• Головна
  • Гойда на природу: де у Києві активно провести відпочинок
20:35, 27 березня 2023 р.

Гойда на природу: де у Києві активно провести відпочинок

Гойда на природу: де у Києві активно провести відпочинок

У великому Місті над Дніпром кожен знайде собі дозвілля до душі. Когось ваблять архітектурні пам'ятки, чудові собори чи інші визначні пам'ятки Києва. Хтось днями безперервно пропадатиме в столичних музеях, гулятиме прекрасними міськими вулицями та парками. А для когось насолода – це взяти велосипед чи елктросамокат, чи моноколесо і вивчати столиці в русі. Тому вирішили вам розказати, де у Києві можна знайти місця для активного відпочинку.

І перше в нашій добірці місце, де ви зможете зайнятися різними активностями – це парк «Феофанія». У цьому парку 150 гектарів зелені, озер, доріжок та лісу, хоча для багатьох тут все обмежується трьома озерами, альтанкою на острові та доріжкою до входу. Друзі, «Парк Феофанія» – це величезний комплекс, де достатньо місця для катання та іншого виду відпочинку.

Вперше ця місцевість згадується у 1471 році як Лазаревщина, тоді вона належала київському розпоряднику Ходіку. Вважається, що назва ця походить від імені якогось ченця-пасічника Лазаря. Сучасна назва місцевості існує з 1803 року – саме тоді тут оселився перший київський вікарій єпископ Феофан (Шиянов), якому виділили ділянку землі для благоустрою.

З 1919 року вона була приміським радгоспом, а у 1972 році урочище «Феофанія» було оголошено парком-пам'яткою, з 1992 року має статус парку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, підпорядкованого Національній академії наук України.

Зверніть увагу, що вхід до парку платний. Тут є веломаршрут, що простягається між парком та островом Муромець чудово підходить для спільного відпочинку з друзями чи сім’єю. Найкраще заїжджати в парк зі сторони Північного мосту або ж з південної частини Труханового острова.

Як дістатися: від метро – станція метро «Дружби народів» – автобусом № 444 або на власному транспорті.

Наступне в нашій добірці місце для активного відпочинку – ВДНГ «Національний комплекс «Експоцентр України»– сучасне місце відпочинку для киян та гостей столиці. Занепалий у 90-х роках минулого століття пережиток «совєтского прошлого» нині являє собою центр сімейного відпочинку та дозвілля. ВДНГ визнаний пам’ятником архітектури і містобудування і приваблює відвідувачів не тільки проведеними заходами, а й самою архітектурою та історією.

З кожним роком Еспоцентр зростає, розвивається та покращується. На території постійно проводиться реставрація павільйонів, вдосконалення інженерних мереж, оновлення дорожнього покриття та розмітки. На базі комплексу проводяться кілька сотень заходів на рік, відкриваються нові зони відпочинку: виставки, музеї, мотузковий парк, контактний зоопарк, пейнтбольний клуб, сад гамаків тощо. Тож, енергійні та активні люди точно знайдуть чим тут зайнятись.

Для тих, хто любить займатися спортом ВДНГ пропонує сучасний простір для занять фізичними вправами під відкритим небом. Наприклад, у парках активного відпочинку можна практикувати силові вправи на тренажері для ніг, а потім працювати над балансом на мотузковому містку. Тренажери розташовані на відкритому просторі й доступні для всіх. Вони розраховані на всі вікові групи, однак це особливо гарне рішення для людей похилого віку.

ВДНГ "Експоцентр"

ВДНГ "Експоцентр"

Крім того, ВДНГ – bicycle-friendly простір. Територію Експоцентру роблять зручною для велосипедистів та інших водіїв індивідуального транспорту (гіроборди, моноклеса, самокати, електросамокати). У 2018 році в центральній частині ВДНГ була нанесена розмітка велодоріжок.

ВДНГ "Експоцентр"

ВДНГ "Експоцентр"

Як дістатися: від станції метро «Виставковий центр» пішки.

Є у Києві «Центральний» пляж на Трухановому острові, де ви можете пограти у фрізбі, пограти у теніс, влаштувати пікнік біля води, а ще подивитися захід сонця та поспостерігати за вечірнім подільським Києвом. Також тут наявні туалети, смітники, низка кафе, ресторанів та магазинів.

Як дістатися: найближче – станція метро «Майдан Незалежності», далі пішки через Пішохідний міст на Труханів острів.

