• Головна
  • Фінтех-ринок за впровадження «пісочниці», - інвестор sportbank та акціонер Parimatch Никита Ізмайлов
Новини компаній
17:00, 31 жовтня 2022 р.

Фінтех-ринок за впровадження «пісочниці», - інвестор sportbank та акціонер Parimatch Никита Ізмайлов

Новини компаній

Запуск фінтех-пісочниці для запуску нових технологічних продуктів, який анонсував Національний банк, ставить Україну в один ряд із країнами, де вже запущені подібні платформи. Таку думку у своїй колонці на сайті Medium висловив інвестор sportbank та акціонер Parimatch Никита Ізмайлов.

«Запуск пісочниці дозволяє Україні стати в один ряд із державами, які вже запустили подібні платформи. Це дуже важливий крок від Національного банку, особливо якщо врахувати, що йде війна, і вітчизняний бізнес зазнає збитків. Країна фактично дає фінансовим компаніям шанс впроваджувати новітні технології, розвивати високотехнологічні проекти. Повністю підтримую створення «пісочниці» в Україні, як учасник фінтех-ринку в якості інвестора sportbank та акціонера Parimatch», – зазначив Никита Ізмайлов.

За словами підприємця, пісочниця – це середовище, де компанії можуть тестувати продукти та послуги на відносно невеликій кількості клієнтів. Важливо, що цей процес відбувається під контролем фінансового регулятора, яким в Україні є Національний банк. Інвестор sportbank нагадав, що Нацбанк заклав впровадження фінтех-пісочниць до Стратегії розвитку фінансових технологій до 2025 року. Така довгострокова стратегія дасть додатковий стимул розвитку інновацій та підвищить обсяг інвестицій в українські компанії, - переконаний акціонер Паріматч.

Никита Ізмайлов пояснив процедуру, за якою діє така пісочниця: фірма, що хоче протестувати свій експериментальний сервіс, звертається із запитом до фінрегулятора. Оскільки продукт, який вона пропонує – інноваційний, не має аналогів, то для нього не створена нормативна база, яка б регулювала його впровадження на ринок та функціонування. Завдяки фінтех-пісочниці компанія отримує можливість протестувати свій продукт на обмеженій кількості клієнтів, а регулятор використовує цей час, щоб розробити під нього необхідну підзаконну базу. 

Акціонер Паріматч нагадав, що, вперше з’явившись у Великій Британії, зараз подібні платформи діють у понад півсотні країн світу. Зокрема, Сполучених Штатах Америки, Канаді, Австралії, Японії, Індонезії, Сінгапурі та інших. 

«За 7 років існування такої «пісочниці» у Великій Британії до неї було залучено 150 компаній, яким вдалося залучити інвестиції в 167 млн ​​доларів. У Японії «пісочницею» можуть скористатися не лише місцеві компанії, але й будь-які інші. Одна з головних переваг такої платформи – вона спрямована на розвиток нових технологій – блокчейна, штучного інтелекту в медицині, фінансах, транспорті», – заявив інвестор sportbank.

За словами Никити Ізмайлова, ринок з нетерпінням чекає впровадження фінтех-пісочниці, адже вона дає низку переваг бізнесу. По-перше, взяти участь у пісочниці зможе не лише українська компанія, але й будь-яка зарубіжна. По-друге, фінансові компанії, які пропонують інноваційні продукти, зможуть їх тестувати на ринку, не боячись порушити закон. Крім того, Нацбанк зможе оперативно розробляти підзаконні акти, які регулюватимуть нові продукти та послуги. 

На думку Никити Ізмайлова, в Україні фінтех-пісочниці теж зможуть показати позитивні результати. По-перше, учасники ринку матимуть можливість продуктивно співпрацювати, успішно розвивати свої продукти. По-друге, це піде на користь і споживачам, адже якість товарів та послуг цих компаній буде підвищуватися, а вартість – зменшуватися.    

«Українські громадяни зможуть отримати сервіс нового рівня за нижчою ціною. У свою чергу Національний банк забезпечить дотримання прав споживачів та збереження даних. Компанії фінтех-сектора, які будуть учасниками проекту, зможуть витрачати менше та швидше окупати свої стартапи і залучати інвестиції. За статистикою підприємці, які перевіряли свої нові послуги або сервіси через «пісочницю», викликають значно більшу довіру в інвесторів. Згідно з дослідженням Світового банку, учасники «пісочниці» мають на 50% більше шансів залучити інвестиції»,– підсумував акціонер Parimatch Никита Ізмайлов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...