• Головна
  • Біологічні лабораторії, палаючий «Абрамс», нацисти: ТОП-10 фейків рф про війну в Україні
09:05, 21 лютого 2023 р.

Біологічні лабораторії, палаючий «Абрамс», нацисти: ТОП-10 фейків рф про війну в Україні

Біологічні лабораторії, палаючий «Абрамс», нацисти: ТОП-10 фейків рф про війну в Україні

За словами іноземних політиків та військових експертів, найближчі кілька місяців війни будуть вирішальними. А отже українцям треба бути як ніколи єдиними, не сумніватися у перемозі, вірити у військових та довіряти лише офіційним та перевіреним джерелам. Оскільки, не секрет, що усі російські соціальні мережі та медіа направлені не на інформування людей, а на пропаганду, саме тому вони поширюють рейкову інформацію.

Російсько-українська війна не вимірюється лише безпосередньо бойовими діями, вона триває і в інформаційному просторі. Країна-агресорка роками поширювала дезінформацію не лише в українському інформаційному просторі, але і за кордоном: транслювали свої канали та залучали так званих «іноземних експертів», які поширювали необхідні тези.

В умовах повномасштабного вторгнення росія продовжує здійснювати інформаційні кампанії для того, щоб посіяти паніку серед населення, тому ворог використовує різні фейки.

Журналісти 44.ua зібрали ТОП-10 фейків російської пропаганди, які рф поширювала протягом дев’яти років російсько-української війни.

Нацизм, нацистська влада та армія

Біологічні лабораторії, палаючий «Абрамс», нацисти: ТОП-10 фейків рф про війну в Україні, фото-1

З початку 2014 року рф поширює наратив про нацизм в Україні. Для цього вони використовують як пропагандистські ресурси, так і різних «експертів». В основному це стосується полку «Азов», але майже всі добровольчі формування в Україні росіяни називають нацистськими.

Пізніше почали звинувачувати українську владу в нацизмі, зокрема й президента Володимира Зеленського. Керівник російського МЗС Сєргій Лавров звинуватив Зеленського у тому, що той нібито надає свою охорону «нацистам для проведення смолоскипних маршів», а речниця МЗС рф Марія Захарова заявила, що Зеленський «ось-ось визнає свої нацистські погляди».

Ці заяви є спробами дискредитувати вище військово-політичне командування України в очах західного суспільства, а для російського суспільства байка про нацизм в Україні є виправданням війни.

В Україні, як і в інших країнах Європи чи США, існують праворадикальні організації. Але ці організації не мають політичного впливу: жодна права чи націоналістична партія не представлена в українському парламенті.

Лабораторії біологічної зброї в Україні

Одним із улюблених і у той же час найдивніших фейків рф є ствердження про існування лабораторій біологічної зброї в Україні.

російська пропаганда згадала улюблену казку про «лабораторії біологічної зброї за підтримки США». 11 травня міноборони рф викрило нібито схему Демократичної партії, щоб перетворити Україну на «полігон» для дослідження «контрольованих епідемій, – зазначили у Центрі стратегічних комунікацій та дезінформації.

Також у Центрі наголосили, що фейки про біолабораторії мають не лише делегітимізувати Захід, а й надати ще одне виправдання війни росії в Україні.

рф стверджує, що «ця «схема» пов’язана з Pfizer, Moderna та Merck, американськими фармацевтичними компаніями. Йдеться про те, що США випробовують «небезпечні біологічні речовини» на пацієнтах психіатричної лікарні», – зазначають у Центрі дезінформації.

Міноборони США, зі слів рашистів, буцімто забезпечувало роботу 30 біолабораторій у низці українських міст, серед яких Луцьк (йдеться про Волинський обласний лабораторний центр).

Серед причетних до фінансування розробки «біологічної зброї» в Україні, як вигадують російські пропагандисти – Джордж Сорос (американський трейдер, фінансист, інвестор та філантроп), Хантер Байден (американський юрист, державний службовець, бізнесмен та син президента США Джозефа Байдена) та Пентагон.

Раніше Президент України Володимир Зеленський пояснював, що в Україні ніколи не було лабораторій, що займалися б виробництвом біологічної зброї.

Не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua». Там ми публікуємо ще більше новин, щоб ви завжди були в курсі та нічого не пропустили.

