• Головна
  • Києво-Могилянська академія заборонила російську мову у стінах вузу
15:46, 28 січня 2023 р.

Києво-Могилянська академія заборонила російську мову у стінах вузу

Києво-Могилянська академія заборонила російську мову у стінах вузу

У Національному університеті «Києво-Могилянська академія» заборонили спілкуватися на території вузу мовою країни-агресорки – російською. Заборона стосується адміністративного персоналу, студентів та викладачів навчального закладу.

Таку норму в п'ятницю, 27 січня, затвердили у нових правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА.

Про це повідомив член наглядової ради університету Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook.

Хочете отримувати головні новини Києва, регіону та України в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram «Головні новини Києва – 44.ua».

Зубко нагадав, що викладання дисциплін та захист дипломних робіт російською у виші не ведеться вже дуже давно, є лише українська та англійська. Тепер же на території «Могилянки» заборонили й спілкуватися між собою цією мовою.

У нових правилах, ухвалювати які штовхають вимоги і виклики часу, прописані норми щодо дистанційного навчання та його цифрових форматів, гнучких форм робочих графіків, обліку робочого часу тощо, – написав Геннадій Зубко.

Усі роки після відновлення «Могилянки» на початку 90-х років вживання російської мови тут не толерувалось, проте формальної заборони раніше не існувало.

Зазначимо, що НаУКМА вважається одним з найпрестижніших українських університетів. Усі роки незалежності вона мала досить прогресивні та опозиційні настрої, вона одна з перших підтримувала масові протести у 2004 та 2013-2014 роках.

Президент НаУКМА Сергій Квіт у коментарі ВВС News Україна розповів, як працюватимуть нові правила.

Про це пише ВВС Україна.

За його словами, жодних покарань за вживання російської не буде і ніхто не буде спеціально відстежувати мову спілкування людей між собою.

Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це буде сприяти тому, щоб «Могилянка» повністю була україномовним університетом, – зазначив Квіт.

Він вважає, що зараз в умовах війни це питання дійсно важливе.

Таке рішення переважить громадську думку в середині колективу і люди будуть на це зважати, - додав він.

При цьому у «Могилянці» відділили норму про заборону російської від освітнього процесу та наукових досліджень. Тобто, якщо є потреба у використанні унікальних російськомовних наукових джерел у роботах, їх можна використовувати.

Нагадаємо, ми розповідали, що у Києві повністю прибрали вивчення російської мови з навчальних програм для дітей. Її більше не вивчатимуть у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Крім того, писали про те, що студенти 15 київських вищих навчальних закладів зібрали більше 1,4 млн гривень для Збройних сил України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #Києво-Могилянська академія #Могилянка #навчання #студенти #російська #заборона #викладання
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...