• Головна
  • Генерал Олександр Сирський назвав критичний момент оборони Києва у лютому 2022 року
14:05, 17 лютого 2023 р.

Генерал Олександр Сирський назвав критичний момент оборони Києва у лютому 2022 року

Генерал Олександр Сирський назвав критичний момент оборони Києва у лютому 2022 року

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України – командувач оборони Києва та оперативного напрямку, Герой України генерал-полковник Олександр Сирський назвав найкритичніший момент операції по обороні Києва, яка тривала в період з 24 лютого по 2 квітня минулого року.

Інтерв'ю опублікувалапресслужба Сухопутних військ ЗСУ.

Досі не підписані на наш Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua»? Скоріше долучайтесь та читайте.

За словами генерала Сирського, всіх цілей, які ставили під час операції з оборони Києва, було досягнуто. Вже у квітні не залишилось жодного ворожого солдата на території Києва, Київщини та інших областей, за які було відповідальне угруповання, очолюване командувачем.

Командувач Сухопутних військ назвав найкритичнішими четвертий та п’ятий день повномасштабної агресії, коли противник захопив плацдарм в районі Мощуна.

Там дуже небезпечна ділянка. Найменша відстань безпосередньо до Києва, що забезпечувало прохід аж до площі Шевченка та вхід у місто. Ситуація дійсно ставала критичною. Були вжиті всі заходи, ми майже добу працювали на командно-спостережному пункті батальйону. Були висунуті всі резерви, які ми мали на той час. Ціною неймовірних зусиль ситуацію було переломлено. Обстановка змінилася на нашу користь, і ворог не зміг прорватися, - зазначив генерал.

За його словами, згідно з оцінками американських фахівців доволі високого рівня, ЗСУ не змогли б утримувати Київ більше ніж три-чотири доби.

Я спілкуюсь і з командувачем Сухопутних військ Сполучених Штатів у Європі генералом Каволі, і з командувачем Сухопутних військ НАТО генералом Клутьє. Вони тоді писали: «Ми молимось за вас, ми пишаємось вами, ми вражені вашою стійкістю і ми віримо у вас». У важкі часи, коли вони це писали, і потім, коли ситуація кардинально змінилась на нашу користь, вони багато що зрозуміли про Україну та український народ, – підкреслив Сирський.

На його думку, успіх у Київській стратегічній операції став моментом корінного перелому в російсько-українській війні.

Саме вона показала, що ми будемо опиратися – і будемо робити це з усією затятістю і майстерністю. Ми розуміємо, що це тільки невеличкий епізод загальної битви за Україну, але це надзвичайно важливий епізод. Зараз у нас є інші завдання на сході, і там доволі непроста ситуація. Але завдяки проведеним заходам на Київщині ми змогли вивільнити частину наших військ і спрямувати їх туди, де важко, поступово звільнити Харківщину, частину Херсонщини, місто Херсон, - наголосив Сирський.

На його думку, значною мірою, саме завдяки успішній обороні Києва світові лідери «повірили у силу українського народу й могутність українського війська та стали значно активніше допомагати нам озброєнням, військовою технікою, усім необхідним.

Нас безумовно чекають важкі і криваві місяці. Але кожен наступний світанок наближає момент, коли на всій території України, як і в Києві, не залишиться жодного російського солдата – принаймні, живого, – резюмував Сирський.

Як ми писали раніше міський голова столиці дав інтерв’ю німецькому виданню Build. Місце, в якому мер спілкувався з журналістами, вразило людей в усьому світі. Інтерв’ю записували прямісінько у вирві, яку залишила російська ракета «Кинжал».

Також повідомляли, що мешканці Києва просять міську владу зробити безплатним проїзд у міському транспорті столиці для військовослужбовців ЗСУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #військові #оборона #війна #росіяни #Мощун #генерал #ЗСУ #Олександр Сирський
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...