Палаючий танк «Абрамс»

У середині січня у російських пабліках почали писати про те, що під Соледаром було знищено американський танк М1Abrams. «А говорили Абрамсы не горят» – сааме під такими заголовками почали розповсюджувати цю «новину».

В російських пабліках писали про знищення танку Абрамс, яких ще навіть не доставили в Україну

В російських пабліках писали про знищення танку Абрамс, яких ще навіть не доставили в Україну

Зазначимо, що тоді ж президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що США поки що не постачатиме Україні свої танки. Те, що інформація, яка розповсюджується пропагандистами, – це вигадка говорить і саме фото, яким вони ілюстрували свою «новину». На ній справді горить танк М1, але фото зроблено явно не в Україні, адже на задньому плані за танком можна побачити зелене листя на деревах, а, нагадаємо, розповсюджувати інформацію почили у січні.

Схожу інформацію рашисти поширювали і про знищення американських установок HIMARS. За даними Міністерства оборони рф з початку повномасштабного вторгнення російські військові нібито знищили 29 РСЗВ HIMARS та пошкодили ще 10, проте українська сторона та її західні партнери повідомляли про постачання лише 20 установок. При цьому ані офіційні джерела, ані спостерігачі за війною, які спираються на відкриті дані, жодного знищення Хаймарсів не підтверджують.

Головне джерело, звідки лунають повідомлення про нібито знищення двох РСЗВ HIMARS – це щоденні зведення від Міноборони РФ. Перше з подібних заяв пролунало 6 липня 2022 року.

Біологічні лабораторії, палаючий «Абрамс», нацисти: ТОП-10 фейків рф про війну в Україні, фото-3

У районі населеного пункту Малотаранівка Донецької Народної Республіки високоточними ракетами повітряного базування знищено дві пускові установки системи залпового вогню «HIMARS» виробництва США та два склади боєприпасів до них, – заявляв Ігор Конашенков.

Напад зі сторони білорусі

Про те, що з боку республіки білорусь ворог знову може атакувати Київ, говорять уже декілька місяців. У ГУР МО повідомляють, що на сьогодні реальних загроз немає.

лукашенко та путін

лукашенко та путін

Є об’єктивні речі: кількість ударного угруповання, готовність сил і засобів та інші моменти, які нам дозволяють стверджувати, що станом на сьогодні загрози з боку білорусі повномасштабної наземної операції, її участі на боці рф немає, – сказав спікер української розвідки Андрій Юсов.

Зараз на території Білорусі перебуває близько 12 тисяч мобілізованих росіян, які там навчаються. Це дані українського центру національного спротиву. Скільки там кадрових військових армії рф – офіційно не повідомляють. Проте Генштаб ЗСУ наразі оцінює ймовірність повторного наступу з боку білорусі як низьку.

Всіх «мобіків», які присутні в білорусі, хтось оцінює їх близько 10-12 тисяч, ми чули інформацію від Генштабу нашого, що загальна кількість їх до 32 тисяч досягає – це всіх разом, і «мобіків», і кадрових, які взагалі були завезені раніше. Вони зараз розкидані полігонами, причому по всій білорусі – немає зосередження саме на українському кордоні. Кількість явно не та, яка взагалі була у росіян на початок цього року, тобто для широкого наступу широким фронтом у них можливості поки не спостерігається. При тому, що загальноприйнято вважати, що Україна тримає на білоруському напрямку близько 15 тисяч, тобто росії для наступу ефективного треба зосередити ну разів у п'ять більше, – пояснює Сергій Бульба, керівник ГО «Беларусь 2.0 Робім Разам».

«Мирне життя» на окупованих територіях

Військовий та мирне населення

Неодноразово від російських пропагандистів ми чули про те, що на тимчасово окупованих загарбниками територіях, нібито, йде звичайне мирне життя. Приклади Бучі, Ірпеня, Маріуполя селищ Харківщини, Донеччини та Луганщини показує зворотнє. Утиски, викрадення, грабежі, приниження, вбивства та зґвалтування – ось, що несуть російські війська та «рускій мір» з собою.

Люди, які пережили жахіття окупації та фільтрації, розповідають про те, що у будь-який момент очікували на смерть, показували, що робили рашисти з будівлями та квартирами українців, як грабували та скільки речей вивозили. Після звільнення Бучі та Ірпеня світ дізнався про страшні зґвалтування жінок та дітей росіянами. Усі вони зараз працюють з психологами та психотерапевтами, щоб навчитися жити з тим, через що вони пройшли.

