Якісні та натуральні винні напої українських виробників – перевага вибору споживачів
7 та 8 вересня 2021 року Держпродспоживслужба України спільно з корпорацією «Укрвинпром», за участю представників АМКУ, ДПС, Мінагрополітики, Мінекономіки та Асоціації сомельє України, провели потужне засідання Дегустаційної комісії, під час якого випробувано понад 400 зразків виноробної продукції вітчизняного та імпортного походження, закуплених комісійно у торгівельних мережах України. З огляду на те, що на українському споживчому ринку вина частка імпортної виноробної продукції на 80% переважає частку вітчизняної виноробної продукції, особливої актуальності набуває визначення оцінки якості та дотримання правил маркування виноробної продукції, представленої на внутрішньому ринку. За результатами засідання Дегустаційної комісії, визначено виноробну продукцію, яка характеризується низькою якістю, порушенням правил маркування тощо, що вводить в оману споживачів.
Уперше в Україні проведено безпрецедентний дегустаційний захід, упродовж якого експерти оцінили понад 400 зразків виноробної продукції українського та імпортного походження. В процесі шифрування взірців деякі імпортні вина та напої не були допущені до дегустації, як не відповідаючи законодавству України.
За результатами, 30% виноробної продукції імпортного походження, яка продається у торгівельних мережах України, має порушення у маркуванні. Імпортні напої на основі вина – 90% порушень. При цьому вітчизняні виробники, виготовляючи напої на основі вина, використовують натуральні екстракти, на відміну від імпортних.
Про це під час прес-конференції, присвяченій ідентифікації ситуації на українському ринку вина за результатами засідання Дегустаційної комісії з визначення органолептичної оцінки якості виноробної продукції, заявила голова Держпродспоживслужби України Владислава Магалецька. «Результати роботи Дегустаційної комісії показали, що імпортовані в Україну винні напої виготовлені з води, вина та полуничного або суничного ароматизатора, – зазначила вона. – Натомість українські підприємства виробляють напої з яблучної та виноградної сировини з додаванням екстрактів суниці. Такі напої є незрівнянно кращими за якістю, натуральністю та іншими показниками».
Серед номінантів всеукраїнського виноробного конкурсу PROFESSIONAL CHOICE AWARD відмічено українське підприємство «Таїрово Вайнері», яке виробляє «Фрателлі Фраголіно» з яблучної сировини з додаванням натуральних екстрактів.
Підробиці про захід: https://www.facebook.com/ukrvynprom/
Підробиці про відчізняні напої: https://www.facebook.com/FratelliVino