• Головна
  • "Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення
14:01, 7 жовтня 2022 р.

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення

Експерименти, епатаж, сенсації, креатив - все це з’являється на українському телебаченні саме в 90-х. Саме в цей час народжуються перші ток-шоу та незалежні телепередачі, в яких журналісти встановлюють свої правила та наважуються на свої персональні "фішки". Приходить розуміння, що глядачеві по-справжньому цікаві не канцелярський стиль та формальності, а оригінальність, яскрава подача та непопулярні теми.

Журналісти 44.ua згадують програми, котрі в 1990-х набули культового статусу.

"ТАБУ"

"Добрий вечір, я Микола Вересень, і це "Табу". Хто не пам'ятає знамените вітання епатажного ведучого на початку відомого українського ток-шоу.

Микола Вересень одним із перших піднімав на телебаченні 90-х теми, про які раніше говорити в голос було не прийнято: ЛГБТ-спільнота, секс, питання мови, ставлення до росії, містика, зміна статі, проституція та інші.  Програма стартувала у 1997 році на телеканалі "1+1" у форматі авторських інтерв’ю. 

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення, фото-1

Та вже за рік вона перетворилася на гострий та скандальний таблоїд.

Харизматичний ведучий, із сережкою у вуcі запрошував яскравих гостей та в епатажній формі ставив незручні запитання. Серед  його гостей були як і "публічні" люди, так і більш маргінальні представники соціуму, наприклад, секс-працівниці.

Формат програми полягав в тому, що один гість представляв аргументи "за", інший — "проти". На за і проти ділилася і аудиторія в студії. При цьому люди самі обирали, на якій половині сидітимуть.

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення, фото-2

Програма закрилася 1999 року. Через деякий час шоу трансформувалося й стало називатися "Без табу". Програму вела Ольга Герасим’юк, але шоу вже мало соціальне спрямування.

Ведуча спілкувалась з героями, які переживали важкий досвід, потрапляли в нашумілі скандали або голосні події.

"

"Шоу довгоносиків"

Величезні носи з пап’є-маше, нестримна фантазія, кипуча енергія та потужна доза гумору абсурду. "Шоу довгоносиків"- це скетчком про життя у хаотичному, абсурдному світі, який виходив рівно три роки - з 1996 по 1999. Галасливі, смішні й божевільні довгоносики приковували увагу мільйонів глядачів й назавжди змінили український гумор та телебачення.

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення, фото-3

Своїй популярності програма завдячує автору ідеї та режисеру проекту Віктору Приходько. Саме його нарекли неофіційним титулом "головний довгоносик України". І саме він став виконавцем 14 ролей, режисером та співавтором сценарію довгоносиків. Разом з Георгієм Конном, автори без перебільшення створили справжню революцію на тогочасному українському телебаченні.

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення, фото-4

"Шоу довгоносиків" пам’ятають, люблять і передивляються ще й досі. Навіть 26 років потому.

"СВ-шоу з Вєркою Сердючкою"

В 1997 році українці побачили перший випуск "СВ-шоу з Вєркою Сердючкою" на телеканалі "1+1" у виконанні 25-річного Андрія Данилка. Провідниця першого класу Вєра, її помічниця Геля та запрошені гості, серед яких зірки естради, політики та актори, подорожували в імпровізованому вагоні та обговорювали все на світі.

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення, фото-5

Серця фанатів підкорила не лише харизматична Вєрка Сердючка, яка всю програму імпровізувала, вигадуючи примітні жарти, а й зірки, які в невимушеній обстановці співали, дуркували, піднімали складні філософські питання та скидали з себе сценічні образи.

На думку зірок, саме незалайожений гумор Андрія Данилка, інтерв'юерські навички, та вміння посміятися над собою допомогли йому завоювати довіру публіки. Сам же Данилко зізнавався, що як такого сценарію програми не було - лише певні відомості про чергового героя, а далі повна імпровізація. Мовчазну Гелю виконувала актриса Радміла Щоголєва. На укрїанському телебаченні програма проіснувала до 2002 року.

"Караоке на Майдані"

Улюблена програма мільйонів українців "Караоке на Майдані" проіснувала цілих 20 років і зникла з телеекранів лише в 2019 році. А весь цей час її незмінним автором та ведучим був Ігор Кондратюк.

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення, фото-6

Вперше вона вийшла в ефір 17 січня 1999 року на загальноукраїнському телеканалі "Інтер". Потім її випускали "1+1" та телеканал "СТБ". Програма виходила щонеділі тривалістю 50 хвилин. Її суть заключалася в тому, що пісенні батли проходили прямо на вулиці. А переможця визначали випадкові слухачі, які кидали донати в капелюхи участникам.

Саме "Караоке на Майдані" відкрило багатьом зіркам шлях у шоубіз.

"Територія А"

"Територія А" увійшла в історію української музики та українського телебачення як перший український телевізійний хіт-парад кліпів. Програма виходила в ефір на телеканалі ICTV з 1995 по 2000 роки. За 5 років існування було створено понад 2000 випусків програми. "Територія А" за короткий термін стала найпопулярнішою і культовою музичною програмою кінця 1990-х років в Україні.

Хіт-парад дав кар’єрний старт нинішнім зіркам естради: Ірини Білик, Олександра Пономарьова, Юрка Юрченка, "Грін Грея" та іншим.

Величезні фан-клуби програми були у всіх містах і містечках України. Концерти, організовані хіт-парадом, були бажаними у всіх регіонах країни і завжди відбувалися з аншлагами, а її ведуча Анжеліка Рудницька була законодавцями молодіжної моди не лише на музику, а й на зачіски та одяг.

"Підйом"

"Підйом" — ранкова розважальна програма, виходила з 17 червня 1999 року по 27 червня 2014 року на "Новому каналі". Двічі переможець Національної телевізійної премії "Телетріумф" як найкраща інформаційно-розважальна програма (2000, 2001 роки). Головним режисером цієї програми на той час була Тетяна Ходаківська.

Першими ведучими були Маша Єфросиніна та Юрій Горбунов. Але найкращими ведучими й досі вважається тріо: Олександр Педан, Ольга Фреймут та Сергій Притула.

27 травня 2011 року вони провели останній ефір. Усі троє почали займатися "сольними проєктами".

"Табу", "Територія А", "СВ-шоу": 7 забутих шедеврів українського телебачення, фото-7

"Імперія кіно"

Перша програма телеканалу 1+1, яка тривала з 1996 до 2007 року. Найбільш відомим ведучим цієї програми був Юрій Макаров. Також її вели Ольга Сумська та Анатолій Єрема. Програма складалася з лекції-представлення про кіно, а також показу класики світового кінематографа.

Вас також може зацікавити: В Києві представили тизер-трейлер до фільму-драми "БУЧА"

Підписуйтеся на наш Telegram-канал. Оперативно про найважливіше. Тільки перевірені новини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #українське телебаченн #"Табу" # "СВ-шоу" #Шоу довгоносиків
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...