• Головна
  • Сформували два проросійські «уряди» та шукали квартири у Києві: як ФСБ готувалися до вторгнення
12:13, 19 серпня 2022 р.

Сформували два проросійські «уряди» та шукали квартири у Києві: як ФСБ готувалися до вторгнення

Сформували два проросійські «уряди» та шукали квартири у Києві: як ФСБ готувалися до вторгнення

Незадовго до повномасштабного вторгнення армії рф в Україну управління ФСБ росії, яке спеціалізувалося на питаннях України, значно розширилося – чисельність відділу збільшилася приблизно з 30 офіцерів у 2019 році до 160 напередодні війни. Перед вторгненням оперативники ФСБ були настільки впевнені у швидкому падінні Києва, що останніми днями шукали та облаштовували квартири у столиці.

Про це йдеться у розслідуванні видання The Washington Post.

Ще більше новин на нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва – 44.ua". Долучайтесь та читайте, щоб не пропустити важливі та актуальні новини Києва, області та України.

Журналісти опиралися на конфіденційні матеріали українських та західних спецслужб.

Зазначається, що управління оперативної інформації ФСБ брало участь у підготовці вторгнення росії до України, оскільки саме ця служба несе величезну відповідальність за провал російського військового плану.

Видання пише, що ФСБ десятиліття шпигувала за Україною, намагаючись проникнути у її інститути, підкуповуючи чиновників та працюючи над тим, щоб перешкоджати руху країни на Захід.

Проте службі не вдалося повалити український уряд, спровокувати будь-яку подобу проросійських настроїв чи завадити президенту Володимиру Зеленському. За словами українських та західних чиновників, співробітники ФСБ або не розуміли, як Україна відреагує на вторгнення, або не хотіли чи не могли донести цю тверезу оцінку до свого президента володимира путіна.

За кілька місяців до війни підрозділ ФСБ, відповідальний за Україну, різко розширився та розраховував на підтримку широкої мережі агентів в апараті безпеки України. За словами чиновників, деякі підкорилися і саботували оборону України, а деякі просто привласнили гроші і відмовилися виконувати накази кремля.

Журналісти також встановили, що співробітники ФСБ були настільки впевнені, що захоплять владу у Києві, що останні дні перед війною шукали та витрачали кошти на облаштування житла у столиці. У перехопленнях спецслужб йдеться, що співробітники ФСБ запитують у колег подробиці про квартири та інші місця, які вони можуть використовувати як конспіративні квартири, житлові приміщення або бази для операцій.

За кілька днів до вторгнення інформаторам ФСБ наказали залишити столицю, але залишити ключі від своїх будинків для російських оперативників, що прибувають.

А перед повномасштабним вторгненням ФСБ сформувала два проросійські уряди.

Коли вони вторгалися 24 лютого, ставилося завдання взяти Київ. Вони очікували, що це спричинить ефект доміно, який пошириться по всій країні. Вони взяли б спочатку центральну владу, а потім посилили б присутність у регіонах, – розповів представник української спецслужби.

ФСБ сформувала два проросійські уряди, а не один, мабуть для того, щоб мати різні варіанти.

Незважаючи на провали, керівники ФСБ залишаються на своїх позиціях і відомство провело перегрупування, відправивши офіцерів на тримісячну ротацію до окупованих регіонів. Збої російської розвідки в Україні видаються більш систематичними, пише видання: вона має ненадійні джерела і не має стимулів повідомляти кремлю незручну правду.

Крім того, на Заході не побачили доказів того, що путін провів чистки в керівництві спецслужб або притягував високопосадовців до відповідальності. Немає також ознак репресій щодо Сергія Бесіди, який очолював п'яту службу ФСБ.

Натомість ФСБ перегрупувалася та зосередилася на захоплених територіях півдня та сходу України.

Мета – політичний контроль, економічний контроль, контроль над злочинними угрупованнями – усіма сферами діяльності на захопленій території. Кінцева мета – встановити проросійську владу, – заявив співробітник розвідки.

Також ми писали раніше про те, що контррозвідка Служби безпеки України знешкодила ворожого агента, який у перші дні повномасштабного вторгнення рф "провів" із Сумської до Київської області 128 одиниць техніки окупантів.

Крім того, повідомляли, що в Києві співробітники Служби безпеки України викрили зловмисника, який "допомагав" військовозобов’язаним виїхати з України за підробними документами. Причина виїзду "інвалідність".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #ФСБ #агенти #проросійський уряд #шпигуни #розвідка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...