Гідропарк – парк культури та відпочинку, що розташований на Венеціанському та Долобецькому островах між Дніпром та Русанівською протокою. Парк було створено на місці колишньої Передмостової слобідки, зруйнованої в 1943 р. під час окупації Києва. Серед доступних: прокат човнів, катамаранів, настільний та звичайний теніс, пейнтбол, футбол, волейбол, ресторани, казино, дискотеки.

Саме на цьому острові знаходиться станція метро «Гідропарк». Зона розваг цього острову знаходиться переважно в північній частині (гілка метро відсікає південну, більшу частину).

Тут, на Венеції, Гідропарк переважно ресторано-прогулянковій – підійте для сімейного відпочинку. Якщо вийти в північну частину острову, одразу біля виходу з метро – Алея Дружби Народів. ЇЇ заклали у 2007 році, на честь 1500-річчя столиці.

В північній частині Венеціанського острову, знаходяться не тільки ресторани. Праворуч перед Венеціанським мостом, який поєднує Венеціанський та Долобецький острів, знаходиться музей під відкритим небом «Україна в мініатюрі». Щоб не заблудитись, прямуйте по мощеним стежкам вздовж берегу, керуючись плакатами-підказками. У парку мініатюр всі найвизначніші та найвідоміші пам’ятки України.

Праворуч за Венеціанським мостом знаходиться відома качалка «Земля Кука». Ця тренажерна зона зроблена з різноманітних металевих деталей. Дорога вздовж затоки, між тренажерами, веде в бік спортивних площадок. Для шанувальників активного відпочинку обладнані численні спортивні майданчики і атракціони. Серед них є й досить екстремальні, на кшталт «банджі-джампінгу» з 40-метрової вишки. Полігон для пейнтболу доповнений зоною для битв лучників. По деревах прокладені кілька мотузкових трас, ревуть мотори картинг-треку.

У Kayak Kanoe Tsentr дають напрокат каяки, каное та дошки для SUP-серфінгу. В яхт-клубі «Фрегат» базуються моторки і катери любителів відпочинку на воді, працює пункт прокату весільних човнів.

У Гідропарку працюють численні їдальні, від стандартних чебуречних до ресторанів. Трапляються і досить цікаві заклади, наприклад, кафе «Шпаківня» з альтанками, підвішеними на деревах. Нічні клуби пропонують відкриті танцполи у води.

Наступний в набій добірці – це парк «Совки». За свідченнями істориків, колись Скарбовий ліс займав майже всю територію Святошино, а територія парку «Совки» – це невелика частина колишнього Скарбового лісу. Тут росте близько 168 тисяч дерев різних порід. Насадження парку переважно хвойні – 80 % займає сосна звичайна, решта – листяні.

У 2018-2019 роках провели значну реконструкцію парку, і з червня 2020 року «Совки» зустрічають відвідувачів уже в іншому сучасному образі. Тут освіжили флору, висадивши газон і нові дерева. Серед них звичні для місцевості сосни, ялини, дуби, акації, черемха та екзотичні сакури, квітучі сливи Піссарді, коркове дерево тощо. Крім того, помітно оновили інфраструктуру: зробили LED освітлення, проклали алеї, встановили лавки, смітники та кнопки безпеки, вбиральні, навігацію. Додали ще 2 входи: тепер у «Совки» можна зайти з трьох сторін. Біля центральних воріт встановили «сухий» пішохідний фонтан.

Серед інших новинок парку – 3 дитячі майданчики і зона для воркауту площею 400 квадратних метрів з гумовим покриттям і сучасним обладнанням. Прогулюватися територією тепер можна 2-кілометровим еко-маршрутом. Фішкою парку став шаховий павільйон з двома десятками столиків для гри.

Як дістатися: від станції метро «Святошино» на автобусі 461 до зупинки «Вулиця академіка Кіпріанова» чи тролейбусом №41 до зупинки «Буддеталь».

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» та читайте новини Києва, Київщини та України, щоб завжди бути в курсі та нічого не пропустити.

У Києві є багато місць для відпочинку. Одне з них – парк «Муромець» – справжній центральний парк України. Цей велетень у 219 га розташувався між двома спальними районами міста – Оболонь та Троєщина.

