що перераховувалися з обласного центру до державної скарбниці України;

Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині, фото-4
·  «депутатку народної ради» Гізай Світлану Федорівну теж розшукує МВС України. До неї також застосовані санкції ЄС та ще ряду держав. У березні 2022 року так зване «міністерство державної безпеки» окупованої Луганщини опублікувало пост, у якому звинуватило Гізай у присвоєнні та розкраданні гуманітарної допомоги з РФ. За інформацією «МДБ», колаборантка, використавши російські зв’язки, проголосила себе відповідальною за розподіл гуманітарних вантажів, всупереч тому, що раніше вже підозрювалася у розкраданні;
Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині, фото-5
-  Рубченко Артем Володимирович, директор музею, що був мобілізований у лютому 2022 року на війну проти України. У квітні того ж року Рубченко дістав осколкове поранення, після чого повернувся з фронту. Був нагороджений медаллю «За бойові заслуги»;
Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині, фото-6
·       «почесна працівниця освіти» окупованої Луганської області Твердохлеб Лариса Валеріївна, організаторка проросійських мітингів;
Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині, фото-7
·       «директор державного закладу додаткової освіти» Портной Борис Дмитрович, який займається проведенням згаданої вище акції «На захисті рубежів Батьківщини».
Русифікація повним ходом або освітня система на окупованій Луганщині, фото-8
«Для соціуму, для держави!»

У жовтні 2022 року «міністерство освіти та науки» окупованої Луганщини, з метою виховання дітей і молоді відповідно до прийнятих у російському суспільстві правил і норм поведінки, рекомендувало навчальним закладам використовувати в освітньому процесі матеріали системи виховання «Киноуроки в школах России» («Кіноуроки в школах Росії»).

Цільові орієнтири результатів виховання передбачають висвітлення тільки російських цінностей. Йдеться про формування в учнів усвідомленості про причетність до минулого і майбутнього держави-агресорки, прийняття російської громадянської ідентичності і готовності до захисту рф.

У рамках цієї програми на 2022—2023 навчальний рік було затверджено Міжнародний конкурс соціальних практик. Завдання конкурсу здебільшого стосуються залучення молоді до державного процесу, тобто виховання наступників, що могли б «гідно» замінити чинних окупантів і колаборантів на їхніх посадах: «пропаганда активної суб’єктної участі дітей і молоді у вирішенні соціальних питань на місцевому, регіональному рівнях»,  «отримання учнями досвіду контакту з суспільно-державними структурами», «реалізація взаємодії і співпраці між органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями і культурно-дозвільними закладами, що здійснюють виховну роботу з дітьми і молоддю».

Засновником Конкурсу є Санкт-Петербурзький центр розвитку інтелектуальних та творчих здібностей  «ІНТЕЛРОСТ». Діяльність організації відображає суспільні погляди її фундаторки Олени Дубровської. Пропагандистка підтримує «СВО», що зображується в фільмах, які продукуються для «Кіноуроків в школах Росії». А у вересні 2022 року Дубровська привітала рф з анексією Донецька, Луганська, Запоріжжя і Херсона після проведення незаконних референдумів на тимчасово окупованих територіях України.

«Тобі, моя Луганщино росіє!»

У серпні 2021 року в окупованій Луганській області проходив «республіканський» конкурс творів, утім присвячений він був росії. Роботи для участі в конкурсі «Тебе, моя россия!» («Тобі, моя росіє!»), згідно з положенням, мали відображати чітко визначені напрямки: незаперечність причетності Донбасу до «руського миру», почуття єднання та підтримки з жителями Російської Федерації, важливість досягнень російської науки та культури, спільність історії мешканців рф і Донбасу, відповідальність за долю Батьківщини, необхідність збереження та розвитку культури російського народу. Для переможців конкурсу, а саме тих, хто найбільше вихваляв загарбницьку державу, були передбачені призи — планшет, мобільний телефон і смарт-годинник. Перше місце посів учень «республіканського» козацького кадетського корпусу.

Культурний та історичний розвиток захопленого краю, збереження ідентичності майже унеможливлюється через російський вплив. Попри безліч тематичних акцій, конкурсів і змагань, діти і молодь окупованої області не виховуються у любові до Луганщини. Натомість їх навчають цінностям, традиціям і правилам росії, згідно з програмами і рекомендаціями міністерства освіти рф. 

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Лугащина #окупація #русифікація #колаборанти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...