• Головна
  • На фінансову допомогу від держави зможуть розраховувати всі волонтери, які постраждали
Новини компаній
11:00, 26 серпня 2022 р.

На фінансову допомогу від держави зможуть розраховувати всі волонтери, які постраждали

Новини компаній

З перших днів повномасштабної війни велика кількість людей, а дехто й вперше, стали волонтерами та волонтерками по всій Україні. Евакуація, збір та надання гуманітарної допомоги, облаштування притулків для вимушених переселенців — часто така волонтерська діяльність відбувається у співпраці з неприбутковими організаціями, але сьогодні тисячі людей з власної ініціативи допомагають іншим, і часто, ризикуючи своїм життям. На жаль, маємо чимало історій, коли волонтери та волонтерки, намагаючись врятувати інших, гинули або отримували важкі поранення.

На фінансову допомогу від держави зможуть розраховувати всі волонтери, які постраждали, фото-1

Що сьогодні не так із захистом волонтерів в українському законодавстві та на які позитивні зміни уже скоро можна очікувати — про це Європейському Простору розповіла Наталія Повтарь, юристка Центру демократії та верховенства права.

Зокрема, однією з важливих новацій, яку пропонує експертна спільнота, є розширення Статті 6 до Закону України «Про волонтерську діяльність». Це стаття, яка якраз визначає порядок надання допомоги волонтерам, які постраждали внаслідок здійснення волонтерської діяльності для забезпечення оборони України.

Наразі Стаття 6 діє для волонтерів, постраждалих в Донецькій та Луганській областях, і так виписані положення багатьох законодавчих актів через ситуацію, яка в Україні вже 9 рік відбувається. А нині в законопроєкті №7363 йдеться про необхідність розширення норми: щоб вона діяла на всю територію України, щоб всі волонтери, які постраждали під час волонтерської діяльності для забезпечення оборони України, незалежно від регіону України, де здійснювалася така діяльність, мали право розраховувати на фінансову допомогу держави. А саме на одноразову допомогу, можливість надання якої передбачає саме Закон України «Про волонтерську діяльність».

На фінансову допомогу від держави зможуть розраховувати всі волонтери, які постраждали, фото-2

"Ще важлива норма, яку ми закладаємо на перспективу — це можливість розробки та впровадження загальнодержавних цільових програм з підтримки розвитку волонтерства", — зауважує Наталія Повтарь. — Ця норма, як ми сподіваємося, стане передумовою для того, щоб ми вже надалі у співпраці з ЦОВами напрацювали необхідні проєкти рішень, щоб держава системно працювала для розвитку волонтерського руху в Україні, щоб волонтери були кваліфікованими, щоб вони реально могли надавати допомогу".

Більше нових змін, які готуються у країні волонтерів для волонтерського руху — читайте на EUProstir https://euprostir.org.ua/stories/202333

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...