Неодноразово повідомлялося про викрадення та катування активістів, журналістів, колишніх учасників АТО/ООС та волонтерів.

Такі публікації росіян є частиною ворожої операції зі створення образу російських військових миротворців, які після «вимушеної війни приносять лад та мир». Такий примарний образ намагаються підтримувати за допомогою поодинокого роздавання гуманітарної допомоги населенню, але обов’язково під об’єктивами камер про кремлівських ЗМІ.

Насправді про повернення до мирного життя у тимчасово окупованих містах, на жаль, не йдеться. Адже на захоплених територіях рф продовжує тероризувати населення та вчиняти військові злочини. Зокрема, створювати гуманітарну блокаду, не пропускати мирних мешканців, які хочуть евакуюватися на підконтрольну Україні територію. Вже доведено факти примусової депортації українців на територію росії.

Заборона російської мови

Ще одним фейком, який росія використовує як виправдання нападу на незалежну державу, є нібито заборона російської мови в Україні. Цю тезу використовують ще з 2014 року, мовляв, російськомовних на сході утискають і вони «потребують захисту».

У своїй пропаганді рашисти посилаються на закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який Верховна Рада прийняла у квітні 2019 року. Зокрема, закон передбачає, що державною мовою в Україні є лише українська, однак російська не забороняється на індивідуальному рівні.

У росії цей закон назвали таким, що забороняє російську мову. Однак слово «заборона» жодного разу не зустрічається у тексті Закону, тоді як «захист» – десятки разів. Його завданням є викорінити залишки дискримінаційного підходу до української мови, що є відголосом доби Російської імперії та СРСР.

В Україні процвітає чорна трансплантологія

За словами Кирила Перевощикова, аналітика проєкту Vox Ukraine, це один із найнебезпечніших меседжів. Згідно з ним, в Україні та Європі є чорний ринок органів. У російських ЗМІ можна знайти інформацію про чорних трансплантологів, які нібито забирають органи у вбитих і поранених бійців прямо на фронті. Зокрема, російські пропагандистські медіа писали, що українські солдати в Одесі нібито стають «посмертними донорами», а на території Донецької та Луганської областей жертвами «чорних трансплантологів» стають місцеві із проросійськими поглядами. За словами генерального директора Директорату високотехнологічної медицини Міністерства охорони здоров’я Василя Стрілки, це неможливо навіть суто теоретично.

Неможливо залишити в таємниці процес, до якого залучені десятки людей. Крім того, імена хірургів, які можуть проводити операції такої складності, можна перелічити на пальцях, – пояснює він.

Прокремлівські медіа також пишуть, що українських біженців «розбирають на частини» у країнах Європи. Цю «інформацію» вони використовують і для дискредитації медичної реформи в Україні. Автори цих фейків заперечують існування в Україні законодавчо врегульованого донорства органів. Відповідно до російської пропаганди, вся реформа охорони здоров’я України – це прикриття для чорної трансплантології. Подібні заяви мають закріплювати у свідомості аудиторії думку, що українці – жорстокі нацисти, у яких зовсім немає людяності і які готові розбирати на органи своїх же громадян.

Україна створює загрозу ядерної небезпеки, а також хімічних і біологічних атак

росія стверджує, що ці нібито плановані атаки зашкодять довкіллю, а як наслідок і здоров’ю людей. Так само «попередження» рф про ядерні провокації, які нібито готує Україна, можуть зашкодити медицині.

Як відомо, коли росія нібито попереджає про щось, що готує Україна, це означає, що вона сама планує це зробити, – каже Кирило Перевощиков.

Такі меседжі фіксував і «Детектор медіа». Зокрема, російська пропаганда поширювала інформацію, що США нібито використовували українських птахів та комарів для переносу хвороб у росію. Також раніше ворожі медіа повідомляли про підготовку хімічної атаки в Маріуполі на базі Червоного Хреста. У такий спосіб країна-агресорка намагається поставити під удар репутацію України у світі й виправдати свою агресію та використання тих самих методів нібито у відповідь. Так росія використовує тактику віддзеркалення.

Україна потерпає від гуманітарної кризи

Черга за гуманітарною допомогою

Черга за гуманітарною допомогою

Прокремлівські медіа всіляко намагаються викривити інформацію про гуманітарне становище України. Постійно з’являються фейки про нестачу медикаментів та харчів. Згідно з російською пропагандою, отримати якісну гуманітарну допомогу українці можуть лише на окупованих територіях.

