Акція "Земля" - безкоштовно приватизуй і передай дітям.

На жаль, оголошення застаріло
Як безкоштовно отримати п'ять ділянок землі?

Згідно із законом, українці мають право безкоштовно приватизувати п'ять ділянок землі. Цю норму можуть скоро прибрати. Для будівництва будинку, дачі, гаража, садівництва і земельних робіт - українці мають право безкоштовно приватизувати п'ять ділянок землі під різні цілі. Це гарантує Земельний кодекс України. Все, що потрібно - бути повнолітнім і мати паспорт України. (За матеріалами segodnya.ua)

Роздавати землю держава довго не буде. У планах уряду зробити землю товаром. Тому норма про безкоштовну приватизацію не вписується в нову модель. Ввести продаж землі планують 1 жовтня 2020 року.

Скільки можна отримати землі?
Кожен українець може безкоштовно отримати землю, це право прописано в статті 121 Земельного кодексу України, громадянин отримує його з 18 років. В цілому можна приватизувати 2,28 га.

- Для ведення особистого селянського господарства можна отримати до 2-х гектар.
- Під садівництво - до 0,12 га.
- На будівництво житлового будинку для села і міста існують різні норми: якщо в селі можна претендувати на 0,25 га, в селищах - 0,15 га, то в місті дадуть максимум 0,1 га.
- Для будівництва дачі - можна отримати ще 0,1 га.
- Для будівництва гаража - 0,01 га.

Під одну мету можна приватизувати безкоштовно тільки одну ділянку. Чи є земля у кого-то з членів сім'ї - не має значення.
Незважаючи на існування такого права, безліч українців досі їм не скористалося.

Куди йти за землею і до чого бути готовим?

Отримати ділянку землі можна в будь-якому регіоні країни, незалежно від місця проживання. Для її приватизації треба знайти вільну ділянку. Залежно від того, де він знаходиться - в межах міста, села, або району - до відповідних органів самоврядування і потрібно звертатися. Якщо земельна ділянка за межами населеного пункту, потрібно йти до територіального відділення Госгеокадастра - зазвичай це землі для ведення садівництва (0.12 га.) Або особистого сільського господарства (2 га.).
Пошук вільної ділянки - найскладніший етап. Відкритого переліку земель, які можна безкоштовно приватизувати, в Україні немає. А в законі прописано, що людина повинна сама знайти вільну землю, а потім звертатися до органів місцевого самоврядування. Якщо подати заяву без вказівки конкретної ділянки, то отримаєте відписку, що вільної землі немає.

Перевірити, чи вільна земля, можна на сайті "Публічна кадастрова карта України". Якщо ділянка має кадастровий номер і виділений блакитним кольором, то вже комусь належить. Але дані карти не можна назвати достовірними на 100% - часто інформація застаріла. Тому її варто зіставляти з гугл-картою в режимі супутника, щоб побачити, чи є там забудова. Якщо ділянку знайшли - робите скріншот і відзначаєте на мапі землю, який хочете отримати.

Процедура отримання землі:
Якщо вільна ділянка знайдений - можна подавати заяву в орган місцевого самоврядування - сільрада або міськрада. Якщо це земля для садівництва або особистого сільського господарства, і вона знаходиться за межами населеного пункту - заява треба подавати до Головного управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області.

До заяви треба додати карту, де вказано місце розташування землі - це може бути роздруківка з гугл-карт із зазначеним ділянкою - копію паспорта та ідентифікаційного коду. Рішення про відведення земельної ділянки органи місцевого самоврядування повинні прийняти протягом місяця.

Отримавши згоду сільради або мерії, можна починати розробку проекту щодо відведення землі. Цим займається землевпорядна організація.

Інженер-землевпорядник повинен визначити точні межі ділянки, їх геодезичні координати і скласти кадастровий план. Далі проект відведення земельної ділянки треба узгодити в місцевих органах містобудування та архітектури і регіональному органі Геокадастр. Цим зазвичай займається землевпорядна організація.

Потім земельну ділянку можна реєструвати. Для цього треба йти із заявою про реєстрацію ділянки в Центр надання адміністративних послуг або територіальний орган Госгеокадастра. Цей етап теж зазвичай проходить землевпорядна організація.

Заява про реєстрацію ділянки розглядається 14 днів. Якщо всі документи складені правильно - ділянку реєструють, видається витяг з Державного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

Далі треба подати клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення землі в орган місцевого самоврядування. До клопотання треба додати копію узгодженого проекту та витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Після затвердження проекту землеустрою та отримання рішення про безоплатну передачу у власність землі ділянку можна приватизувати. Заява про приватизацію держреєстратор розглядає до п'яти робочих днів і видає виписку.

Скільки часу піде на безкоштовну приватизацію землі?
Згідно із законом весь процес повинен займати два-три місяці.

Тимчасові витрати з оформлення наданого безоплатно земельної ділянки:
Під безкоштовною приватизацією розуміється саме безкоштовне отримання земельної ділянки, а процес її оформлення вимагає фінансових і тимчасових витрат.

Скільки грошей піде на безкоштовну приватизацію землі?
Грошові витрати теж доведеться понести. Вартість залежить від того, чи буде замовник сам погоджувати проекти у чиновників, чи всім займеться землевпорядна організація.

З огляду на анонсоване відкриття ринку землі і те, що вільних земель об'єктивно стає все менше, існує ймовірність, що таке право може бути істотно обмежена або взагалі скасовано.

Тим, хто ще не реалізував своє право на землю, варто задуматися над цим і скористатися своїм правом, поки не пізно.


Юридична підтримка та допомога:
Подача заяв, оформлення документів, супровід "від" і "до" оформлення землі у власність, страховка ...

О проекте:
facebook.com/Bazhannia/posts/120985402671586?__tn__=K-R
[email protected]
Дії
В обранеВидалити з обраного
Хочете додати 44.ua на головний екран і бути в курсі новин?