• Головна
  • Держава перевірятиме законність будівництва на території Києво-Печерської та Почаївської лавр
16:31, 6 січня 2023 р.

Держава перевірятиме законність будівництва на території Києво-Печерської та Почаївської лавр

Держава перевірятиме законність будівництва на території Києво-Печерської та Почаївської лавр

Держава розпочне перевірку дотримання пам’яткоохоронного законодавства на території Києво-Печерської та Почаївської лаври, де останні роки відбувалось самовільне будівництво.

Про це в інтерв’ю Руху ЧЕСНО розповіла заступниця голови Комітету з питань гуманітарної політики від "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

За її словами, наразі держава не може ініціювати розірвання договору з об'єктами нижньої Лаври, навіть у судовому порядку. Адже за часів Януковича і Азарова вона була віддана у безстрокову оренду. А договір оренди з Почаївської лаврою заключений до 2052 року.

"Виходом може бути перевірка на дотримання пам’яткоохоронного законодавства, адже не секрет, що будівництво на територій лавр йшло повним ходом. Саме тому в Указі президента щодо введення в дію рішення РНБО від 1 грудня 2022 року про діяльність релігійних організацій та застосування санкцій є кілька пунктів, зокрема і провести перевірки, і розібратись із держмайном", - зазначила Кравчук.

Водночас, із двома об'єктами на території Лаври, про які йде мова — Трапезного та Успенського храмів — ситуація простіша, бо там закінчується термін оренди.

Вона точно не буде подовжена, проводити службу там вочевидь дозволять ПЦУ. Щонайменше шляхом разових приписів, наскільки я знаю про довгострокову передачу храмів якійсь із релігійних організацій поки що не йдеться, - додала Євгенія Кравчук.

Раніше ми розповідали, що вперше в історії ПЦУ проведе богослужіння на Різдво в Успенському соборі Лаври.

44.ua у Телеграмі: термінові, актуальні, превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новини #сьгодні #Києво-Печерська лавра #Євгенія Кравчук
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...