Зокрема, ми постійно бачимо, як росія намагається створити образ щасливого життя на окупованих територіях. Поширюючи інформацію про налагодження медичної системи, видачу гуманітарки, вона замовчує, що внаслідок її агресії зруйновано чимало цивільних та стратегічних об’єктів, у тому числі й медичних закладів, – каже Кирило Перевощиков.

За його словами, це подвійний меседж: створення негативного образу України і цілком протилежного для Росії. Зокрема, після звільнення Херсона російські медіа публікували фото черг за водою й позиціонували це так, ніби Україна не може забезпечити найнеобхідніші речі. Насправді ж, якби рф не розв’язала війну проти України та не знищила значну частину інфраструктури, не було б жодної потреби в гуманітарній допомозі. Проте поширюючи такі меседжі, росія викривляє реальність, в якій постає рятівницею.

Статус кандидата на вступ до ЄС для України «ще нічого не означає».

Повідомлення такого змісту активно ширились мережею після новини про те, що Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС.

російські сайти та пабліки почали писати про те, що статус нічого не гарантує для України, адже невідомо, коли після цього вона зможе вступити в Європейський союз і чи взагалі стане членом об'єднання. У таких повідомленнях, як приклад наводять Туреччину, яка є кандидатом на вступ до ЄС понад 20 років. Мовляв, така ж ситуація може бути і з Україною. Так, справді, Туреччина отримала статус кандидата на вступ до ЄС ще у 1999 році. Також наразі статус кандидата на вступ до Європейського Союзу мають: Північна Македонія (з 2005 року), Чорногорія (з 2010 року), Сербія (з 2012 року), Албанія (з 2014 року). Проте всі вони поки знаходяться досить далеко від мети – вступу в ЄС.

У випадку Туреччини, у 2018 році Рада з загальних питань ЄС заявила, що «Туреччина все більше віддаляється від Європейського Союзу. Тому переговори про вступ Туреччини фактично зайшли в глухий кут». Це пов'язано із питанням дотримання в Туреччині прав людини, із дефіцитом верховенства права тощо. Тобто можна сказати, що процес вступу Туреччини до ЄС триває понад 20 років через те, що країна не виконує вимог, поставлених перед нею як умов задля вступу. Натомість у випадку України поки зарано говорити про те, як довго може тривати кандидатство, й підстав припускати, що процес може затягнутися на понад 20 років, як у випадку Туреччини, також немає. Однак отримання статусу кандидата на членство в ЄС – це вагомий та важливий крок для України на шляху до Євроінтеграції.

Також розкажемо вам про те, які основні фейки просували російські ЗМІ протягом минулого тижня.

Про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації.

  • Після розпаду СРСР американці взялися за руйнування дружби росії з колишніми союзними республіками і почали робити з України ворога.
  • Захід завадив укладенню перемир’я рф та України навесні 2022 року.
  • ЗСУ цілеспрямовано б’ють по дитсадках, коледжах, школах і дитячих лікарнях.
  • До річниці «СВО» Збройні сили України готують диверсії на території росії.
  • Українські війська розстріляли групу медиків, які прямували до Вугледара для евакуації поранених.
  • Україна сама спровокувала «спеціальну воєнну операцію», яку проводить росія на її території.
  • В основі дій НАТО в Україні та навколо неї спочатку лежала антиросійська спрямованість.

І поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити українців у власних силах. Але ми сильніші, ніж вони думають. Знати фейки в обличчя – це бути озброєними в інформаційній війні і впевнено ним протистояти.

Нагадаємо, ми писали раніше про те, що 31 січня завершилося опитування в додатку «Київ Цифровий» щодо того, якою мовою спілкуються кияни. У межах розробки Міської концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці киянам було запропоновано пройти опитування. Так, за результатами 33% киян перейшли на українську після повномасштабного вторгнення рф.

Також повідомляли, що 11 січня міноборони росії вкотре змінило командний склад в армії. Це відбувається не вперше за 2022 рік. Путін використовує радянську практику стравлювання військових один з одним, щоб уникнути палацового перевороту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини #фейки #рф #війна #неправдива інформація #українська влада #нацизм #біолабораторії #військові
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...