• Головна
  • В Києві на АЗС дефіцит бензину і ДП: куди поділося паливо і скільки воно може коштувати
14:06, 30 квітня 2022 р.

В Києві на АЗС дефіцит бензину і ДП: куди поділося паливо і скільки воно може коштувати

В Києві на АЗС дефіцит бензину і ДП: куди поділося паливо і скільки воно може коштувати

Вже кілька днів на заправках столиці ажіотаж. Водії вишикуються в черги на АЗС, аби запастися паливом, але наштовхуються на суворі обмеження - до 10, максимум 20 літрів в один бак. А на деяких заправках бензину та дизпалива взагалі немає. Є тільки газ. А ДП подекуди сягає 45 грн/л. 

Журналісти 44.ua розбиралися, з чим пов'язаний дефіцит пального на заправках та чим це може обернутись.

Відчутний дефіцит пального в Україні має декілька причин

Перша - це нищівні удари по паливній структурі країни, зокрема - Кременчуцькому нафтопереробному заводу. Він був основним виробником пального в Україні. І саме на його ресурсах ринок "протягнув" березень й половину квітня. Також була знищена низка великих нафтобаз операторів ринку зі значними запасами пального, - розповідає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Друга - це проблеми з логістикою в Європі для доставки пального в Україну.

Не вистачає цистерн, а для бензовозів існує купа проблем різного характеру, зокрема й нестача самих бензовозів, - говорить Куюн.

Третя - це збереження держрегулювання. Через дефіцит оптові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі.

Пального є дефіцит, так воно ще й буде дорогим

Тиждень - рівно стільки знадобиться часу, аби ліквідувати дефіцит пального по всій країні, запевнила Міністерка економіки Юлія Свириденко. Оператори мають законтрактовані обсязі на території Західної Європи. Тож питання завезення їх на територію України наразі вирішується. Втім, це призведе до подорожчання нафтопродуктів.

"Це пов’язано, насамперед, з більшою ціною логістики, через складні маршрути та використання кількох видів транспорту", - пояснила міністерка.

Тим часом, прогнози Сергія Куюна не такі оптимістичні.

Бензин реально вже 40, а дизпальне – 45 грн/л. Тобто з повною ставкою податків реальна ціна злетить мінімум до 52 та 55 грн/л. Ми увійшли в серйозний дефіцит, швидко вибратися з якого точно не вдасться, – запевнив Куюн.

І додав, що кілька наступних тижнів будуть напруженими.

"Будуть посилені обмеження. Зараз крупні мережі вже відмовляються від вільного продажу пального, а концентруються на забезпеченні корпоративних клієнтів. Але й тут обмеження. Бо скільки б ти не заплатив, в легковий автомобіль тобі заллють 10 літрів, а в вантажний - 100. Навіть відміна держрегулювання не дуже вплине на ситуацію", - коментує Сергій Куюн.

Фахівець бачить вихід в тому, щоб допустити зростання ціни за рахунок послаблення держрегулювання.

"Воно не буде надто катастрофічним, 2,3 гривні за літр. Це дало б змогу максимально швидко наповнити ринок. За цей час, поки вирішувалися б логістичні питання, і ринок наповнювався, можна говорити про держрегулювання. І лише потім розглядати питання повернення податків", - каже він.

За його словами, законопроект про повернення податків на пальне вже зареєстрований в парламенті. Скасування акцизу на зменшення ПДВ з 20 до 7% в середині березня знизило ціни на 10-12 грн/л. Відповідно повернення податків призведе до зворотнього ефекту.

Що буде з ціною на газ

З газом ситуація не така критична, як з іншими видами палива. На більшості АЗС він є. Втім, ціна на газ практично зрівнялася з ціною бензина. Тобто, газ коштує 30 гривень, а бензин - 35.

"Газ під держрегулювання не підпадає, тому його ціна обмежується ціною бензина, якого немає. Але, якщо на бензині маржа 5 гривень, то на газ - 12 гривень", - говорить Куюн.

Черги переростають у конфлікти

Разом з ціною на пальне підвищується і градус напруги на АЗС. Між водіями все частіше виникають міжособисті конфлікти. Так, сьогодні на одній з АЗС в Києві суперечка між чоловіками ледь не переросла до бійки.

Проблеми з наявністю бензину та дизеля настільки ускладнюють роботу столиці, що фахівці навіть створили спеціальну онлайн-карту. З її допомогою можна дізнатися, де та які заправки працюють. В окремих випадках навіть вказані контактні номери телефонів для уточнення актуальної інформації.

Раніше ми писали, що екс-нардеп Олег Ляшко потрапив у ДТП у Києві. У його машину в'їхав автомобіль із кортежу на військових номерах із маячками та документами СБУ.

Підписуйтеся на наш Telegram. Там ми швидші. Тільки достовірна і перевірена інформація

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #Київ #сьогодні #Київщина #війна #дефіцит пального
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...