• Головна
  • Як розірвати договір купівлі-продажу житла?
Новини компаній
17:00, 8 липня 2022 р.

Як розірвати договір купівлі-продажу житла?

Новини компаній

Законодавством України передбачена можливість розірвання договорів купівлі-продажу нерухомого майна. У разі наявності підстав питання може бути вирішене у максимально короткий термін за згодою сторін або у судовому порядку.

Як розірвати договір купівлі-продажу житла?, фото-1

Основні нюанси операцій купівлі-продажу майна

Згідно з законодавством України предметом купівлі-продажу може бути будь-яке майно, крім того, що виключене з цивільного обороту. Придбати можна рухоме та нерухоме майно, до якого належать:

  • будинки та квартири;
  • комерційні та виробничі приміщення;
  • земельні ділянки.

Процес придбання будь-якої нерухомості пов’язаний зі складанням договору у письмовій формі, що підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації. Майно має бути у власності продавця, про що мають також бути відповідні записи у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Згідно з законодавством, продаж нерухомості може здійснюватися за довіреністю. Порядок укладення правочину з цієї причини буде незмінним, але власника майна буде представляти довірена особа – представник.

Як розірвати договір купівлі-продажу житла?, фото-2

Підстави для розірвання договору купівлі-продажу житла

Розірвання угоди про купівлю-продаж нерухомості може бути вчинене за добровільною згодою сторін або за умови подачі позовної заяви до суду стороною. Серед причин, що призводять до звернення до суду можна виділити виявлення фактів, що суперечать укладеному договору. Такі факти мають бути підтверджені доказами.

Якщо розірвання договору буде вчинене за згодою сторін, то сторонам потрібно звернутися до нотаріуса, який здійснював реєстрацію. Якщо у процесі переговорів з’явилися складнощі та непорозуміння, сторони не дійшли згоди, то за розв'язанням питання треба звернутися до суду.

Варто розуміти, що претензії сторін приймаються лише протягом певного часу. Наразі законом встановлено строк позовної давності у 3 роки.

За згодою сторін

При розірванні договору за згодою сторін поважними причинами стають факти, котрі дають незаперечні підстави для визнання угоди недійсною. Це в більшості випадків стосується недотримання норм закону, а також виявлення того, що:

  • операція продажу була вчинена під тиском на продавця;
  • зміст документа суперечить інтересам сторін, суспільства, держави.

За рішенням суду

Розірванню договору купівлі-продажу нерухомого майна за рішенням суду передує виявлення фактів:

  • наявності зацікавлених осіб, що мають статус спадкоємців;
  • шахрайства з боку покупця або продавця;
  • підробки документів (наприклад, свідоцтва на право спадщини, довіреностей тощо).

Як стати власником без ускладнень

Нюанси придбання житла та шахрайські схеми відомі всім юристам. Саме тому перш ніж прямувати до нотаріуса варто звернутися за допомогою до спеціалістів.

Задля забезпечення гарантій покупцеві варто звернути увагу на такі моменти, як:

  • строки передачі майна та момент реєстрації права власності;
  • фактичні дані об’єкта, що продається, мають відповідати документам (адреса, технічні параметри тощо);
  • сума, що вказана у договорі;
  • умови припинення дії угоди.

Також варто зазначити у договорі, що майно не має інших власників, не перебуває під арештом, та не є предметом судових спорів. При придбанні нерухомості, що стоїть на земельній ділянці, треба перевірити наявність та впевнитися в дійсності документів на землю.

Уникнути проблем та ускладнень при здійсненні операцій з продажу та купівлі квартир та інших об’єктів нерухомості допоможуть спеціалісти Юридичної компанії «Перша юридична», основним напрямком діяльності якої є надання юридичної допомоги та супровід операцій угод з нерухомістю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...