• Головна
  • У Києві зріс попит на житло: за скільки можна орендувати 1-кімнатну квартиру в столиці
15:15, 9 червня 2022 р.

У Києві зріс попит на житло: за скільки можна орендувати 1-кімнатну квартиру в столиці

У Києві зріс попит на житло: за скільки можна орендувати 1-кімнатну квартиру в столиці

У Києві поступово відроджується ринок оренди квартир. Кількість шукачів квартир відновилась до 75%. В той час, як ще місяць тому, через повномасштабне вторгнення країни-агресора, кількість бажаючих орендувати житло була в рази меншою.

Такі дані опублікували в додатку для оренди квартир bird.

Журналісти 44.ua проаналізували ринок нерухомості і з'ясували середню вартість оренди однокімнатної квартири в Києві, а також які райони користуються найбільшою популярністю у шукачів житла.

Так, на початку травня медіана ціни 1-кімнатної квартири з початку війни впала на 37% - з 13 000 до 8 000 гривень. На цій позначці вона і закріпилася, повідомляє bird.

І дійсно. Переглянувши оголошення на сайті OLX, бачимо, що середня вартість квартир складає близько 8 тисяч гривень. Переважно, це квартири зі свіжим ремонтом та неподалік від метро.

Є і більш бюджетні варіанти. Зокрема, ми знайшли декілька пропозицій 1-кімнатного помешкання за 6 тисяч гривень в декількох хвилинах від метро Мінська та Славутич. А прямісінько біля метро Оболонь здається житло всього за 5 тисяч гривень. Є квартири навіть з цінником 3-4 тисячі гривень, але переважно в "хрущівках" зі старим ремонтом та "бабусиними" меблями.

Що стосується більш елітного житла, то квартири бізнес-класу наразі можна орендувати за 11-13 тисяч гривень. Однокімнатні помешкання пропонують в новобудовах, з дизайнерським ремонтом, цілодобовою охороною, розвиненою інфраструктурою та повним укомплектуванням сучасними меблями.

У Києві зріс попит на житло: за скільки можна орендувати 1-кімнатну квартиру в столиці, фото-9

Втім, орендарі переважно винаймають дешеві квартири - на дороге елітне житло попит мінімальний, розповів аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький виданню "Київ Вечірній".

За дослідженнями, найчастіше шукачі житла надають перевагу таким районам, як: Лук'янівка, Поділ, Золоті ворота, Оболонь, Олімпійська, Позняки та Осокорки. Це пов’язано з тим, що вони є частиною історичного центру. А на Осокорках та Позняках більша кількість квартир, які здаються.

А от в таких районах, як Почайна, Сирець і навіть Майдан Незалежності, житло орендують рідше. Житлової забудови тут замало, натомість - велика кількість бізнес-центрів. Також через погано розвинену інфраструктуру не користуються популярністю й віддалені районі столиці - метро Бориспільська, Вирлиця, Червоний Хутір та інші.

Кількість пропозицій житла перевищує попит

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення столицю покинуло понад 2 мільйони мешканців. Більшість із них орендувала житло в Києві.

І хоча від початку березня станом на зараз шукачів житла в столиці побільшало, кількість пропозицій все ще перевищує попит.

Якщо до війни щомісячно рієлтори по найму укладали понад 3 тисячі угод, то зараз у середньому — 300. Тобто, у десять разів менше, - розповів Сергій Костецький.

Він додав, що в місто повернулися переважно кияни. А от більшість постійних орендарів виїхала. Наразі основні винаймачі квартир - це переселенці зі сходу та міст, де тривають активні бойові дії.

На період воєнного стану орендарі знижують ціни на житло

До критичної ситуації з нерухомістю більшість орендодавців поставилися з розумінням. Добросовісні із них від початку війни знизили ціну на оренду квартир. Втім, лише на період воєнного часу.

Так, 24-річна Тетяна розповіла журналісту 44.ua, що до початку повномасштабної війни орендувала 1-кімнатну квартиру на Лук'янівці за 7 тисяч гривень. 

Ми винаймали житло з подругою. Коли почалася війна, звернулися до власниці з проханням знизити місячну вартість. Вона не заперечувала.  Зараз платимо 4 тисячі плюс комунальні послуги, - зізналася дівчина. 

Власне, жодних прогнозів на майбутнє експерти давати поки що не беруться. Кажуть, ситуація на ринку нерухомості залежатиме від того, як довго в Україні триватиме війна.

Вас також може зацікавити: Ціни знизилися на 50%: скільки коштує оренда квартир в Києві - аналіз ринку нерухомості

Підписуйтеся на наш Telegram. Оперативно про найважливіше. Тільки перевірені новини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #Київ #сьогодні #Київщина #війна #ринок нерухомості # оренда житла #орендувати квартиру в Києві
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...