Парк «Муромець» – це чудове місце для прогулянок та активного відпочинку. Можна провести гарний час та скористатися послугами кафе та екстрімпарку. Це місце сподобається і любителям активного та пасивного відпочинк. Є різні кафе, кав’ярні, місця для смаження шашлику, кальяни. Можна знайти і дитячі майданчики, і батути з гірками весело та різноманітно провести час всією сім’єю або з друзями у парку – чудова ідея.

До речі, у київському парку «Муромець» у день Іллі відкрили пам’ятник, присвячений богатирю часів Київської Русі Іллі Муромцю. Богатир на коні височить на 11 метрів, разом з пагорбом і постаментом.

Парк "Муромець"

Парк "Муромець"

Тут можна погуляти з сім’єю, відпочити з друзями, вигулювати домашніх вихованців, покататися на велосипеді, самокаті, роликах чи просто зайнятися пробіжкою.

Одна з частин алеї облаштована велодоріжками, що дає можливість спокійно кататися дітям та дорослим на велосипедах та інших малогабаритних видах транспорту. Є прокат велосипедів та самокатів, є тенісні корти, волейбольні майданчики. У прокат можна взяти електротранспорт і приємно провести час (якщо раптом не вистачає адреналіну), Також можна покататися на мотоциклах та квадрациклах.

Парк прекрасний будь-якої пори року, тому це гарне місце, де можна відпочити від міської метушні. Центральна алея – доглянута, з достатньою кількістю місць для відпочинку, доріжки грунтові, крім центральної алеї, є автопарковка. а в цілому, якщо заходити в глибину: тиша, гладь, благодать, якби люди ще й не смітили було б взагалі чудово.

Як дістатися: від станції метро «Почайна» будь-яким транспортом, що їде за напрямком на Троєщину, зупинка «Парк «Муромець».

Любите гуляти? Тоді вам на екостежку в Голосіївський парк. В національному природному парку «Голосіївський» з’явилася інтерактивна екостежка, яка покликана поширювати в доступній формі знання про природу та залучати жителів міста до прогулянок на свіжому повітрі.

Під час подорожі можна буде познайомитись з Голосіївським лісом та його мешканцями, дізнатись, яким чином всі вони між собою взаємопов’язані, потрапити у кілька різних лісових екосистем, послухати спів птахів, вгадати дерево за його листям, навчитись відрізняти саркосцифу від аурикулярії, порівняти розмах своїх рук з розмахом крил птахів, а свої сліди − зі слідами тварин, побачити найбільший дуб лісу обхватом 7 метрів, запам’ятати кілька простих способів піклуватись про природу, спробувати зобразити лісовий пейзаж на спеціально встановлених мольбертах та багато іншого.

Маршрут екостежки пролягає по чотирьох видах лісів, крізь яри, повз струмок. Під час мандрівки можна побачити дуб, якому понад 400 років, а також ставок Дідорівка – окрасу маршруту. Довжина маршруту 2,7 км, що дорівнює приблизно годині неспішної прогулянки.

Як дістатися: від станції метро «Голосіївська» пішки.

Ще одна обладнана зона відпочинку у Києві – це лісопарк Виноградар. Тут, у сосновому лісі на території житлового масиву Виноградар, є обладнані місця для пікніка, кожен охочий може орендувати альтанку з мангалом. Недалеко від альтанок розташована ігрова зона для дітей. Крім дерев'яних гойдалок, гірок та пісочниці, дітям тут запропонують пострибати на батуті або покататися на поні. Також на території лісопарку знаходиться мальовниче озеро Синє. Також тут можна побігати, потренуватися та покататися на велосипеді, роликах, скейті, самокаті тощо.

Як добратися: знаходиться лісопарк на вулиці Георгія Гонгадзе, проспект Свободи, сюди можна дістатися кількома тролейбусами: 24, 25 і 26, їхати до кінцевої. Якщо машиною: до клумби на перехресті Свободи та вулиці Георгія Гонгадзе. Якщо є бажання знайти вільну альтанку – варто приїхати сюди зранку.

Нагадаємо, ми писали про мальовничі та гарні парки столиці, які неодмінно варто відвідати киянам та туристам. Вирушайте на прогулянку на свіжому повітрі, щоб милуватися красотами міста.

Також розповідали про у Шевченківському районі Києва на території Сирецького парку з'являться унікальні рослини – навколо пішохідного світломузичного фонтану висадять саджанці гліцинії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #стежки #активності #спорт #велосипед #прогулянки #локації
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...